شهرام ناظری، در تمام این سالهای فعالیت، به جای آنکه سوار جریانی شود، جریان ساخت. او حتی سوار موج جریانی که خود ساخته بود هم نشد: در اوج موجی که آلبوم آتش در نیستان در موسیقی موسوم به موسیقی عرفانی ساخته بود، «سفر به دیگر سو» کرد. او میتوانست آثار هیتی چون «اندک اندک» و «آتش در نیستان» و «مهتاب رو» و … را سالها و در همه ی کنسرت ها بخواند و کنسرت پشت کنسرت بگدارد اما آن آثار که همیشه شنیدنی و برا یهمه ی مردم جذاب هستند، برایش جزیی از گذشته بودند و نگاهش به آینده بود. در تمام این سالها اشعار و تفکر مولانا در آواز و نگاهش جاری بود، اشعاری که پیش از آن کمتر مورد اقبال آهنگسازان بود، چون مولانا اساسا تفکری عمیقتر و شعری دیرفهمتر از نگاه و تجربهی اغلب مردم دارد.
اشعار عرفای بزرگ کرد و غیر کرد را خواند، به صورت گسترده و عمیق به فردوسی پرداخت، از سهراب سپهری و شفیعی کدکنی خواند و به صورت ریشهای و عمیق به نیما پرداخت. برای دکتر پژمان طاهری «آرش کمانگیر» سیاوش کسرایی را خواند. حتی شاعر کمتر شناخته شدهای چون محمود مشرف تهرانی(م-آزاد) را هم از نظر دور نداشت و به همراهی آهنگساز جوان ارشک رفیعی «شاعر گمشده» را کار کرد و نگران این هم نبود که این آثار شاید مورد توجه عوام نباشند. ناظری همواره برای آینده کار کرده و به دنبال جریانسازی و فرهنگسازی بوده است.
استاد ناظری همواره تاثیرگذار بوده است. آوازها و جریان فکریاش، رپرتوار موسیقی ایرانی را ارتقا داده است. به سازهایی که آلبومهایش به موسیقی متداول ایرانی اضافه کرد توجه کنید. از دف و تنبور بگذریم که به هر حال برای خود ایشان دو ساز درونی و قومیاند، در آلبومها و کنسرتهای بعدی ایشان بسیاری سازهای دیگر موسیقی اقوام ایرانی نمود پیدا کردهاند. استاد حتی ابایی ندارد که با دو هنرمند جوان، با دو ساز سازهای ضرب زورخانه و دایره یا دف روی صحنه بیاید و یک کنسرت کامل را اجرا کند. ابایی نداشته که بر خلاف معمول در موسیقی ایرانی، ایستاده آواز بخواند.
خلاقیت و رهایی و پیشرو بودن ایشان، به جریانهای نوگرا و جوان موسیقی ایرانی میدان کار داد و تاثیر ایشان بر آهنگسازان و آهنگسازی در موسیقی ایران غیر قابل انکار است. از تاثیر بر آهنگسازان که بگذریم، تاثیر ایشان و نوع استفاده از ادوات آواز و نوانسها و مکث و حرکت در آواز بر آوازخوانان هم قابل توجه است. اگر مجموعه آثار هنرمند باسواد و توانایی چون همایون شجریان را بررسی کنیم، از رنگ صدا و برخی حالتها که تاثیر پدر و استادش، زندهیاد استاد شجریان مشهود است بگذریم، از نظر درونمایه و شکل بیان و جملهبندی، تاثیر استاد ناظری را میتوان به وضوح در آوازهای ایشان دید و این از هوشمندی همایون است که علیرغم ارادت به پدر، درسهای اسطوره ی دیگر این نسل را هم از نظر دور نداشته است.
۱ نظر