درویشیِ آهنگساز
جنبههای آهنگسازانهی کار محمدرضا درویشی، اگر از موسیقی فیلم که کم و بیش همیشه حضور داشته فاکتور بگیریم، تنها در مقاطعی از زندگی کاریاش مجال طرح پیدا کرده است (پررنگتر از همیشه در نیمهی اول دههی ۱۳۷۰). آلبوم زمان، خود همچون مروری فشرده است بر مجالهای آهنگسازی در دورههای مختلف زندگی درویشی که در کمتر ضبطی منتشر شده است؛ از هر دوره یک قطعه. اگر با کار فکری و پژوهشی درویشی (جنبهی پررنگتر زندگی حرفهایاش دستکم برای سه دهه) آشنا باشیم نخستین نکته که حتا با دیدن فهرست قطعهها به چشم میآید، تاثیر دغدغههای دیگر اوست بر مصالح اولیه و محتوای نهایی آثارش.
نخست درویشیِ تازه برآمده از دانشگاه است و دلمشغولی نوگرایی به معنایی که آن روزها در محیطهای پیشرو دانشگاهی ایران مطرح بود که در «پردازش» به چشم میخورد، سپس شکلهایی هویتنما از موسیقی ایرانی یا سنتهای موسیقایی پراکنده در جغرافیای ایران که به ترتیب در متن «به یاد اقبال» و «آواز سحر»، از پس چرخش هویتجویانهی درویشی ظاهر میشود و در نهایت «تناسخ» که از یک سو با مسالهی تبدیلات و سخنرانیها و کارگاههای اخیر آهنگساز پیوند خورده و از سوی دیگر با حرکت موسیقاییاش در نیمهی دوم دههی۱۳۸۰ که «کلیدر» شاخصترین نمود آن بود.
در این سفر ۴ دههای مخصوصا از هنگامی که درویشی خط فکری خود را مییابد و مستقل میشود، عناصری همچون بافت عمودی و برخی مصالح ملودیک ثابت مانده است؛ نیمنگاهی به بخش دوم «پیشمقدمه»ی قطعهی تناسخ یا حتا سرجمع صوتی «فوگ و تبدیلات» و سنجش با «آواز سحر» و «به یاد اقبال» (مخصوصا اگر بر بستری از آگاهی و شناخت آلبومهای دههی ۱۳۷۰ -خواه تنظیم خواه آهنگسازی- بنگریم) این را نشان میدهد. اما آنچه دگرگون شده بیش از همه تُنداست و طول قطعات یا به بیان دقیقتر زمان درونموسیقایی، که نزد آهنگساز مفهومی متفاوت یافته است. مقایسهی دو سرِ مجموعه بیش از هر چیز دگرگونی را به نمایش میگذارد؛ فشردگیهای «پردازش» در برابر گستردگی و میل به بیکرانگیهای «تناسخ». بدینترتیب درمییابیم «زمان»، عنوان آلبوم به نحوی آمیخته به ایهام، هم بر اثر گذر زمان بر آهنگساز و آهنگسازیاش تاکید میکند هم بر نقش فزایندهی زمانِ درونموسیقایی در کارش.
نویز
***
گفتکوی هارمونیک
آلبوم «زمان» مجموعه ای از قطعات محمدرضا درویشی آهنگساز و محقق موسیقی نواحی ایران برای پیانوی تنها، پیانو و کلارینت و کوارتت زهی است. این آلبوم در اسفند ۱۳۹۷ توسط نشر نوفه به انتشار رسیده است.
۱ نظر