گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

فیلیپ گلس (۲)


گلس به تدریج از حال و هوای مرتاض وار موسیقی خود کاست و با گرایش به سمت ترکیبهای پیچیده تر و نمایشی به جایی رسید که از نظر خود به هیچ وجه مینی مال نبود. قطعاتی چون Music in Similar Motion و Music with Changing Parts از جمله این آثار به شمار می آیند.

این مجموعه با قطعه چهار ساعته Music in Twelve Parts ساخته شده سالهای ۱۹۷۴-۱۹۷۱، به اوج خود رسید. این قطعه شامل ۱۲ بخش سازی بود که در واقع حاصل جمع آثار گلس از ۱۹۶۷ تا آن زمان به شمار میرود و بخش پایانی آن یک تم ۱۲ نتی dodecaphony دارد که توسط خواننده سوپرانوی گروه اجرا شده است.

سه گانه پرتره (Portrait Trilogy)
در فاصله زمانی که از حدود ۱۹۷۵ تا ۱۹۸۴ را در بر میگیرد، گلس به ساختن قطعات بدون کلام ادامه داد اما آثار نمایشی این دوره او، شهرت بیشتری دارند.

اولین این آثار با همکاری رابرت ویلسون (Robert Wilson) در سال ۱۹۷۵ ساخته شد و قطعه نمایشی موزیکالی است که بعدها توسط گلس به عنوان اولین اپرای سه گانه پرتره، تعیین شد.

این اپرا “اینشتین در ساحل” (Einstein on the beach) نام دارد و اجرای آن بر عهده گروه موسیقی گلس، گروه کر و بازیگران بود. منتقدان “واشنگتن پست” این اثر را “یکی از آثار هنری اصیل قرن” نامیدند.

دومین اپرای او “ساتیا گراها” (Satyagraha) نام داشت و در سال ۱۹۸۰ ساخته شد.این اپرا به دوران اولیه زندگی گاندی (Gandhi) و تجربیات وی در آفریقای جنوبی میپردازد. این قطعه یک نقطه عطف در زندگی گلس محسوب میشود چرا که هر چند اجرای قسمتهای مهم آن همچنان بر عهده خوانندگان سولو و گروه کر است، اما پس از ۱۵ سال، این اولین اثری است که او برای اجرای ارکستر سمفونیک نوشته است.

این سه گانه با اخناتن Akhnaten کامل میشود. این اثر ساخته شده در سالهای ۸۳ و ۸۴، ترکیب قدرتمندی از آواز و موسیقی ارکسترال است که به زبانهای اکدی، عبری انجیلی و مصر باستان خوانده میشود. به علاوه این اپرا یک بازیگر هم دارد که گفتگوهای مصری را با آهنگی موزون به زبان تماشاگران نقل میکند.


audio.gif
Piano Solos – Opening

در این اثر، ارکستر محل اصلی را اشغال کرده و ویولونها کاملا حذف شده اند و به گفته گلس ” به ارکستر صدایی آرام و تیره بخشیده اند که کاملا با موضوع جور شده و حال و هوای آنرا به خوبی توصیف میکند”. در همین سال گلس به اتفاق ویلسون اپرای دیگری را هم میسازند که جنگهای داخلی CIVIL warS نام دارد. ( که دقیقآ به همین شکل نوشته میشود)

موسیقی برای تئاتر
گلس در این دوره بیشتر با گروه مابو ماینز (Mabou-Mines) کار میکرد که خودش یکی از بنیان گزاران آن بود. این گروه به اجرای آثار بکت میپرداخت. بکت اجرای The Lost Ones این گروه را تایید کرد اما با موسیقی گلس در اجرای Endgame به شدت مخالفت کرد. این موسیقی با تیمپانی و کنترباس نواخته شده بود. بکت در نهایت با ۴ قطعه کوتاه و خودمانی از کوارتت زهی موافقت کرد.

موسیقی برای پیانو
از اواخر دهه ۸۰، گلس بیشتر و بیشتر به کار نوشتن قطعاتی برای پیانو سولو پرداخت که با مجموعه ای از ۵ قطعه برای برداشت تئاتری نمایشنامه “مسخ” اثر کافکا (Kafka) آغاز شد و با اولین دفتر اتودهایی برای پیانو ادامه یافت.

شش اتود اول در اصل توسط دنیس راسل دیویس (Dennis Russel Davis) رهبر ارکستر و پیانیست سفارش داده شده بودند، اما مجموعه کامل این اتودها، معمولا توسط خود گلس که به گفته جان راکول John Rockwell “پیانیست خوش قریحه ای نیست” اجرا میشود.

راکول موسیقی “مسخ” را به عنوان چیزی ” ساده نما” چندان جدی نگرفت اما اتودها را به عنوان آثاری “قدرتمند” ستود و آنها را با آثار بارتوک (Bartok) مقایسه نمود.

philipglass.com , wikipedia.org, themodernword.com

دیدگاه ها ۱۳

  • من خیلی خوشحال هستم که این افتخار رو دارم اولین کامنت رو در سایت جدید شما بگذارم. به جرات میتونم بگم هیچ سایت فارسی حتی در غیر موسیقی نیست که مثل هارمونی تاک اینقدر با جدیت کار کنه. در واقع هیچ وقت آدم حس نمی کنه که مدیرانش سایت رو به امان خدا ول کردن. برای همه شما آرزوی موفقت دارم.

  • باوجود تکراری که در این قطعه پیانو بود اما اصلآ یکنواخت نبود؛ آیا میشه دلیل قانع کننده ای برای اون آورد؟

  • سلام، با تشکر از مطلب مفیدتون می خواستم بگم در این سایت جدید لطفآ کمی به مسائل عمومی تر موسیقی بپردازید . منظورم اطلاعات برای مردم عوام نیست بلکه مسائلی که به درد همه رشته های موسیقی بخوره؛ نه فقط پیانو یا موسیقی سنتی. چرا هیچ وقت راجع به تئوری ساده موسیقی صحبت نمی کنید؟ یا چرا راجع به آواز خوندن و خیلی مسائل عمومی دیگه صحبت نمی کنید؟ البته می بخشید منظورم انتقاد نبود بیشتر کمک به ادامه مسیر بود. براتون آرزوی موفقیت می کنم.

  • سلام مبارکه فضای سایت خیلی بهتر و جذابتر شده حقیقتا سایت به دائره المعارف مرجع موسیقی داره مبدل میشه با تشکر و آرزوی موفقیت

  • منهم به نوبه خودم تبریک می گم و آرزوی موفقت برای سایت خوبتون (شایدم خوبمون) دارم. فقط سعی کنید همانطور که چند تا از دوستان هم گفتند محدوده های بحث رو بیشتر کنید. خیلی هم نگران انتقاد بعضی ها که متعصب هستند نباشید. چرا که جامعه افراد کم آشنا به موسیقی بسیار گسترده تر است و فراموش نکنید که در هر پیشرفتی هم عوام دخیل هستند و هم خواص. اگر بخواهید به پیشرفت خواص کمک کنید، عوامی که کم می دانند هرگز دنباله رو آنها نخواهند بود. من خودم از عوام هستم و موسیقی را فقط با گوش و احساس درک می کنم حرفهای فنی شما رو هم هیچ وقت نمی فهمم اما از خواند برخی مقاله های عمومی شما لذت می برم. ساز پیانو را هم مثل آقای کاوه خیلی دوست دارم. موفق باشید و پشتکار خودتون رو از دست ندید.

بیشتر بحث شده است