برنامه ارکستر ملل ایران (تخت جمشید)
ژورنال موسیقی
اركستر ملل ایران
اركستر ملل ایران
نوشته های اخیر
برنامه اركستر ملل ایران (تخت جمشید)
اركستر ملل ایران (تخت جمشید) 6 ، 7 و 8 مهرماه در تخت جمشید به اجرای برنامه می‌پردازد.

پس از دو سال انتظار، ششم تا هشتم مهر ماه نوای اركستر 85 نفری ملل در تخت جمشید طنین انداز می شود. تا دو روز دیگر پیش فروش بلیت های این اركستر از طریق وب سایت رسمی ارکستر و نیز چندین مکان دیگر که نشانی آنها در وب سایت موجود می باشد، شروع خواهد شد.

پیمان سلطانی رهبر این اركسترگفت: «اركستر ملل از یك ماه و نیم پیش تمرین های خودش را آغاز كرده و تا دو هفته دیگر هم آن را ادامه می دهد. با وجودی كه فرصت كوتاهی برای تمرین داشتیم اركستر به وضعیت خوبی رسیده است. هنرمندانی كه اجرای گروه را دیدند كیفیت كار را مناسب دانستند و امیدوارم تا زمان اجرا به كیفیتی كه می خواستیم برسیم.» وی افزود: این اركستر شامل 85 نوازنده به همراه گروه كر قطعات مختلفی را در این برنامه‌ها اجرا خواهد كرد.

به گفته‌ سلطانی این قطعات عبارتند از: «آنیترانس دنس» ساخته‌ی گریك، رقصهای رومانیایی اثر «بلابارتوك»، «اولین سرود ملی ایران» كه مربوط به دوره‌ مظفرالدین شاه است و برای اولین بار در ایران در این برنامه اجرا می‌شود. این قطعه ساخته‌ موسیو لومر فرانسوی است كه برای پیانو نوشته شده و در اینجا برای اركستر تنظیم شده است.

ترانه‌های محلی «شیری بگو دوتا»، «سه چكه»، «ایلچه بگلر» كه سیاوش بیضایی آنها را تنظیم كرده است، یك سرناد از موتزارت به نام «موسیقی کوچک شبانه» كه با اركستر و تنبك نواخته می‌شود و بهمن رجبی نوازنده دیر آشنای تنبک این قطعه را همراهی می‌كند.

مومان اول چهار فصل ویوالدی كه برای سازهای ایرانی و اروپایی تنظیم شده كه در این اجرا در تقابل با یكدیگر قرار گرفته و اجرا می‌شود.

یك اثر از «كومیتاس» آهنگساز معروف ارمنستان،‌ «مرغ سحر» ساخته مرتضی نی داوود، «مه» ساخته پیمان سلطانی، «گریه كن» تصنیف عارف قزوینی از دیگر آثاری هستند كه قرار است در این برنامه اجرا شود.

همچنین اركستر قطعه ای متعلق به سه هزار سال پیش و متعلق به تمدن سومر و یونان را اجرا می كند. این قطعه از روی نت های حك شده روی كتیبه ها و نقش برجسته های آن دوران، توسط باستان شناسان شناسایی شده كه توسط سیاوش بیضایی برای اجرا تنظیم شده است. نقش برجسته ها نشان می دهد این قطعه در دوران باستان با سازهای بادی چون: كرنا، كرمیر و نای اجرا می شده است.سلطانی با اشاره به اینكه اركستر تا امروز از حمایت های لازم برخوردار نبوده است گفت: «كسانی كه قول همكاری داده بودند وقتی دیدند كه این كار منافع مالی ندارد كنار كشیدند و ما را تنها گذاشتند. ما نتوانستیم بسیاری از كارهایی را كه می خواستیم انجام دهیم اما به نتیجه كار بسیار خوش بین هستم. سازمان میراث فرهنگی هم هنوز به تعهداتی كه درباره اجرای اركستر دارد عمل نكرده و این تعهدات هنوز در حد قول باقی مانده است.»

سلطانی ادامه داد: «با وجودی كه اجرای كنسرت در بناهای تاریخی می تواند به جذب گردشگر و معرفی تاریخ ایران كمك كند،اما هیچ كدام از فعالان این حوزه از اجرای كنسرت استقبال نكرده اند. ما برای اجرا شبی پنج هزار بلیت می فروشیم اما اگر اطلاع رسانی دقیقی صورت نگیرد استقبال از این كنسرت آن طور كه باید نخواهد بود.»

ارکستر ملل ایران با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، کمیسیون ملی یونسکو، کمیته ملی ایکوم و جامعه آهنگسازان معاصر ایران فعالیت می کنند. این ارکستر ترکیبی است از سازهای زهی، مضرابی، کوبه ای، بادی های چوبی و سازهای آکومپانیمان.

Audio File نمونه اجرای ارکستر ملل ایران

سلطانی در ادامه اظهار داشت : "آقای مرعشی پیشتر در قالب قراردادی، مجوزی برای تك تك بناها داده‌اند، از این قرارداد یك مجوز جداگانه آقای مرعشی برای اجرای رایگان در پنج منطقه به من داده بودند كه شامل چهلستون اصفهان، كاخ سلطان تهران، سلطانیه زنجان، باغ فین كاشان است . "

گفتنی است: اركستر تخت جمشید 10 و 12 و 13 مهرماه نیز در تالار اندیشه‌ی حوزه‌ی هنری به اجرای برنامه خواهد پرداخت.

melal-orchestra.ir
در این رابطه بخوانید

RSS / XML