گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

گزارش اختتامیه دومین جایزه آهنگسازی خالقی

دومین جایزه ملی استاد روح الله خالقی در برج آزادی پایان یافت

آیین اختتامیه دومین جایزه آهنگسازی خالقی با معرفی برگزیدگان این مسابقه و اجرای موسیقی و بیانیه هیات داوران در ۲۱ آبان ماه در تالار مولتی ویژن برج آزادی برگزار شد.

در ابتدای این برنامه، کلیپی از کنسرت خالقی با صدای وحید تاج و رهبری محمدرضا عزیزی پخش شد که به همراه ارکستر به اجرای سرود خاطره انگیز «ای ایران» پرداخته بودند. این برنامه در شصتمین سالمرگ روح‌الله خالقی به اجرا رسید.

در ادامه برنامه، دکتر محمدرضا عزیزی، دبیر اجرایی جشنواره با اشاره به مشکلات برگزاری این جشنواره گفت: در روزهایی هستیم که نیاز بیشتری هست که ما به هویت ملی  بی اندیشیم. برگزاری یک مراسم فرهنگی بسیار در کشور ما دشوار است. از صدور مجوز ها و تمام تلاش های زیادی که در شان بعضی از هنرمندان ایران نیست. ما و گروه ما با دست خالی تلاش کردیم که قدم برداریم. فکر می‌کنم نام روح الله خالقی موهبتی بود که به ما داده شد. ما به این اسم بزرگ ، به کسی که روح موسیقی و فرهنگ ایران بسیار به ایشان مدیون است، می‌بالیم.

عزیزی افزود: در این دوره از جشنواره ما حدود ۲۱ اثر دریافت کردیم. با تفکر هیئت داوران عزیز نسبت به دوره قبل ما جزئیات و بخش بندی های دقیقی نیز ارائه دادیم. یازده برگزیده خواهیم داشت که با نهایت دقت انتخاب شده اند. آثار کاملا ناشناس و با نهایت سخت گیری هیئت داوران داوری شده اند. امیدوارم که این برنامه، شب خاطره انگیزی برای تمام ما باشد.

پس از سخنان دکتر عزیزی، ویدیویی از صحبت‌های استاد پیش کسوت موسیقی ایران حسین علیزاده پخش شد؛ این آهنگساز با یادی از روح‌الله خالقی و مقام هنری و انسانی او از دخترش گلنوش خالقی نیز یادکرد که همواره در ادامه راه پدر کوشید.

در ادامه ویدیویی از پیام اساتید نیز پخش شد که در آن هنرمندانی نظر خود را در مورد روح الله خالقی بیان کرده بودند.

پس از نمایش این ویدیو، کیوان فرزین به عنوان نماینده هیات داوران روی صحنه آمد و بیانیه این هیات را بیان کرد.

در میان حضار این برنامه اساتیدی چون میلاد کیایی، مرتضی اعیان، محمد مرآتی و بابک حضرایی حضور داشتند. همچنین محمّد اللّهیاری فومنی مدیر بنیاد رودکی، سید محسن حسینی سرپرست مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی و نادره رضایی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد در سالن حضور داشتند.

در ادامه برنامه، گروه «پرگار» به سرپرستی پویا محمدی و صدای پوریا عابدینی تصنیف «پیمان شکن» را از روح الله خالقی با شعری از رهی معیری به چندصدایی پویا محمدی اجرا کردند.

بابک خضرایی، ریاست دانشکده موسیقی دانشگاه هنر نیز به صحنه دعوت شد و متنی قرائت کرد که مقایسه خواندنی نوشتۀ بیهقی برای استادش بو نصر مشرکان و متن خالقی درباره استادش وزیری بود.

در ادامه از محمدرضا فیاض، پژوهشگر و نوازنده سنتور دعوت به سخنرانی شد. وی گفت: برخلاف عادت متعارفم امروز قرار است بداهه صحبت کنم. …رویکردی که خالقی به تاریخ موسیقی دارد، یک رویکرد کاملا همدلانه است. عنوانی که خالقی به نوشته‌های خود می دهد آنقدر فروتنانه است که به جای تاریخ به آن عنوانِ سرگذشت می دهد. این رویکرد همدلانۀ نگاه کردن به تاریخ می تواند امروز و تا همیشه نیز الهام بخش باشد.

پس از سخنرانی فیاض، بیانیه هیئت داوران دومین جایزه آهنگسازی روح الله خالقی نیز در حضور جمع خوانده شد؛ در بخشی از آن آمده بود:
در موسیقی دستگاهی معاصر در مقایسه با دیگر گونه‌های آفرینش مبتنی در کار در لحظات تمرین و یا اجرا فراوانی کم تری دارد.

موسیقی دستگاهی معاصر پس از مدتی فراموشی در حدود یک سده پیش، راهی کاملا متفاوت یعنی از راه آشنایی ما ایرانیان با سنت کلاسیک غربی، راه خودش را دوباره در موسیقی ما باز کرد.

این نقطه آغاز گرچه تا مدت‌ها چالش برانگیز می‌نمود اما خیلی زود هضم شد و به جریان‌هایی در دل موسیقی کلاسیک ایرانی دامن زد.

جایزه آهنگسازی خالقی که نامش را از یکی از آهنگسازان نامدار همان جریان اوایل سده وام گرفته، در ابتدا با هدف گستردن همین اندیشه بنیادین، بنیان گذاشته شد و اکنون به پایان دومین گام خود رسیده است.

به این هدف و با ایجاد رقابت سالم بین آهنگسازان جوان، کمیته داوری دومین دوره فراخوانی برای آثار با کلام و بی‌کلام منتشر کرد.

این جشنواره که آثار ارسالی‌اش نوید حضور آهنگسازان تازه نفس و پرشور را در آینده موسیقی ایران می‌داد این امر را هم به رخ می‌کشید که ما هنوز راهی دراز تا شکل گیری یک جریان منسجم آهنگسازی در موسیقی کلاسیک ایرانی داریم.

در بیانیه هیات داوران از حضور کم رنگ بانوان آهنگسازان شکایت شده بود و همچنین ابراز امیداری شد که در دوره های بعدی این جایزه آهنگسازان زن حضور پررنگ تری داشته باشند.

هیئت داوران دومین جایزه آهنگسازی روح الله خالقی را به ترتیب الفبا: سیامک جهانگیری، پویا سرایی، آروین صداقت کیش،کیوان فرزین و کارن کیهانی تشکیل داده بودند.

در ادامه از دکتر نادره رضایی، معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد برای سخنرانی دعوت به عمل آمد. او در گفته‌های خود ابراز امیدواری کرد که شرایطی فراهم شود که مهاجرت جوانان هنرمند به خارج از کشور متوقف شود.

پس از سخنرانی دکتر رضایی، مراسم تقدیر از محمدرضا فیاض با بیان بخشی از کارنامه هنری او انجام شد و لوح تقدیری از طرف جمعی از اساتید و هنرمندان به وی اهدا شد. در ادامه برندگان این جشنواره اعلام شدند

اسامی نامزدگان و برندگان دومین جایزه آهنگسازی روح الله خالقی:

در بخش آثار ملهم از اساطیر ایرانی:
شایسته تقدیر:  سید متین ولایی برای اثر رجز برای ارکستر زهی

برگزیده: محمد موقر شریف‌آباد برای اثر آرش کمانگیر

بخش آثار با کلام:
شایسته تقدیر: عارف شاهد‌نواز برای اثر ترانه‌ بزرگترین آرزو
مقام سوم: پوریا عابدینی برای اثر افسون های خاموشی
مقام دوم: علی کیانی برای اثر سوزان

(این بخش مقام اول نداشت)

بخش آثار بی کلام:
شایسته تقدیر: علی کیانی برای اثر آهیانه

مقام سوم: بهراد آقارفیعی برای اثر زِ ابر سیاه

مقام دوم: سهیل سیف ریحانی برای اثر پیش درآمد سه گاه

مقام اول و دیپلم افتخار: مهدی درویش‌ وند برای اثر خوان هشتم

تقدیر ویژه دبیر جایزه برای عرفان رضایی برای اثر فریاد

جایزه ویژه هیئت داوران برای سید محمدرضا صداقت برای اثر طُرفه؛ معشوقه‌ی خورشید

پس از تقدیر از داوران و برگزیدگان، اختتامیه دومین جایزه آهنگسازی روح الله خالقی با اجرای قطعاتی توسط گروه ارکستر جوانان به رهبری آروین صداقت کیش با اجرای آثاری از روح‌الله خالقی (با چندصدایی فرامرز پایور)، حسین دهلوی، پرویز مشکاتیان و سجاد پورقناد در برج آزادی تهران به پایان رسید.

گفتگوی هارمونیک

گفتگوی هارمونیک

مجله آنلاین «گفتگوی هارمونیک» در سال ۱۳۸۲، به عنوان اولین وبلاگ تخصصی و مستقل موسیقی آغاز به کار کرد. وب سایت «گفتگوی هارمونیک»، امروز قدیمی ترین مجله آنلاین موسیقی فارسی محسوب می شود که به صورت روزانه به روزرسانی می شود.

۱ نظر

بیشتر بحث شده است