وضعیت پرورش صدا یا صداسازی و تکنیک صدا، فارغ از تشتت آموزههای پراکندهای که در فضای مجازی وجود دارد را چگونه میبینید؟
از نظر من حنجره هر شخص یک ساز بسیار پیچیده با تواناییها، ضعفها و مشکلات مخصوص به خود است. با توجه به جنسیت، فیزیک بدن و استخوانبندی، هر شخص دارای تمبر یا رنگ و وسعت صدایی بخصوص است که باید توسط مدرس آواز کشف و مشکلات آن ارزیابی شود. از مهمترین مسائلی که بعضا در خوانندگان و هنرجویان آواز میتوان دید، نداشتن پاسچر یا همان فرم بدن صحیح در هنگام خواندن و عدم توجه به رنگ صدا و تقلید در نحوه خواندن و جنس صدا می باشد.
یکی از مسائلی که در این سال ها بسیار دیدهام، عدم تشخیص مشکلات صدایی توسط مدرس یا خود خواننده میباشد. مشکلاتی که به دلیل تکنیک غلط یا به دلیل مشکلات جسمی از قبیل رفلاکس معده یا استفاده نادرست از هوا هنگام حرف زدن به وجود آمده است. خیلی از خوانندگان به دلیل مراجعه دیر هنگام به متخصصین حنجره و ویس تراپیستها مجبور به درمانهای طولانی مدت میشوند.
از طرفی مدرسین آگاه و با تجربهای هم هستند که با تکنیکهای درست و اصولی و آگاهی از مکانیزم پیچیده صدا به تربیت صدای شاگردان خود میپردازند که بسیاری از آنها از خوانندگان موفق هستند و یا در دانشگاههای معتبر دنیا درس میخوانند. ولی همانطور که در اول صحبتم عرض کردم، متاسفانه این اشخاص بسیار معدود هستند و برای جامعه موسیقی ایران بسیار کم.
اهمیت تنفس و مدیریت یا ساپورت تنفسی در اجرای آواز چیست؟ پیشنهادات و تمرینات شما چه مواردی هستند؟
هوا اصلیترین ابزار برای تولید صداست و بدیهی است که تنفس صحیح در هنگام خواندن میتواند تاثیر به سزایی در تولید صدا داشته باشد، اما نحوه استفاده از هوا و میزان فشار آن در برخورد با تارهای صوتی هم از اهمیت ویژهای برخوردار است.
کنترل و میزان فشار هوا توسط ساپورت (حمایت) تنفسی (عضلات شکم، پهلو و عضلات بین دندهای) مدیریت میشود. در حقیقت این عضلات، فشار دیافراگم به ششها را کنترل میکند. در شرایطی که تنفس صحیح نباشد و ساپورت (حمایت) تنفسی به خوبی کار نکند، خواننده فشار زیادی در بدن بهویژه عضلات حنجره حس میکند که در طولانی مدت باعث آسیبهای شدید صوتی خواهد شد.
برای داشتن ساپورت (حمایت) تنفسی قوی خواننده باید تمرینات آوازی و تمرینات تنفسی روزانه و منظم داشته باشد. همچنین ورزشهای هوازی مانند دویدن، شنا و… میتواند کمک چشمگیری به افزایش حجم هوای ریه کند.
ویژگیهای اصلی تکنیک آواز کلاسیک چیست، که آن را به یکی از معتبرترین تکنیکهای آوازی در عین حفظ سلامت صدا تبدیل کرده است؟
قدمت ۵۰۰ ساله این هنر و تکامل آن در طول تاریخ و جایگاه آن در جامعه هنری و آکادمیک اروپا باعث شده تحقیقات زیادی در رابطه با تکنیکها و متدهای آوازی انجام شود. در کنار خوانندگان و مدرسین آواز، ویس تراپیستها هم کمک به سزایی در آسیب شناسی و پیشرفت تکنیک های آوازی داشتهاند.
در تکنیک آواز کلاسیک، تنفس دیافراگمی و ساپورت تنفسی صحیح و جایگاه صدا (استفاده از رزوناتورها به جای فشار بر روی حنجره) آن را به معتبرترین و سالمترین متدهای خواندن تبدیل کرده است.
با تشکر از خانم وزیریزاده که با دقت و حوصله پاسخگوی پرسشها بودند.
آرزومند بیشتر شنیده شدن چنین صداهای با تکنیک و زیبایی هستم.
۱ نظر