به عنوان مثالی از گفتاورد در زمان تعریف، نوشتارهایی از «محسن حجاریان» و «فرهاد فخرالدینی» معرفی شد اما با توجه به این که محتوای فنی این نقدها و ضد نقدها مبتنی بر رسالات عبدالقادر مراغی و … است، در جلسهی این هفته گفتاوردی از لحاظ تکنیکی آسانتر (و البته مشهورتر) خوانده شد. این گفتاورد گزیدهای است از مقالهی «لغزش از کجا شروع شد؟» نوشتهی «محمدرضا لطفی» در کتاب سال شیدا شمارهی اول و «نقدی بر مقاله لغزش از کجا شروع شد؟» نوشتهی «کیوان ساکت» در ماهنامهی هنر موسیقی شمارههای ۲۲، ۲۳ و ۲۴ که به ترتیب در زیر آمده است:
۱- «وزیری به خاطر عدم آشنایی کافی به رموز ظریف موسیقی سنتی ایران و حال و هوای آن، آوازخوانان را مسخره میکند و به افرادی همچون طاهرزاده و تمام آوازخوانان اصفهان که برای تلفیق اکسانهای ردیف (ماند بقیهی موسیقیهای شرق) از کلمات امان، حبیب، دل و … استفاده میکردند توهین روا میدارد. وزیری دقت نمیکند که زیرخوانی خوانندگان به علت عدم درک آنها از موسیقی نیست، بلکه نظام اجرایی ردیف موسیقی ایرانی حکم میکند که از بم به زیر بروند و بیشتر گوشههای دستگاهها، در محدودهی صداهای خود نشان میدهند. در ثانی آیا طاهرزاده و قمر بیش از یک خوانندهی تنور و سوپرانوی غربی فریاد میزنند که ما در اپراها میشنویم؟! اگر حنجرهی خوانندهای در ایران به خاطر وضع خاص آب و هوا پر طنین است باید او را مسخره گرفت و با متد غربی توی سرش زد؟!
«… تصور میکنند خواندن مرد فقط همان درجهی آخر است که عموما زیر بخوانند و به همین جهت صدای طبیعی خود را از دست میدهند و میشود آوازمان، امان، دله دله، هوار و فریاد و فغان هم اضافه میشود، گاهی شعر جویدهی توی دماغی تیکه پاره شده در بین آنها خوانده میشود که گاهی خود خواننده هم معنی آن را درک نمیکند.»
همان گونه که در خطابهها آمده است، وزیری به تکنیک آواز ایرانی و مکاتبش آشنا نیست چرا که از تو دماغی خواندن بعضی خوانندگان ایراد میگیرد. یکی از تکنیکهای آواز، «غنه» است که خواننده صدایش را در بعضی حالتها از راه بینی بیرون میآورد. جویده شدن شعر اگر در مورد بعضی خوانندگان درست باشد اما در مورد مکتب اصفهان که به بیان و درک شعر آن قدر بها میدهند.» (ص ۱۱۷-۱۱۸)
۲- «اگر به صدای بعضی از خوانندگان که در نوارهای «گنج سوخته» ضبط شده و به تازگی در اختیار مردم قرار گرفته است گوش فرا دهیم مشاهده خواهیم کرد که هنر آوازخوانی در آن دوره چقدر نازل و دور از مفاهیم هنری و زیباشناسی بوده است. آن وقت هنرمند گرامی آقای لطفی این طور نتیجهگیری میکند که وزیری به تکنیک آواز ایرانی و مکاتبش آشنا نیست. زیرا از تو دماغی خواندن بعضی خوانندگان ایراد میگیرد. زیرا یکی از حالتهای آواز تکنیک «غنه» است که خواننده صدایش را در بعضی از حالات از راه بینی بیرون میآورد. در حالی که منظور وزیری این نیست بلکه منظور استاد وزیری از «شعر جویده تو دماغی تیکه پاره شده» هنگامی است که خواننده به حنجرهی خود فشار وارد میکند و در این موقع صوت و کلام، حالت خود را ازدست میدهد و من نمیدانم چرا آقای لطفی این طور اشتباه نتیجه گرفتهاند.
در ص ۷۹ اشاره میکند: «وزیری حتا پیشنهاد میکند که دانشآموزان آثار فرنگی خود را مانند کنسرتو، اپرت و بخشهایی از ملودیهای اروپایی را با تار بنوازند.» میدانیم که نواختن تار آثار کلاسیک اروپایی نه تنها ما را با زیباییهای آن موسیقی آشنا میسازد بلکه موجب پیشرفت تکنیکی نوازندگان نیز میگردد و نیز معروف است که درویش خان به قطعاتی از این دست علاقهمند بود و والسهای زیبایی مینواخت و حتا خود قطعاتی به وزن مارش و پولکا ساخته که در کتاب وی (جمع آوری آقای ارشد طهماسبی) موجود است.» (ص ۲۵)
جدلی که در این گزیده از نقد درگرفته است ابتدا میان محمدرضا لطفی و اندیشههای وزیری و سپس میان کیوان ساکت و محمدرضا لطفی بوده است و عموما با این تکنیک پیش رفته است که نشان دهند بخشی از ادعاهای طرف مقابل نادرست و بنابراین نتایجی هم که گرفته، نادرست است. اغلب گفتههای نقل شده از وزیری از میان سخنرانیهای انتقادی او انتخاب شده و بر آن اساس راهکار نوسازی هنری مورد نظر وی (استفاده از بستری غربی) مورد نقد جدلی قرار گرفته است. اگر چه به نظر مدرس کارگاه، نظریات وزیری نقدی بر زیباشناسی یک موسیقی بود به منظور نوسازی آن و جدل درگرفته (دستکم در این گزیده) بیشتر حول محور این بود که او مبانی این زیباشناسی را درست نمیشناخته است (یا میشناخته است).
با سلام و تشکر از سایت مفیدتان
سوالی از حضورتان داشتم
این کارگاه ها کجا تشکیل می شود و شرایط شرکت در آنها چیست؟
با سپاس احمدی
خانم یا آقای احمدی عزیز،
کارگاه آشنایی با نقد موسیقی یک دوره ی ۱۶ جلسه ای بود که از ۲۷ دیماه ۱۳۹۱ تا ۱ خردادماه ۱۳۹۲ هر هفته در ساختمان شماره ۱ خانه ی موسیقی برگزار می شد. اگر چه این دوره بیشتر به دانشجویان رشته ی موسیقی و روزنامه نگارانی که به نحوی در حوزه ی موسیقی فعالیت دارند توصیه شده بود، اما شرکت در آن تنها نیازمند علاقه و کمی آشنایی با موسیقی است.
فعلا برنامه ای برای برگزاری دوره ی جدید در دست نیست.