سمینار پژوهشی «شناختِ موسیقی ایرانی» بهمناسبت روز ملّی پژوهش، با همکاری انجمن موسیقی ایران، خانۀ موسیقی ایران و خانۀ کتاب دِبا در مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی برگزار میشود. (لازم به ذکر است که با وجود تعطیلی سازمانهای گوناگون در تهران، این برنامه همچنان برگزار میگردد.)
در این برنامه که دبیری علمیِ آن برعهدۀ نوید وزیری است، کاظم موسوی بجنوردی، علی بهرامیان، طینوش بهرامی، سلمان سالک، فرزانه مجریان، حمیدرضا گلستانی و نوید وزیری سخنرانی خواهند کرد و بهاره فیاضی، گوهرناز مسائلی و گروه موسیقی مکتب صبا به اجرای موسیقی خواهند پرداخت.
موضوع سخنرانی سلمان سالک «بازشناسی مفهوم دستگاه در موسیقی ایرانی: جستاری در وجوه ممیزۀ گوشه» است. وی در این گفتار سعی میکند مختصات و حدود و ثغور مقولۀ دستگاه را بازشناسی کند و با بررسی تطبیقی ساختار گوشههای موسیقی ردیف دستگاهی روشی برای طبقهبندی گوشهها معرفی کند.
علی بهرامیان، عضو شورای عالی علمی، معاون علمی مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی و عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی، سخنران دوم است که با نگاهی تاریخی و مأخذشناسانه به ضرورت و اهمیت «شناسایی مآخذ موسیقی ایران در قرون اولیه پس از اسلام» میپردازد.
سخنران سوم فرزانه مجریان؛ دانشآموختۀ رشتۀ اتنوموزیکولوژی است که زیست فرهنگی و موسیقایی تعزیه در خطۀ گیلان را بررسی کرده و ماحصل تحقیقات میدانیاش را ارائه خواهد کرد. کارکردها و کاربردهای تعزیه، نقش آن در هویت قومی و دینی از جمله مواردی است که بدان اشاره خواهد شد.
سخنرانی حمیدرضا گلستانی به مقولۀ آهنگسازی معاصر و مواجهۀ تکنیکهای این سبک آهنگسازی با مفاد و مطالب موجود در ردیف دستگاههای موسیقی ایرانی است. عنوان این ارائه: «دستگاه» به مثابۀ طرح فرمال: تجربهای در آهنگسازی معاصر است که در کالج موسیقی لندن به انجام رسیده است.
سخنرانی نوید وزیری به دو بخش تقسیم میشود. وی در بخش اول مروری بر فعالیتهای موسیقایی مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی خواهد شد و در بخش دوم مسئلۀ آموزش سازهای کوبهای موسیقی کلاسیک ایرانی در دورۀ قاجار بررسی میشود.
در ادامه بهاره فیاضی و گوهرناز مسائلی دو نوازی تار و تمبک خواهند داشت. موضوع این دونوازی بازاجرای قطعاتی از رکنالدین خان مختاری در دستگاه چهارگاه است است. قرائت امروزی از ساختههای گذشتگان میتواند موضوعات قابل پژوهشی را معرفی کند.
سخنران آخر سمینار طینوش بهرامی است که در مورد ردیف ابوالحسن خان صبا سخنرانی خواهد کرد. موضوع اصلی ارائۀ ایشان تجزیه و تحلیل ردیف صبا به منظور دستیابی به عناصر و معیارهای اصلی سبک (مکتب) ابوالحسن صبا است. در ادامه این سخنرانی گروه موسیقی مکتب صبا با حضور طینوش بهرامی، رضا صدرالدینی، احمدرضا میرهاشمی، علیرضا گلبانگ و کاوه شفیعی اجرای موسیقی کلاسیک ایرانی خواهند داشت.
این رویداد، یکشنبه، ٢۵ آذر، از ساعت ١۴ تا ١٩، در مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی برگزار میشود.
نشانی: میدان شهید باهنر (نیاوران)، خیابان شهید پورابتهاج (کاشانک)، نرسیده به سهراه آجودانیه، شمارۀ ٢١٠، مرکز همایشهای بینالمللی رایزن.
۱ نظر