پلیفونی چکناوریانی
موسسهی رادنواندیش سه اثر لوریس چکناوریان را در یک آلبوم گرد آورده و در مجموعهی آثارش منتشر کرده؛ «خدا عشق است»، «رانده شدن شیطان» و «یادبود درگذشتگان» که شرح این سومی را به دلایلی نامعلوم تنها در فهرست انگلیسی قطعهها مییابیم و در دفترچهی فارسی آلبوم خبری از آن نیست. وجه مشترکی اگر بتوان برای این قطعات در نظر گرفت تعلق آنها به پارهی ارمنی وجود چکناوریان است (دو پارهی دیگر، ایرانی و کلاسیک غربی). هر سه یا بر متنهای مذهبی ارمنیان نوشته شده یا مربوط به مسایل تاریخی آنها است.
از این میان خدا عشق است با آثاری که معمولا از چکناوریان شنیدهایم فاصلهی بیشتری دارد. نسخهی کر و اکستر مجموع ۸ موتت در این اثر جمع آمده است. همین که یک فرم عمدتا رنسانسی-باروکی را آهنگسازی مثل چکناوریان دستمایهی کار قرار دهد به قدر کافی از کارهای مالوفش دور شده است. اما موضوع فقط فرم نیست. خصلت پلیفونیک موتت باعث شده بافت این قطعات با آنچه معمولا از چکناوریان میشنویم متفاوت باشد.
به طور آشکاری ملودیها ویژگیهای آشنای باروکی از خودشان بروز میدهند که در آثار آهنگساز کمیاب است. کافی است به ملودی فلوت در ابتدای «خداوندا مرا بشنو» گوش بدهیم تا این آشنایی را حس کنیم و حتا در میان خاطرههای موسیقاییمان به دنبال مرجع وام بگردیم. همین طور است «خداوند را سرودی تازه بسرایید» با آن حالت مستتر قرون وسطای متاخر-رنسانس آغازینش.
با اینحال حتا در این اثر هم چکناوریان هنوز چکناوریان است. خیزش کرشندوی ابتدای همان موتت شمارهی ۵، «خداوند…» را که میشنویم شکی نمیماند که چکناوریان هنوز حضور دارد و موتت را از آن خودش کرده نه برعکس.
دو اثر دیگر به چکناوریان مرتبط با موسیقی قرن بیستم نزدیکتراند. حاوی برخی علامتهای او هستند که پیشتر در مرور آثار دیگرش نیز دیدهایم، به ویژه نشانههای کارهایی که بافت نازک اما با دقت و ظرافت بیشتری دارند. مثلا بافت شفاف و ساختار دوئت/تریو مانند لِنتوی آغازین «یادبود درگذشتگان» و استفادهای که از سازهای زهی کرده که فارغ از شباهتهای اتمسفریاش با بعضی پلهای رومانتیک-مدرن ابتدای قرن بیستم، پیش از این هم در دیگر آثار خود آهنگساز دیده شده است.
***
گفتگوی هارمونیک
«مجموعه برگزیده آثار لوریس چکناواریان» که توسط موسسه فرهنگی هنری «راد نو اندیش» به مدیریت بردیا صدرنوری توسط موسسه «ایران گام» در سال ۱۳۹۷ در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است. پیش از این مجموعه آثار لوریس چکناواریان به همت انتشارات آوای باربد به بازار عرضه شده بود.
۱ نظر