گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

یویو ما از جاده ابریشم می گوید

از آلبوم های Appalachian Journey و Soul of the Tango گرفته تا Simply Baroque یویو ما همواره به عنوان یکی از مطرح ترین نوازندگان ویولن سل معاصر از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و در تلاش بی وقفه اش جهت عبور از حد و مرزها یک لحظه نیز از پای ننشسته است. در حال حاضر او رهبری پروژه جاده ابریشم را عهده دار است، پروژه ای فرهنگی – تحقیقاتی که اهالی موسیقی کشورهایی را که این مسیر کهن تجاری از آنها عبور می کند، گرد هم آورده است.

این مسیر از چین و ژاپن آغاز می شود و سراسر آسیا را به یونان و ایتالیا پیوند می دهد. آلبوم انفرادی Solo که یویو ما در سال ۱۹۹۹ منتشر کرد، در حقیقت اولین محصول و نقطه آغازین این پروژه جسورانه محسوب می شد. موسیقی متن فیلم “Crouching Tiger, Hidden Dragon” به کارگردانی Ang Lee که توسط Tan Dun ساخته شده، دومین دستاورد پروژه مذکور است، در این زمینه Barnes & Noble.com’ مصاحبه ای با این هنرمند بزرگ انجام داده است :

B&N.com : تعریف شخصی شما از پروژه جاده ابریشم چیست ؟

یویو ما : جاده ابریشم در حقیقت یک طرح فرهنگی در حمایت از استعدادهای درخشان موسیقی است که به موسیقی ملی و اصیل فرهنگ کشورشان می پردازند، مهم نیست این افراد ایرانی یا عرب باشند. هدف از پروژه گرد همایی و همکاری این اشخاص و دستیابی به روشی است که بواسطه آن بتوان علاوه بر ترویج فرهنگی، موسیقی اصیل را بدور از هرگونه تحریف و تصرف زنده نگاه داشت. در این پروژه هدف نهایی تنها گوش فرا دادن به موسیقی های ناآشنا نبود، زیرا همانگونه که بسیاری از آهنگسازان صاحب نام کلاسیک جهان با شنیدن و الهام از این قبیل موسیقی ها به مسیر جدیدی در زندگی هنری خود پای نهاده اند، ما نیز در صدد تقویت خلاقیت ها و کمک به شکوفایی استعدادها طرح جاده ابریشم را آغاز نمودیم.

طی سالیان گذشته ما گروهی از موسیقیدانان کشورهایی چون مغولستان، چین، آذربایجان، تاجیکستان و ازبکستان را گرد هم آوردیم تا قطعاتی را تنظیم و اجرا نماییم. تا کنون نیز این همکاری نکات مثبت بسیاری برای تک تک شرکت کنندگان به ارمغان آورده است.

B&N.com : جاده ابریشم را می توان نوعی کنفرانس موسیقی ملل متحد تلقی کرد، اینطور نیست ؟
یویو ما : بله، اما به روشی مختص به خود، هدف ما ایجاد تغییر در جهان نیست، بلکه خلق ارتباطی فرهنگی، زاده اشتیاق و کنجکاوی افراد در ملیت های مختلف است. در حقیقت به دلیل موانع فرهنگی، سیاسی ، مذهبی و اختلاف زبان، چنین اقدامی همواره با مخاطراتی مواجه بوده است، اما کافی است در عمل بتوانید در یکی از موارد یاد شده ارتباط لازم را ایجاد نمایید، در چنین شرایطی خواهید دید که چگونه این حلقه اتصال منجر به تشکیل شبکه ای فرهنگی خواهد شد. ما نیز برای رسیدن به چنین هدفی در تلاشیم.

B&N.com : این پروژه با استقبال فراوانی روبرو شده و افراد بسیاری داوطلب شرکت در آن هستند، مصاحبه های مطبوعاتی حاکی از شور و اشتیاق عمومی خصوصا ژاپنی هاست. در این مورد نطرتان چیست ؟
یویو ما : کشور ژاپن به دلایل متعدد نقطه انتهایی جاده ابریشم تلقی می شود، سالیان سال است که این کشور در صلح و آرامش به سر می برد، مردمانش بسیاری از آداب و سنن دیرینه خود را به بهترین نحو ممکن حفظ کرده اند، طبیعتا عرصه موسیقی ژاپن نیز از این اصل مستثنی نیست و صد البته این امر سبب مباهات اهالی ژاپن است. در حقیقت کشور ژاپن یک مهد فرهنگی از ثروت هایی است که در جوامع و کشورهای دیگر به دلایل متعدد از جمله جنگ و ویرانی، رو به انحطاط است.

B&N.com : موسیقی متن فیلم “Crouching Tiger, Hidden Dragon” بخشی از پروژه جاده ابریشم بوده است، نظرتان در مورد تفاوت های ضبط یک آلبوم کلاسیک و موسیقی متن چیست؟
یویو ما : برای ساخت موسیقی متن فیلم شما با یک تیم بزرگتر همکاری می کنید، با وجود شباهت هایی که به هر حال در اجرای موسیقی وجود دارد، زمانی که بحث موسیقی فیلم مطرح است، همه فعالیت ها جهت تحقق یک هدف خاص انجام می پذیرد : موضوع اصلی فیلم. شاید بتوان این کار را به موسیقی مجلسی شبیه دانست، تنها تفاوت در این است که شما لزوما درگیر تک تک بخش های کار نخواهید شد، باید به کارگردان و آهنگساز اعتماد کامل داشته باشید زیرا آنها بهتر از هر کسی به هدف مورد نظر اشراف دارند.

B&N.com : نظرتان در مورد ساخت آلبوم های بعدی مرتبط با این پروژه چیست ؟
یویو ما : بدون شک ما به کوشش هایمان جهت رسیدن به هدف اصلی پروژه ادامه خواهیم داد، از استعدادها و مهارتهای نوازندگان و موسیقی دانان فرهنگ های مختلف استفاده خواهیم کرد. امید داریم نتیجه این همکاری و تلاش دست جمعی به نتایج مثبت و تاثیر گذاری در عرصه موسیقی منجر گردد.

سحر افشانی

سحر افشانی

دیدگاه ها ۱۱

  • با سلام و تشکر بسیار می خواستم خواهش کنم اگر ممکن شد مقاله ایی عالی(البته مقاله های شما همیشه عالی) در باره ی پابلو کازالس این اسطوره نوازندگی ویولن سل اهنگساز و رهبر ارکستر ارائه دهید.

  • اولین بار که آن عکس مشهور را که در دیر قدیمی سنت میشل فرانسه از او گرفته شده بود، نگریستم مدتها خیره مانده و از عکسش موسیقی او و صدای سازش را گوش دادم.وای عجب عکسی(البته توصیه می کنم آن عکس را بزرگ و با پیکسل بالا بنگرید).
    karsh می گوید:وقتی او شروع به نواختن کرد دیر قدیمی به تپش درامد با انچه فقط او می توانست بنوازد.موسیقی اش زمینی نبود و در آن فضای غمگین، من به سختی جرات حرف زدن یا حرکت کردن داشتم.از ترس اینکه مبادا افسون و طلسم فضای ایجاد شده را بشکنم.در این حال به شکل بدن قوز کرده و نحیف او چشم دوختم که پشت به دوربین نشسته بود و در مقابل سنگهای ناهموار زبر و خشن دیوار و کف، پنجره ی کوچک در بلندای دیوار و فضای خالی و نیمه تاریک انجا که زندانی را می مانست، صحنه ایی شگفت خلق شده بود و موسیقی او نه از زندان که از جهان فرار می کرد.قدرت عظیم و هوش و معنویتی که از حضور این پیرمرد عجیب ایجاد شده بود شگفتی می افرید.
    آن عکس برنده ی جایزه مدال طلای هنر علاسی در سال هزارونهصدوشصت وشش شد.

  • چه مقاله قشنگی بود مرسی من به ساز ایشون خیلی علاقه دارم… راستی یه سوال؛ ایشون احتمالا روانپریش نیستن ؟ یا احتمالا افسرده ؟ یا مثلا همجنسگرا ؟ آخه تو همین سایت گفته شده نوابغ موسیقی یکی از این سه دسته هستن !!!

  • افتخار می کنم که به عنوان یک موزیسین برای اولین بار در ایران به طور جدی اثر “جاده ابریشم” کیتارو و دیگر آثاری از این آهنگساز و ونجلیز را با مرارت فراوان طی سالهای ۷۸ تا۸۱ در کنسرتهایی در شهر محل اقامتم رشت اجرا کردم و در بهار آینده نیز اجرایی از این دست را خواهم داشت.این آثار با سادگی ساختاری نوعی روحنوازی به خصوص را در خود دارد که باعث صیقل خوردن روح انسانی می شود.

  • دوست گرامی جاده ابریشم واژه ایی استعماریست و به اندازه خلیج عربی کاذب و دروغ است .
    کشورهای شرق دور همانند چین با فریب کشورهایی دیگر سعی دارند مسیر ایران (به عنوان بستر و رویشگاه اولین تمدن های باستانی ) به شرق و غرب را به نام خود مصادره کنند و عنوان جعلی جاده ابریشم را بر آن نهاده اند .

    در صورت پذیرش این حربه آنها ، در قدم بعدی مدعی می شوند تمدن را هم به ما داده اند !

    بعید نیست چینی ها هم بزودی ما را ، بربرهای حاشیه ایی خویش بنامند این همان حرفیست که اروپایی ها به کشورهای شرقی خود یعنی حوزه تمدنی ایران می زنند .

    نظریه قاره کهن ارد بزرگ می گوید بیست کشور حوزه تمدنی ایران ( عبارتند از : کشورهای قزاقستان ، ازبکستان ، تاجیکستان ، قرقیزستان ، ازبکستان ، ترکمنستان ، افغانستان ، شمال باختری هندوستان ، پاکستان ، ایران ، عراق ، ترکیه ، سوریه ، لبنان ، قبرس ، جنوبی ترین بخش روسیه در میانه استراخان در شمال دریای خزر تا جنوب اکراین ، آذربایجان ، ارمنستان و گرجستان ) باید تبدیل به یک قاره شوند ، سرزمینی با عنوان ” قاره کهن ” .

    قاره ایی همانند اروپا با ساختار و انسجامی سازمان یافته ، تا بتواند مجموعه کشورهای حوزه خویش را در مقابل زیاده خواهی های شرق و غرب حفظ نمایند .

    شما می توانید در وب سایت اختصاصی که در این مورد ایجاد نموده ام ابعاد مختلف جریان جاده ابریشم را ببینید .
    در این آدرس :

    http://khalijfars-jadehfarhangha.blogsky.com

بیشتر بحث شده است