گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

سارا رضازاده: اولین شاگردم یک دختر نه ساله بود

سارا رضازاده (تصویر از فرهاد بزازیان)

نوشته که پیش رو دارید گفتگویی است با سارا رضازاده، نوازنده و مدرس تار، این گفتگو در برنامه نیستان در شبکه فرهنگ انجام شده است.

 نخست، برای آشناییِ بیشتر شنوندگانِ این برنامه، با شما خواهش می‌کنم از خودتان بگویید و اینکه در کنارِ چه اساتیدی نوازندگی را آموختید و سابقه آشناییِ شما با موسیقی از چه زمانی بوده است؟
بنده از کودکی موسیقی را با فراگیری پیانو آغاز کردم و در نوجوانی، به شدّت به موسیقیِ ایرانی از جمله، ساز تار علاقه پیدا کردم. فراگیری ساز تار را نزد جناب آقای فریبرز عزیزی آغاز کردم و در ادامه، از محضرِ اساتیدی مانند: محمد رضا لطفی و مجیدِ درخشانی بهره بردم.

بنده سال ۱۳۸۹ وارد مقطع کارشناسیِ ارشد موسیقی ایرانی گرایش نوازندگیِ تار در دانشگاهِ هنرِ تهران شدم و در آنجا، از محضرِ اساتیدی مانند: داریوش طلایی، داریوش پیرنیاکان، نصرالله ناصح‌پور، شریفِ لطفی، امیرحسین اسلامی، هومان اسدی، حمیدرضا اردلان و سایرِ اساتید برجسته بهره بردم.

شما سابقه زیادی در نوازندگی تار و تدریس به شاگردهایِ بسیاری را دارید؛ به عنوان اَوّلین سوال در این زمینه، از نظر شما چه مشکلاتی وجود داشته است و با چالش­‌هایی رو برو بودید؟
بنده از سال ۱۳۹۰ تدریسِ تار را به صورت جدّی تر آغاز کردم. البته باید عرض کنم، به دلیل اینکه درگیر مسئله تحصیل بودم، به صورت حرفه ای تدریس نمی‌کردم؛ امّا به هر حال، تدریس ساز تار را آغاز کرده بودم؛ از قضا یکی از نخستین شاگردهای من، دختر بچه نه ساله ای بود که در نخستین جلسات متوجه شدم که این روش­‌هایِ آموزشی که در دست داریم مناسب این رده سنی نیست.

بعدها نیز، شاگردان ۹ ساله و ۱۰ ساله و در همین رده سنی بودند که خواستارِ فراگیری سازِ تار بودند. خوشبختانه، بنده از لحاظِ عاطفی با کودکان رابطه بسیار خوب و موفقی داشته ام امّا روش­‌ها، متاسفانه جوابگو این رده سنی نبودند؛ در این مدت، در ذهنِ من این جرقه خورد که باید به فکر چاره بود.

در واقع، ما تا به‌حال هیچ کتاب و متد آموزشیِ تار و سه تار برای کودکان نداشته ایم و حقیقتا، این موضوع جای تأسف دارد و البّته جای سوال هم دارد که چرا در این زمینه هیچ فعّالیتی نشده است!

به هر حال عمر جمع آوری آثار و نت نویسی در ایران آنقدر طولانی نیست که ما بتوانیم خرده بگیریم و باید یاد­آور بشوم تار تقریباً پراثرترین رپراتورِ آموزشی در میان ساز­هایِ ایرانی را دارد ولی بازهم یک متدِ آموزشی کودک در میان آن­ها وجود ندارد.

سجاد پورقناد

سجاد پورقناد

سجاد پورقناد متولد ۱۳۶۰ تهران
نوازنده تار و سه تار، خواننده آواز اپراتیک و سردبیر مجله گفتگوی هارمونیک
لیسانس تار از کنسرواتوار تهران و فوق لیسانس اتنوموزیکولوژی از دانشکده فارابی دانشگاه هنر تهران

۱ نظر

بیشتر بحث شده است