گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

داستی اسپرینگفیلد (۱)


داستی اسپرینگفیلد (Dusty Springfield) بزرگترین بانوی خواننده پاپ بریتانیا و یکی از بهترین خوانندگان سفیدپوست موسیقی سول soul دوران خود بود. او ترانه های خود را به شیوه ای مثال زدنی و با صدایی سرشار از احساسات اجرا میکرد و طنین صدایش تا چندین دهه در آثار متعددش شنیده میشد. موسیقی او به طور مداوم دگرگون شد و این دگردیسی به شیوه ای چنان قوی و خالص انجام میگرفت که در میان هیچ یک از هم عصران وی دیده نمیشد.

اسپرینگفیلد با وجود اینکه با آن مدل موی شلوغ و پف کرده و آرایش غلیظ چشمانش از نظر ظاهری بیشتر به یک مدل بیش از حد آراسته شبیه بود، اما با صدای خش دار و صمیمی و اشتیاق غم انگیز نهفته در آن، از حد تصویر ظاهر و مد روز فراتر میرفت و هر سبکی- از موسیقی پاپ با ارکستراسیون مفصل گرفته تا R&B دشوار و دیسکو را با مهارت فراوان و احاطه بی نظیر بر جزئیات، در بر میگرفت.

داستی اسپرینگفیلد، در ۱۶ آوریل ۱۹۳۹ با نام مری اوبراین Mary O’Brien متولد شد. او در میان گلچینی از موسیقی کلاسیک و جز رشد کرد و پگی لی Peggy Lee خواننده محبوبش بود. مری پس از پایان دوره تحصیل به گروه لانا سیسترز Lana Sisters پیوست که متشکل از سه خواننده بود و قبل از منحل شدن چند تک ترانه به بازار عرضه کرده بود. در سال ۱۹۶۰، مری با برادرش دیون Dion O’ Brien و دوستش تیم فیلد Tim Field یک تریو موسیقی فولک به نام اسپرینگفیلدز The Springfields تشکیل دادند او نام هنری داستی اسپرینگفیلد را برای خود برگزید. این گروه به زودی با ترانه هایی چون Breakaway، Bambino و Say I Won’t Be There به پر فروش ترین گروه بریتانیا تبدیل شد.

در سال ۱۹۶۲، پس از اینکه گروه اسپرینگفیلدز توانست با ترانه Silver Threads and Golden Needles وارد فهرست Top 20 آمریکا شود، گروه به سمت ایالات متحده حرکت کرد تا در نشویل Nashville به ضبط موسیقی بپردازد. در آنجا گروههای موسیقی دختران به تازگی پدیدار شده بودند و تماس و آشنایی با آنها و موسیقی موتاون Motown (سبک موسیقی سیاهان که با آمیزه ای از ضرباهنگهای پاپ، ریتم و بلوز در دیترویت شکل گرفته بود) چنان داستی را تحت تاثیر قرار داد که در سال ۱۹۶۳ گروه را در اوج شهرتش ترک کرد تا به کار سولو بپردازد.

audio fileبشنوید “Son of a Preacher Man”با صدای داستی اسپرینگفیلد

اولین تک ترانه او به نام I Only Want to Be With You صدایی گیرا و ملودی با روحی را به نمایش گذاشت که در حد ترانه هایی به تهیه کنندگی فیل اسپکتور بود و به سرعت در میان ۵ ترانه اول فهرست موسیقی بریتانیا قرار گرفت و تنها با اختلاف اندکی با ده ترانه اول آمریکا فهرست شد و پس از گروه بیتلز، اولین ترانه پر فروش از یک هنرمند انگلیسی در آمریکا محسوب میشد.

بزرگترین ترانه او در فهرست Top Ten آمریکا، به نام Wishin’ and Hopin’، اولین ترانه از سری آثار برتر اسپرینگفیلد از اجرای اشعار برت باکاراک Burt Bacharach (متولد ۱۹۲۸ آمریکا، ترانه سرا، آهنگساز و نوازنده پیانو محبوب و برنده جایزه اسکار) و هال دیویس Hal Davis ( ترانه سرا و تهیه کننده موسیقی آفریقایی-آمریکایی) بود. پس از این ترانه او به اجرای آثار کلاسی باکاراک/دیویس پرداخت که Anyone Who Had a Heart و I Just Don’t Know What to Do With Myself پرداخت که به گفته منتقدین، پس از دیون وارویک Dionne Warrick(متولد ۱۹۴۰ آمریکا، خواننده و ترانه سرا) بهترین اجرا کننده آثار این تیم دو نفری بود.

در پایان سال ۱۹۶۴، اسپرینگفیلد با ترانه های موفق دیگری چون Stay Awhile و All Cried Out یکی از بزرگترین هنرمندان عرصه موسیقی پاپ بریتانیا به شمار میرفت و اولین جایزه بهترین خواننده زن از چهار جایزه متوالی NME خود را کسب نمود. او در همان سال به آفریقای جنوبی سفر کرد و پس اینکه از اجرای موسیقی در برابر تماشاچیانی که بر دلیل تبعیض نژاد در ردیفهای جداگانه نشسته بودند، سرباز زد، از این کشور اخراج شد و این اقدام، موجب برانگیخته شدن خشم سیاسی فراوانی شد. او پس از بازگشت به انگلستان، در سال ۱۹۶۵ مجری یک ویژه برنامه تلویزیونی به نام آوای موتاون Sound of Motown شد که به خاطر معرفی خوانندگان جوان آمریکایی به همتایان انگلیسی آنها، از اعتبار فراوانی برخوردار بود.

داستی در این بین به خواندن ترانه های موفقی چون Losing You، Your Hurtin’ Kinda Love وIn the Middle of Nowhere نیز میپرداخت. در ۱۹۶۶، داستی با اجرای بالاد بسیار احساساتی You Don’t Have to Say You Love Meبه بزرگترین موفقیت جهانی خود دست یافت که در چارتهای بریتانیا به رتبه اول دست یافت و در میان ۵ ترانه روز آمریکا جا گرفت. ترانه All I See Is You نیز ترانه ای غم انگیز درباره عشقی یک جانبه بود که در صدر جدولهای بریتانیا جا گرفت. پس از این دو ترانه داستی یکی از آثار باکاراک/دیویس به نام The Look of Love را اجرا کرد که ترانه ای به سبک موسیقی رقص برزیلی و بسیار با روح و رویایی بود.

audio fileبشنوید “Put a Little Love in Your Heart”با صدای داستی اسپرینگفیلد

با این وجود در سال ۱۹۶۸، اقبال تجاری داستی رو به کاهش نهاد زیرا با آغاز اوج گیری هیپی ها و تابستان عشق، دختران خواننده در بسیاری از موارد چندان جدی گرفته نمیشدند. واکنش داستی به این شرایط، بستن قراردادی با کمپانی American label Atlantic و سفر به ممفیس بود تا در آنجا با جری وکسلر Jerry Wexler، تام داود Tom Dowd و عریف مردین Arif Mardin به کار ضبط موسیقی بپردازد. نتیجه این همکاری آلبوم Dusty in Memphis بود که در سال ۱۹۶۹ منتشر شد این آلبوم آمیزه ای از پاپ و سول بود و با پیچیدگی احساسی و زیبایی دنیوی اش، شاهکار او باقی ماند.

vh1.com

دیدگاه ها ۵

بیشتر بحث شده است