همسر حسین خان که بوده است؟
حسین خان هنگ آفرین با همایون خانم، دختر شعاع الدین میرزا قهرمانی قاجار، پسرِ عزیزالدوله خواهرِ ناصرالدین شاه ازدواج کرده است و در دربار قاجار مستقیما چه از طرف خودش و همسرش ارتباط داشته اند. همانطور که می دانید القاب نظامی در دوره قاجاریه با زمان پهلوی تفاوت داشتند. در زمان قاجار، بالاترین مقام، خان بود، بعد از آن سلطان بود و بعد از آن مین باشی، یوز باشی و الا آخر. حسین خان با درجه سلطان در دربار قاجار بوده است. حسین خان بعد از اینکه سیستم نت نویسی را به طور کامل یاد می گیرد و ردیف های موسیقی دستگاهی را از میرزاعبدالله و برادرش میرزاحسینقلی فرامی گیرد، شروع به یادداشت کردن ردیف میرزاعبدالله می کند تا برای آیندگان باقی بماند.
همسر حسین خان هنگ آفرین
حسین خان هنگ آفرین در کنار خانواده سلطنتی
آیا سالار معزز در نت نگاری این آثار هیچ نقشی نداشته است؟
دقیقا مشخص نیست چه کاری کرده است، شاید نت دست نویس حسین خان را با وسیله ای به آن شکلی که چاپ شده و تمیز تر نوشته شده درآورده است ولی در نوشته روزنامه اعلام کرده که به صورت سماعی از نواخته های حسین خان نت برداری کرده است که باید گفت این گفته نمیتواند صحیح باشد چراکه بقیه نت نوشته های ردیف میرزاعبدالله به قلم حسین خان امروز در نزد ما محفوظ است و مشخص است که دلیلی نداشته، حسین خان نت نویسی را به سالار معزز بسپارد. جالب است که بدانید این جریان به دادگاه هم کشیده می شود.
نامه عذرخواهی سالار معزز (غلامرضا مین باشیان) در روزنامه کوشش
همچنین حسین خان هنگ آفرین تعداد زیادی پارتیتور نویسی حرفه ای دارند که آنها هم در اختیار ما است و انشالله این آثار نیز از طریق خانه پایور چاپ خواهد شد و در اختیار علاقمندان قرار خواهد گرفت. چون تا امروز چیزی در مورد قدرت پارتیتور نویسی در دوره قاجار گفته نشده و این یک نمونه، حداقل از قدرت پارتیتور نویسی حسین خان هنگ آفرین است.
نمونه از پارتیتورهای حسین خان هنگ آفرین
(حسین خان قاجار) ارتقاء درجه حسین خان هنگ آفرین
عجب … داره جالب میشه!
گویا داره نکات منحصربفردی از کنج خاک گرفته و فراموش شده تاریخ موسیقی ما بیرون میاد. عالی . بسیار ممنون
روانشان شاد و یادشان گرامی باد.