فصل اول
سناریوی تمرین
زیرساخت و فرآیند
زیرساخت تمرین
سناریوی تمرین باید زیرساخت مستحکمی داشته باشد که بر اساس آن بتوان یک فرآیند تمرین مؤثر را تصور کرد و ساخت. فرآیند تمرین باید این معماری یا چارچوب را داشته باشد تا رهبر را در فرمولبندیِ بخشهای تمرین، روشهای تمرین، اولویتهای تمرین، طراحی و زمانبندی تمرین و استراتژیهای آموزش تمرین متفاوت و متنوع، راهنمایی کند. فرایند تمرین نباید صرفاً بر اساس هدایت و تمرین موسیقیِ انتخاب شده برای کنسرت ساختار یابد.
این ساختار تنها میتواند به بخشی از اهداف ضروری گروه دست یابد. حال، فرآیند تمرین را به عنوان یک مجموعه تصور کنید که درآن، اهدافِ اجرای گروهی و فرآیند تمرین، برای تدوین و تحقق یک سناریوی موفقیتآمیز، به عنوان پایه و اساس عمل کنند. در چنین مجموعهای، اجزای زیرساخت فرآیند تمرین به هنرجوی رهبری کمک میکنند تا به طور مؤثر، بخشها و روشهای متنوع را در فرآیند تمرینِ آنسامبل، سازماندهی و اجرا کند. این اجزای زیرساخت به شرح زیر هستند:
1. اهداف اجرایی آنسامبل ۲. اهداف فرآیند تمرین ۳. ضروریات تمرین ۴. اولویتهای تمرین ۵. طرح و جدولِ زمانیِ تمرین ۶. راهبُردهای آموزشیِ تمرین
همۀ این اجزا باید در مجموعهای به نام «سناریوی فرآیند تمرین» ادغام شوند. رهبر باید این مؤلفهها را به خوبی در نظر بگیرد تا بتواند هرآنچه را که باید در فرآیند تمرین اتفاق بیافتد، فرمولبندی کند. اهداف فرآیند تمرین، باید به روشی کاملاً واقعی با اهداف اجرایی گروه، مرتبط باشند.
دَه مؤلفۀ «ضروریات تمرین»، باید به اصلیترین بخش در آمادهسازی و فرآیند تمرین تبدیل شود. در این مرحله، اولویتهایی که در فرآیند تمرین نیاز به توجه دارند، پدیدار میشوند. تنها زمانی که رهبر ارکستر، برنامه و جدول تمرین مناسبی را طراحی کرده باشد، امکان پیشبینی مشکلات احتمالی در فرآیند تمرین وجود خواهد داشت. پس از آن، «راهبُردهای آموزشی تمرین»، بخش مهم دیگری از ملزوماتِ فرآیند تمرین هستند که برای حل مشکلات فنی و موسیقایی و نیز برای پالایش این اولویتها، بهکار میروند.
اهداف اجرایی آنسامبل و فرآیند تمرین
سناریوی فرآیند تمرین موسیقی ارکسترال، شامل طراحی و اجرای بخشها و روشهاییست که در فرآیند تمرین بهکار میروند؛ به این معنا که در جریان عمل، چه اتفاقاتی باید در فرآیند تمرین رخ دهد. اهداف اجرایی آنسامبل و اهداف فرآیند تمرین، دو بخش مهم ولی مجزا در این طراحی و اجرا هستند. تفاوتهای بین این دو هدف، در بسیاری از نگارشها و نشریات به یک «منطقۀ خاکستری« تبدیل میشود. دکتر داروین واکر در کتاب آموزش موسیقی، هدف آنسامبل را اینگونه تعریف میکند: «هدف آنسامبل، باید با دامنۀ بلندمدت و گستردگی بسیار در نظر گرفته شود؛ و ممکن است سرشت عمومی داشته باشد.» او هدف فرآیند تمرین را اینگونه تعریف میکند: «دستآوردی که دامنۀ آن کوتاهمدت است، به راحتی بازبینی میشود و در جهت مشخص برنامهریزی شده است؛ و زمانی که به درستی اجرا شود، از دستیابی به هدف کلی آنسامبل پشتیبانی میکند.» (۳) من از این تعاریف، در سراسر کتاب، برای تمایز بین هدف اجرایی آنسامبل و هدف فرآیند تمرین، استفاده میکنم.
پینوشت
3- Walker 1998, 2
۱ نظر