سودمندی تألیف حاضر برای آوازخوانان بدیهی است و این تلاش، گام اثربخش و ماندگاری در آموزش آواز دستگاهی است (۲) (علاوه بر جنبهی آموزشی، آوانگاریها میتوانند مقدماتی برای بررسی و مقایسهی ویژگیهای سبکی اساتید آواز باشند). اما روشن است که موضوع تحریر در آوازخوانی، آشکارتر از نوازندگی است؛ همین بس که واژهی تحریر، ذهن را در نخستین مواجهه و به سنتِ مألوف به یاد دنیای آوازخوانی میاندازد.
در هر حال تحریر –در هر سطحی از برداشت و ارائه که در نظرش بگیریم- در آموزش سنتیِ آواز دستگاهی جزء مهمِ فراگیری است. کافی است آن را با آوازهای موسیقیهای عربی و ترکی مقایسه کنیم. مثلاً در قرائت قرآن، قاری صرفاً متن (text) را میخواند و نمودِ فن و هنرش به تمامی در به زبان آوردنِ متن است. اما در آواز دستگاهی، پیش و پس از متن –و حتی در دلِ متن- راه دیگری نیز پیش روی آوازخوان باز است؛ عرصهای بی منتها از جنس آرایه، برای آفرینش و بیانگری.
بر این اساس خلأی که در آغاز از آن یاد شد عموماً به حوزهی نوازندگی مربوط است (اگرچه گستردگی و جوشش این آرایه در آوازخوانی نیز امروزه به هیچ روی قابل قیاس با گذشته نیست). به عبارت بهتر ابتلا به این فقدان در نوازندگی شایعتر و دمدستتر است؛ چنانکه در نواختههای نسلهای جدید هر روزه میبینیم و میشنویم. از این حیث کتابِ حاضر لقمهی راحتالحلقومی برای هنرجویان نوازندگی است؛ هنرجویانی که اساتیدشان جز حفظاندنِ طوطیوار چیز دیگری نمیدانند و از آنها نمیخواهند، و بنا به نیاز هر هنرجو توصیهای برای بازنوازیِ اجراهای شاخص گذشته ندارند.
این کارِ پر مشقت که از حوصلههای امروزی خارج است، با این کتاب به این سطح تخفیف یافته که هنرجویان سازهای ایرانی میبایست با زبان ساز خود تلاش کنند که در اجرای تحریرها به یک بیان روان و سلیس برسند. از این دریچه نیز این راهِ گشودهشده ادامهای میطلبد و گامهای بعد علاوه بر پرداختن به جنبههای نظریِ دیگر، همچنین میتواند معطوف باشد به ارائهی برگردانهایی از ادبیاتِ تحریر برای سازهای مختلف و بسته به تکنیکهای ویژهی هر ساز.
ترجمهی این کتاب به زبان انگلیسی و انتشار آن در خارج از ایران نیز میتواند در شناساندن یکی از منحصربهفردترین شاخصههای موسیقی ایران به موسیقیشناسان پرفایده باشد.
پی نوشت
۱- پیشتر در نوشتههای مختلف به این فراموشی و اهمیت موضوع اشاره وآن را گوشزد کردهام.
۲- نک. مروری بر آلبوم «آواز دورهی پهلوی اول» با عنوانِ «آواز دستگاهی؛ هنر بیصاحاب» منتشر شده در همین رسانه.
***
گفتگوی هارمونیک
کتاب «تحریر در آواز ایرانی» (به انضمام آوانگاری ۲۶۰ تحریر از استادان آواز ایرانی) تالیف علی کاظمی به همراه دو سیدی در سال ۱۳۹۸ توسط انتشارات ماهور به انتشار رسیده است. آوانگاری این کتاب از علی کاظمی و سهیل کاکاوند بوده است.
۱ نظر