دی ماه ۱۳۵۵ استاد بزرگ موسیقی و نوازنده نامی تار و سه تار، استاد سعید هرمزی در تهران دیده از جهان فروبست. نوشته زیر توسط یکی از پیگیران جدی آثار مرحوم هرمزی نگاشته شده که در پی می آید.
استاد سعید هرمزی در سال ۱۲۷۶ خورشیدی در تهران، محله سنگلج (پارک شهر فعلی) دیده به جهان گشود. پدرش مرحوم میرزاحسین خان ثقه السلطنه از مدیران و صاحب منصبان دوران قاجار و مادرش شاهزاده ملوک خانم بود که از معلمین خصوصی پیانو، زبان فرانسه و انگلیسی را آموزش دیده بود و با این هنرها آشنا بود. فرزندان هم کم و بیش در کنار مادر هنرمند و هنردوست علاقه ای به این هنرها پیدا کرده بودند.
یکی از فرزندان این خانواده به نام ابوالفتح نیز آموختن تار را پیش خود و سپس در محضر میرزا حسینقلی، استاد و نوازنده چیره دست تار و یکی از پیشگامان موسیقی ایرانی فراگرفت و به گفته برادرش تار را به زیبایی می نواخت. شنیدن صدای تار برادر، آنچنان تاثیری در دل برادر کوچکتر گذاشت که در خواست خرید تار و مشق در خدمت برادر را کرد.
پس از مدتی به خدمت استاد درویش خان که خود از بهترین شاگردان میرزاحسینقلی و صاحب ابداعات پیش درآمد یا رنگ ها در موسیقی ایرانی بود، رفت و با عشق و کار شبانه روزی موفق به آموختن ذخائر هنری استاد خویش، درویش شد و از استاد، تبرزین طلا را که درویش به بهترین شاگردان می داد گرفت.
سپس در سال ۱۳۰۷ در خیابان شاپور، کلاس مشق موسیقی دائر نمود و شاگردان زیادی داشت. پس از مدتی به علت کار در بانک سپه و انتقال به مشهد، کلاس تعطیل شد. اما استاد از پای ننشست و در مشهد به تعلیم شاگردانی پرداخت و به گفته خود وی، یکی از شاگردانش اندوخته های استاد را فراگرفته و به خوبی می نواخت.
پس از بازگشت از مشهد، در خلوت خود ساز میزد و مدتی هم نزد استاد حاج علی اکبرخان شهنازی فرزند خلف میرزاحسینقلی، رنگها و ضربیهای وی را فراگرفت و همچنین پیش درآمدها و تصنیف های موسی خان نی داوود و رکن الدین خان مختاری را که از نوازندگان و موسیقیدانان بزرگ بودند یاد گرفت و به زیبایی با شیوه خود می نواخت.
استاد به علت کسالت و عمل جراحی، وزن تار و صدای آن به گوششان سنگین می آمد و سه تار را برای نواختن ترجیح دادند.
در سال ۱۳۵۰ بنا به درخواست رادیو تلویزیون ملی ایران در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی به تعلیم نوازندگانی که خود از فارغ التحصیلان رشته موسیقی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بودند و اکنون از اساتید موسیقی هستند، مشغول شدند. از آن جمله: آقایان لطفی، طلایی، علیزاده، جنگوک و خانم توفیق.
استاد به درخواست همین موسسه تمام دستگاههای ایرانی را توسط مرحوم کمالیان، که خود سه تار می ساخت و مدتی هم شاگرد استاد بود، ضبط نمود که در آرشیو حفظ و اشاعه موجود است.
متاسفانه هیچ یک از شاگردان نتوانستند سبک استاد را یاد گرفته و بنوازند، اگرچه تا حدودی نواختن سه تار مرحوم کمالیان شباهتی به استاد داشت.
مرحوم استاد هرمزی تمام اندوخته هایی را که از استادش فراگرفته بود به خوبی می نواخت. انگشت راست محکم و چپ روان و سریع داشت که با قدرت و سرعت و نرمی روی سه تار حرکت می کردند.
استاد با مرحوم استاد سلیمان امیر قاسمی که از اساتید بنام آواز موسیقی ایران بود، دوستی فراوان داشت و هر هفته یک بعد از ظهر در منزل استاد امیر قاسمی حضور پیدا می کرد و دمی را با هم به نواختن و آواز خواندن و یادآوری موسیقی می پرداختند و اینجانب هم افتخار همراهی را داشتم و درس آواز را با آنها تعلیم می گرفتم و نوازهایی را از ساز و آواز این دو استاد و اجرای خصوصی آنها در اختیار دارم.
از دوستداران مخلص ایشان مرحوم استاد شهریار، شاعر بزرگ زمانه بود که هر فرصتی در تهران پیدا میکرد به منزل استاد می رفت و از مجالست و شنیدن صدای ایشان لذت میبرد و شعری را هم در وصف استاد سرود. استاد هرمزی سرانجام پس از یک عمر تلاش و کوشش در راه اعتلای موسیقی اصیل ایرانی، پس از طی یک دوره مریضی طولانی در ۹ مهر ماه ۱۳۵۵ در منزل کوچک شخصی خود در خیابان شاپور سابق دار فانی را وداع گفت و در بهشت زهرا به خاک سپرده شد. روحش شاد.
سروده ای از استاد شهریار در وصف استاد سعید هرمزی:
ای جگر گوشه! کیست دمسازت
با جگر حرف میزند سازت
تار و پودم در اهتزاز آورد
سیم ساز ترانه پردازت
نازنینا! نیازمند توام
عمر اگر بود میکشم نازت
حیف، نای فرشتگانم نیست
که کنم ساز دل هم آوازت
شور فرهاد و عشوه شیرین
زنده کردی به شور و شهنازت
چشم من در پی تو خواهد بود
در کجا بینم ای پسر! بازت
گاهی از لطف سرافرازم کن
شکر سرو قد سرافرازت
شهریار! این نه شعر حافظ بود
که بسر زد هوای شیرازت
بسیار عالی لذت بردیم.ممنون!
اگر یک قطعه برای دانلود میگذاشتید باحال تر میشد ولی باز دمتون گرم
یادش شاد و روحش ارام…این روز ها بیشتر از قبل خالی حضور این اساتید در فضای درهم و راکد موسیقی ما احساس می شود…
خیلی خوشحالم که به بزرگان در گذشته توجه دارید و از آنان که عمری با همه وجود پاسدار موسیقی اصیل ایرانی بوده اند یاد میکنید .
روحشان شاد و یادشان گرامی باد. من هم با این نظر که ای کاش یک قطعه از کارهای استاد برای آشنایی بیشتر خواننده ها اینجا داون لود میشد موافقم.
تشکر.
با سلام
طفیل هستی عشقند آدمی و پری
ارادتی بنما تا سعادتی ببری
باتشکر از دوستانی که درزمینه موسیقی ایران فعالیت دارند
تشکر از مطالب خوبتون
اگر یک کلیپ ویدیویی واسه دانلود بودعالی میشد
السلام علیکم . من از اهواز الخوزستان برای شما مینویسم .لطفا به زندان صبا را بگذارید.
سلام
عالی بود ممنون
خدانگه دار
ba salam mitavanidsaz ostad ra dar sayt man http://www.omidvar.net gosh conid
http://www.omidvar.net/music/ostad%20hormozi%20ata.mp3
سلام دوست عزیز از دیدن وبلاگ خیلی جالبتون خیلی خوشحال شدم . من هفته آینده میام برای دانلود موسیقی ، امیدوارم که چیزی واسه دانلود گذاشته باشید.(دوستان به من هم سربزنید ،پشیمون نمی شید)
Shoma agar mezrabi be tar zade ya nakhono be 3tar keshide bashid…va dar in kar momaresat nemode bashid…bi goman taiig khahid kard ke mardani manande ostad hormozi mardani az nasle asatir bodeand…aya marg baraye kasani chon ostad hormozi va shahnazio darvishkhanp va….manaii darad??????????
اذان همایون با صدای دکتر عطاءا… امیدوار را بشنوید
—– Original Message —–
From: hooshang samani
To: info@sol.ir
Sent: Monday, June 25, 2007 4:05 PM
Subject: Islam with Persian Music
Islam with Persian Music
http://hooshang-samani.blogfa.com/post-109.aspx
قشنگ بود عزیز مخصوصا که کسی که که این وب سایت سا خته تا هیچ وقت چنین ادمهایی از یاد نرن قربونش برم
با عرض سلام
نمی دانم جناب عطاء ا… امیدوار این نظرات را می خواند یا نه!
در هر صورت از تمام عزیزانی که این مطلب را می بینند خواهش می کنم اگر از آدرس دقیق محل دفن مرحوم هرمزی خبر دارند در کار تحقیقی ما شریک شوند و ما را با خبر کنند .
منتظریم!
مقبرهاستاد هرمزی در بهشت زهرا در ساختمان مقابر خاندان قندجی میباشد
بر در میخانه رفتن کار یکرنگان بود
خود فروشان را به کوی می فروشان راه نیست
بنده پیر خراباتم که لطفش دائم است
ورنه لطف شیخ و زاهد گاه هست و گاه نیست
حافظ ار بر صدر بنشیند، ز عالی مشربیست
عاشق دردی کش اندر بند مال و جاه نیست
خیلی لذت بردم .مرسی
بازگشت | بالا
هرگز نمیرد انکه دلش زنده شد به عشق ثبت است بر جریده عالم دوامشان