«تمرکز بر دگرگونی» یکی دیگر از پیشنهادهاست. نقد ما توان تحلیلی اندکی برای تشخیص دگرگونیها دارد همانطور که در جلسات پیش هم نشان داده شد نقدگران ما به سختی میتوانند نشان دهند که دو چیز شبیه هم هستند به همین قرینه دگرگونی را نیز به سادگی نمیتوانند مستدل کنند. «سبکشناسی» هم یکی از چشماندازهاست که به مورد قبل مرتبط است. یعنی اگر توان تشخیص تحلیلی نقد ما افزایش یابد میتوان چشمانتظار نوشتارهایی بود که صورتبندی سبکشناسانه میکنند، آن هم به شکلی آگاهانه. نقد معطوف به صورتبندی بهویژه از آن جهت اهمیت دارد که اطلاعات سبکشناختی به اجرای مجدد آثار و ارزیابی آنها بسیار یاری میرساند.
«چند نقدی» چشماندازی دیگر است. اکنون اغلب تنها یک نقد بر روی یک مجموعه نوشته میشود. زمانی فضای نقد موسیقی ما بارورتر خواهد شد که نقدگران دربارهی هر اثر، نقدهای گوناگون و از زوایههای مختلف بنویسند. این امر موجب افزونی امکان مقایسه و یادگیری میشود. «نقد تک اثر» نیز یکی دیگر از اولویتها است. اکنون بیش از آنکه به آثار تکین بپردازیم بستههای صوتی (سیدی و…) را نقد میکنیم، همین امر فرصت دقیق شدن و ژرف نگریستن را از ما میگیرد.
بنابراین توجه به آثارِ تک میتواند گامی به سوی آیندهی نقد به حساب آید. برای ما نقد موسیقی پدیدهای نسبتاً نوظهور محسوب میشود. این موضوع چنان در زیرساخت ذهنی ما، بر دایرهی آثار قابل نقد، تاثیر گذاشته که کسی در همین کارگاه پرسید: «آیا نقد فقط مخصوص کارهای جدید است یا کارهای قدیمی را هم میتوان نقد کرد؟»، یکی از اولویتهای نقد ما بازگشتن و پرداختن به آثار گذشته است تا بهطور پیوسته تفسیرهایی تازهتر از این آثار فراهم آید و درک انتقادی از آنها گسترش پیدا کند:
[…] We constantly need new criticism of great works. The greater the work, the more partial must be any single interpretation and the more inevitable its eventual supersession. (Cone 1981: 18)
[…] ما دایماً نیاز به نقد تازهی آثار بزرگ داریم. هر چه اثر سترگتر باشد، هر تفسیر منفرد از آن باید جزییتر باشد و الغای احتمالیاش نیز ناگزیرتر است.
جامعهی نقدگران تاکنون کمتر نسبت به کار یکدیگر واکنشی نشان دادهاند (بهویژه در زمانهای اخیر)؛ «نقدِ نقد» یکی دیگر از موضوعهایی است که میتواند جریان نقد را بهبود ببخشد و تواناتر کند.
معرفی برخی منابع قابل مطالعه به زبان فارسی از جمله منابعی که نوشتارهایی دربارهی نقد به فارسی در آنها موجود است و… بخش نهایی کلاس بود. معرفی همراه شد با یادآوری اینکه فهرستها(ی زیر) تنها یک پیشنهاد اولیه متکی بر خواندههای مدرس هستند و نه یک مطالعهی جامع:
سرمقالهی شمارهی ۹ و ۱۰ مجلهی موسیقی.
«وای از این نقدهای موسیقی»، محمدرضا درویشی، آدینه، شماره ۲۲٫
مقالات اولین و دومین هماندیشی نقد هنر، ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳، فرهنگستان هنر.
«نقد موسیقی داستانسرایی یا پژوهش» (ترکیبی از دومقالهی پاول هنری لانگ)، فصلنامهی هنر، شماره ۶۹٫
فصلنامهی ماهور شمارهی ۳۴، ویژهی نقد.
«نقادی مفهوم نقد موسیقی در ایران»، فصلنامهی ماهور شمارهی ۴۲ و ۴۳٫
۱۵ شمارهی پژوهشنامهی فرهنگستان هنر که به مسایل نظری نقد هنری میپرداخت.
و برخی منابع که نقد (با تعریف محدود) منتشر کرده یا میکنند:
شمارههایی از موزیک ایران، مجلهی موسیقی، مجلهی رودکی.
انتشارات تالار رودکی و جشن هنر شیراز.
شمارههای متعدد نشریهی آدینه، چیستا، دنیای سخن، ادبستان.
نقدهای پراکنده در شمارههای متعدد کتاب ماهور، فصلنامهی ماهور و کتاب سال شیدا.
فصلنامهی موسیقیشناسی ایرانی و جزوات فرهنگشناسی موسیقی ایران (به همت محسن حجاریان).
خنیاگری (مجموعه نقدها)، به کوشش پیمان سلطانی.
نینوا، گزیدهی مقالات مجلهی رودکی، سازمان انتشارات وزارت ارشاد.
نشریهی تخصصی فرهنگوآهنگ از شمارهی ۱ تا ۳۰٫
شمارههای پراکندهی ماهنامهی مقام موسیقایی، هنر موسیقی و کتاب ماه هنر.
شمارههای کتاب فصل مقام موسیقایی.
و نیز برخی منابع اینترنتی و شفاهی:
گفتگوی هارمونیک
مرورستان
گزارش جلسات نقد نغمه (همشهری آنلاین) یا ضبط جلسات
گزارش نقدهای شهر کتاب (همشهری آنلاین) یا ضبط جلسات
در پایان، مدرس یادآوری کرد که در جلسات آینده دیگر تمرینی بهطور مستمر داده نخواهد شد بلکه هر یک از شرکتکنندگان باید یک پروژهی نهایی (نقد یک اثر خاص) برای خود برگزینند و تا پایان دورهی دوم کارگاه آن را به اتمام برسانند، برگزیدهی این نقدها پس از بررسی در فصلنامهی خانهی موسیقی و بقیه در سایت این خانه منتشر خواهند شد.
برخی منابع
درویشی، محمدرضا (۱۳۸۲). لیلی کجاست؟، تهران: نشر ماه ریز.
شاملو، احمد (۱۳۶۹). “موسیقی سنتی حرفهای سیاه”، آدینه، آذرماه، شمارهی ۵۲٫
فاطمی ساسان (۱۳۸۵الف). «نقد موسیقی طرح چند سوال»، مجموعه مقالات اولین و دومین هماندیشی نقد هنر، تهران: انتشارات فرهنگستان هنر.
فاطمی، ساسان (۱۳۸۵ب). «چگونه به رکود رسیدیم و چگونه از آن خارج شویم»، فصلنامهی موسیقی ماهور،
شمارهی ۳۴٫
فیاض، محمدرضا (۱۳۷۷). «رمزگشایی رازنو»، فصلنامهی ماهور، شمارهی ۲٫
مختاباد، ابولحسن و ساسان فاطمی (۱۳۸۷). «تاملی بر نقد موسیقی»، فصلنامهی موسیقی ماهور، شمارهی ۴۱٫
مسیبزاده، عین الله (۱۳۸۲). «گفتگو با داریوش صفوت: زمینههای شکلگیری مرکز حفظ و اشاعه موسیقی ایرانی»، فصلنامه موسیقی ماهور، سال ششم، شمارهی ۲۱٫
Cone, E. T. (1981). The authority of music criticism. Journal of the American Musicological Society, ۳۴(۱), ۱-۱۸٫
۱ نظر