دو ســه روز بعد باخانواده رفتم مسافرت ماشین تصادف کرد و دردسر شد، یاد استاد که میافتادم اشک میریختم؛ آمدم تهران ششماهی بود که استاد را ندیده بودم، کلافه بودم؛ یک بار با ماشین میخواستم بروم منزل، دو سه تا کوچه اشــتباهی رفتم، دیدم استاد قنبریمهر با خانماش دارد راه میرود، پیاده شــدم رفتم جلو، همیشه به هم دست میدادیم اما ایــن دفعه همینطوری به من نگاه کرد، دید من دارم اشک میریزم، من را بغل کرد، خوابم را برایش تعریف کردم.
یک روز به من گفت اســتادم صبا حرف دلش را به من زد و من هم میخواهم همان حرف را به شما بگویم که حرف دلم است… استاد گفت: هروقت خواستی بیا، تلفن کن و بیا… بعد آمدم خانه خوشحال بودم که استادم را دیدم… این آخرین باری بود که استاد را دیدم.
«ظرافت بانوانه در ساز حمیرا اکبری»
خانم اکبری شما در خانوادهای به دنیا آمدید که در کار ساز سازی بودند. بفرمائید که از چه زمانی و چگونه به این کار علاقه پیدا کردید؟
من متولد ۱۳۷۶/۱/۱۶ هســتم و از ۱۰ سالگی نزد پدرم کار ساز سازی را شــروع کردم… علاوه بر پدر که استادم بوده، مادرم هم همیشــه مشوق من بوده است. یادم هست که اولین ویولن را ســال ۱۳۹۰ ساختم که حدوداً ۱۴ ســاله بودم؛ در سال ۱۳۹۲ در مجله «گزارش موســیقی» به عنوان اولین بانوی ســازنده ویولن مصاحبهای انجام دادم و اســتاد قنبریمهر هم یک دســت خط در این زمینه به من داد… سالها بعد آقای بیژن مرتضوی هم ویولن بنده را دید و تایید کرد.
از ابتدا که شروع به ساخت ساز کردید تا کنون چند ویولن ساخته اید؟
تاکنون ۲۵ ویولن ساختم… به طور متوسط تقریبا سالی دو عدد ویولن میسازم؛ اوایل سرعت دستم خیلی کند بود چون نکات فنی بســیار ریزی را باید در زاویه ها، جنس چوب، پل گذاری و نکات دیگــر در نظر گرفت. بعدها به صدای ســاز هم خیلی دقت کردم و برایم اهمیت داشــت که چه نوع صدایی از ویولن شنیده شود بهتر اســت، من شخصا صدای ساز زنده یاد استاد پرویز یاحقی را دوست دارم و سعی می کنم صدای سازم به آن سمت وسو باشد.
اســتاد قنبری مهر دربارۀ ساز شما چه نظراتی داشت؟
در سال ۱۳۹۶ در فیلمی که موجود است استاد قنبریمهر ساز ساخته شدهام را تایید کردند. ایشان در آن فیلم چنین میگویند: «یک مقدســاتی دارم که به آن عمل می کنم، چیزی که خوب است هیچ وقت نمیگویم بد است، خدا را شاهد میگیرم این ویولن که خانم حمیرا اکبری ســاخته و من قدری با آن نواختم، چه از نظر فرنگــی کارها و چه از نظر ایرانی کارها، این ویولن به درد میخورد و ســونوریته فوق العاده عالی دارد، بینهایت عالی اســت هم خوب
میخواند و هم خوش صدا است. مهمترین چیزی که اروپایی ها به ساز ویولن نگاه می کنند، توجه به ورنی است که خیلی فوقالعاده اســت، خیلی زیبا ساخته شده است، خیلی خوب است بهترین است. به این عشقی که در خانواده جناب اکبری است افتخار می کنم که این عشق را جامعه به من داد و من هم به این خانواده دادم. این ســاز ویولن خودش به جامعه میگوید که خیلی خوب است.»
تفاوت ساز شما با ساز پدر چیست؟
سعی کردم ظرافت بانوان ایرانی را در سازم پیاده کنم، هرچه زمان جلو میرود، دقت ســازســازیام بیشتر میشود. صدای ساز من با صدای ســاز پدرم در یک راستا قرار دارد اما با ظرافت بانوان ایرانی همراه است.
فصلنامه خانه موسیقی (شماره ۵۲)
۱ نظر