گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

علی رحیمیان: دوست دارم آثارم زنده اجرا شود

در ادامه مصاحبه با آقای علی رحیمیان راجع به فعالیت های هنری ایشان، در این مطلب قسمت سوم این مصاحبه را می خوانیم.

شما که در صدا و سیما هستید برای تبلیغ این نوع موسیقی چه کارهایی کردید؟

در مورد کار خودم که هیچ! حتی برای مصاحبه هم که دعوت می کنند تمایل نداشتم و هیچ وقت نرفتم… و حتی اخیرا” در یک برنامه ای یکی از کارهای من را پخش کردن به نام ” ای عاشقان” که آقای سراج خوانده، بعد گفتند یک قطعه زیبا پخش می کنیم با صدای آقای سراج با آهنگی از مرحوم حنانه! من هم عکس و العملی نشون ندادم. چکار کنم؟ زنگ بزنم بگم «نه! مال منه؟» خوب بالاخره صداوسیما شناسنامه کار را دارد و… البته اینها اشتباه لپی است و قابل بخشش، آقای سراج هم کاری دارند با آقای حنانه ولی «گر سیل عالم پر شود» که اسمش «ای عاشقان» است، نیست.

به نظر شما بهتر نبود که همان کار با ارکستر به صورت همزمان (غیر میکسی) اجرا می شد؟ چون در خیلی از قسمت های آن اثر مثل همان اورتور اش، چندان حق مطلب بیان نشده.

دقیقا” گفتم! اینها برمی گردد به این که باید امکانات باشد، ارکستر در اختیار آدم بگذارند و بشود با کیفیت کار را اجرا کرد. 

در سبک کارهای خودتان، آهنگ های کدام آهنگساز ایرانی را دوست دارید؟
کارهای دکتر حسن ریاحی را خیلی دوست دارم البته هستند کسان دیگری از دوستان دیگر مثل آقای کامبیز روشن روان، محمد سریر، آقای کامکار و مخصوصا” ارسلان کامکار که من کارشان را خیلی می پسندم (کار پیروزی هم که ضبط کرده بودم آقای هوشنگ کامکار من را در استودیو دیدند، آن زمان هم هنوز کار آهنگسازی نمی کردند، پارتیتور «طلوع آزادی» را هم خواستند که من به ایشان) ولی کلا” کار در این زمینه کم است.

در مورد تدریس تان صحبت کنید.

من هنرستان موسیقی دختران تدریس کردم، مرکز موسیقی صدا و سیما تدریس کردم و در حال حاضر در هنرستان صدا و سیما که دو سال است فعالیت اش را آغاز کرده تدریس می کنم و این محلی هم که خودم تاسیس کردم (آوای هنر) هم هست که در اینجا هم موسیقی تدریس می کنم.

چرا یک سری از آثارتان اجرا شده ولی منتشر نشده؟

یکسری کارهای من تقریبا” اوایل انقلاب ساخته شد که یکی از آنها «طلوع آزادی» است (که به آن چهارگاه هم می گویند) برای ارکستر سمفونیک که یک کار ایرانی است که از لحاظ هارمونی و… کامل هست. یک کار دیگری هم داشتم که آن هم با ارکستر بزرگ بود که آقای قره باغی آن را اجرا کرد که در آرشیو صدا و سیما هست ولی به انتشار نرسیده؛ اینها با ارکستر سمفونیک هستند و ساز ایرانی ندارند ولی بعد از اینها تقریبا” اواخر جنگ بود (من کار مربوط به جنگ زیاد دارم مارش های مختلف و…) کارهایی نوشتم که تلفیق سازهای ایرانی بود با ارکستر سمفونیک که اولین آنها «بی تو به سر نمی شود» بود که آقای جمال الدین منبری خواننده آن بودند؛ بعد از آن به مرور کارهای دیگری نوشتم که ساز ایرانی داشت مثل «نقش خیال» که اولین کار آقای مختاباد بود.

نقش خیال منتشر شده؟

نه به شکل خاص خودش… در یک کاست به نام «نقش خیال» که فکر کنم سروش آن را منتشر کرد؛ منتخبی از آثار ضبط شده صدا و سیما بود که در یک مجموعه منتشر شد.
بعد به مرور کاری که به صورت یک نوار ضبط شد به نام  «نگاه آسمانی» که آن هم در واقع خودم سرمایه گذارش نبودم و سروش خودش از آرشیو منتشر کرده و در این CD مجموعه ای از آثاری که آقای سراج خوانده و با ارکستر سمفونیک و سازهای ایرانی هست، اجرا شده و یک کار دیگر هم دارم به نام «ملکا ذکر تو گویم» که قبل از اذان پخش می شود که آن هم منتشر نشده است.

 
صدا و سیما نمی خواهد اینها را منتشر کند؟ خودتان اقدامی کردید؟

از لحاظ انتشار، سروش فقط این کار را می تواند بکند! آن ها هم متاسفانه فقط سرمایه را گذاشتند روی موسیقی پاپ و چیزهایی که درآمد زاست. کلا” آثاری که من می سازم بیشتر حالت فرهنگی دارد و یک عده خاصی شاید فقط علاقه داشته باشند که این کارها را گوش بدهند و با تبلیغاتی هم که شده فقط موسیقی پاپ باب شده که البته من مخالف اش نیستم ولی حدودش اگر مشخص می شد خیلی خوب بود؛ الان آنقدر این قضیه ول شده که دیگر از محتوای واقعی اش دور شده اما برای یکسری شرکت ها و انتشارات ها درآمدزاست!

در مورد سمفونی تهران که برای شهرداری ساختید صحبت کنید.

این کار که موزیکال-تصویری است در مورد تهران، من آهنگسازش بودم و ارکستر سمفونیک تهران هم آن را اجرا کرد (به صورت زنده که در فیلم می بینید) در تالار وحدت اجرا شد؛ این کار هم ساز ایرانی داشت. البته این کار بیشتر تصویری هست (تصویر خوبی هم داشت تقریبا”) و در مورد کارهایی که شهرداری در تهران انجام داده بود. اینجا فیلم برداری شده ولی کارهای مونتاژش در خارج از ایران انجام شده است. البته اسم من را در تیتراژ انگلیسی محمد رحیمیان نوشتند! من به آنها هم گفتم ولی چون روزهای آخر بود و باید فیلم به لندن فرستاده می شد و زحمت داشت اصلاح نشد.

کلا” پارتیتورهای کارهایتان وجود دارد؟

بله همه آنها هست و نوارهای خیلی از آن ها هم در آرشیو صدا و سیما هست ولی کلا” خودم خیلی اهل مصاحبه و ظاهرشدن و… نیستم چون بیشتر کار برایم مهم است و خودم هم شناخته نشدم زیاد، مسئله ای هم نیست!

خوب وقتی کار شما منتشر نشود به دست خیلی ها هم نمی رسد!

خوب حالا چاره چیست!؟ دوست دارم یک امکاناتی باشد و فرصتی که کارهایم اجرا بشود و خودم رهبری و اجرا کنم که فکر می کنم این آرزو را باید به گور ببرم!

راستی شما دوره رهبری گذراندید؟
نه به آن شکل آکادمیک اش ولی کار کردم با دوستانی که در این زمینه ها کار کردند مثل آقای نادر مرتضی پور. بعضی مواقع در این زمینه کمک می گیرم و سوالاتی می کنم و وقتی هم در ارکستر صدا و سیما فعالیت داشتیم گاهی وقتها که آقای مرتضی پور نمی آمدند از من می خواستند که با ارکستر تمرین کنم و رهبری کنم ولی به آن صورت که دوره خاصی گذرانده باشم نه! ولی خوب توانایی هایش را دارم چون کار آهنگسازی کرده ام و ارکستر را می شناسم، می تونم این کار را انجام بدهم.

در مورد ارکستر آقای چکنواریان نظرتان چیست؟

می دانید که این ارکستر اصلا” ایرانی نیست و نوازنده هایش ایرانی نیستند، این ارکستر از خارج می آید  به نام ارکستر رودکی، تعجب ام این است که وقتی بچه های ارکستر سمفونیک هستند چرا از آنها استفاده نمی کنند!؟ نمدانم! ارکستری که به نام رودکی می آیند و در تالار وحدت برنامه اجرا می کنند و می روند، این تمرکز را اگر بگذارند روی ارکستر سمفونیک تهران (حالا درست است که ضعف است و مشکلاتی از نظر نوازنده و کیفیت نوازندگی هست) به مرور زمان درست می شود…

احتمالا” به این خاطر که این ارکستر از توانای های خوبی برخوردار است و کرایه آن هم پایین است از این غذای آماده استفاده می کنند…

بله نوازندگی شان خوب است و هزینه کمی دارند و با مخارج کم کار خوب انجام می دهند البته اشکالی هم ندارد اگر جنبه برنامه خاص فرهنگی باشد، برای بچه های ارکستر هم خوب است ولی چه بهتر که ارکستر سمفونیک را تقویت کنند.

سجاد پورقناد

سجاد پورقناد

سجاد پورقناد متولد ۱۳۶۰ تهران
نوازنده تار و سه تار، خواننده آواز اپراتیک و سردبیر مجله گفتگوی هارمونیک
لیسانس تار از کنسرواتوار تهران و فوق لیسانس اتنوموزیکولوژی از دانشکده فارابی دانشگاه هنر تهران

۱ نظر

بیشتر بحث شده است