گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

گفتگو با بهرام دهقانیار، آهنگساز خاطره‌انگیزترین ترانه کودک (۱)

بهرام دهقانیار

فکر می‌کردند سینتیسایزر بمب است
کودک و موسیقی کودک به دلایل مختلف در کشورمان دست‌کم گرفته می‌شود. این را می‌توان بدون زحمت با مشاهده و کمی دقت در نوع زندگی کودکان ایرانی و نوع سرگرم شدنشان در این دوره و زمانه درک کرد. از رفتارهای نامتعارف، بسیار افراطی و خطرناک سرگرم شدن‌های اعتیادگونه با موبایل و تلویزیون گرفته تا سرگرمی بچه مدرسه‌ای‌ها با ترانه پاپ مبتذلی که پُر است از ارجاعات جنسی و اشاراتی به واژگان مصرف الکل و مواد مخدر!

صد البته پدر و مادران هستند که باید بر فرآیند رشد فرزندانشان نظارت داشته باشند و وقتی خود والدین، حساسیت لازم را ندارند که فرزندانشان در معرض چه نوع محصولات چندرسانه‌ای قرار می‌گیرند، نتیجه این می‌شود که شده. اما چقدر برای موسیقی‌ای که کودکانمان به عنوان موسیقی کودک می‌شنوند و موسیقی‌ای که در معرض آن قرار می‌گیرند مراقب باشیم؟ آیا این مراقبت لازم است؟ در کشورهای دیگر و به ویژه کشورهای پیشرفته، آیا این گونه مراقبت‌ها انجام می‌شود؟

چهل سال است که برنامه‌کودک تقریبا با رویکردی ثابت در تلویزیون ما تولید می‌شود و می‌توان گفت در گذشته حتی کیفیت برنامه‌کودک به میزان قابل ملاحظه‌ای از آن چه اکنون هست، بالاتر بوده. تنها یکی از دلایل بالاتر بودن کیفیت برنامه‌های قدیمی، استفاده از موسیقی‌های بهتر در برنامه‌کودک بوده که تفاوت آشکار آن، آهنگسازان قدر آن زمان و به‌کارگیری سازهای واقعی به جای کامپیوتر بوده است.

موسیقی آفتاب و مهتاب، محله بروبیا، آقای حکایتی، شهر موش‌ها، هادی و هدی، زی‌زی‌گولو، کلاه‌قرمزی و بسیاری دیگر از تولیدات داخلی برنامه‌کودک دهه شصت و اوایل دهه هفتاد. اما در مورد موسیقی کودک، اثر خاصی وجود دارد که نسل پسا انقلاب، وقتی صحبت از موسیقی کودک می‌شود، به یاد آن اثر می‌افتد. اثری که با گذشت زمان، نه تنها مخاطبش کمتر نشده، بلکه به پدیده‌ای فراتر از موسیقی و موسیقی کودک تبدیل شده. اثری که یادآور دوران‌معصومیت، خاطرات و هر آن چیزی است که با ورود فناوری و تغییر سبک زندگی ما، از زندگی و فرهنگمان رفته یا کمرنگ تر شده است: «خونه‌مادربزرگه»!

اگر بسیاری از ما داستان خونه‌مادربزرگه را به درستی به یاد نمی‌آوریم، اما ملودی و ترانه موسیقی آن را کاملا به خاطر داریم. موسیقی روان و ملودی ساده و ظریفی که دسته جمعی خوانده شده بود. بهرام دهقانیار، سازنده موسیقی سریال کودک خونه‌مادربزرگه است. او در زمان ساخت موسیقی خونه مادر بزرگه تنها بیست ساله بوده و اولین کارش را با ساخت موسیقی برای همین سریال کودک آغاز کرده و بعد از خونه‌مادربزرگه، به طور تخصصی وارد عرصه ساخت موسیقی فیلم و سریال تلویزیونی شده است. او در کارنامه‌اش موسیقی‌های باشکوهی را برای فیلم و سریال‌های مختلف ساخته.

محمدعلی پورخصالیان

محمدعلی پورخصالیان

محمدعلی پورخصالیان
متولد ۱۳۵۷ تهران
نویسنده، مترجم، نوازندۀ پیانو، کیبورد و سینتی‌سایزر و طراح صدا

۱ نظر

بیشتر بحث شده است