گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

مستر کلاس موسیقی ایرانی در جولیارد

روز جمعه دوّم فوریه به دعوت پروفسور بهزاد رنجبران آهنگساز ایرانی و استاد کنسرواتوار جولیارد نیویورک در ادامه مجموعه کلاسهای world music که بخشی از درس اختصاصی دانشجویان جولیارد به شمار میرود، مستر کلاس موسیقی ایرانی برگزار شد.هنرمندان این دوره، سیامک جهانگیری نوازنده نی مقیم ایران و بهروز جمالی موسیقیدان ایرانی مقیم امریکا بودند.

نحوه برگزاری این مستر کلاس به این ترتیب بود که از قبل نوشته ای مربوط به ساختار اجرایی موسیقی ایرانی به شکل سنتی تهیه و بین دانشجویان توزیع شده بود تا دانشجویان (که اغلب آنها از زبده ترین استعدادهای موسیقی در سطح جهان هستند)، آمادگی و ارتباط بیشتری با موسیقی سنتی ایران پیدا کنند.

لازم به ذکر است که ورود به کنسروتوار جولیارد مستلزم طی کردن آزمونهای بسیار مشکل و سطح بالای نوازندگی است که در برخی موارد حتی سالها به طول می انجامد و هر کدام از افراد حاضر در این مجموعه یک نوازنده یا آهنگساز با کارنامه درخشان هنری، در سطح بین المللی هستند.

بنا به گفته پروفسور رنجبران گوش موسیقی این دانشجویان به حدّی تربیت شده است که میتوانند تقریبا هر صدای تولید شده به وسیله هر ساز یا صدای انسانی را فورا” تحریر کرده و بنوازند. از ویژگی های خاص این برنامه طراحی علمی و مکتوب مسترکلاس بود که بسیار مورد توجّه حاضرین قرار گرفت.

در این برنامه بهزاد رنجبران ضمن توضیحاتی، به سابقه تاریخی موسیقی ایران اشاره نمود و سپس قطعاتی به صورت دونوازی نی و تمبک و همچنین نمونه کوتاهی از موسیقی آوازی و تصنیف خوانی اجرا شد.

در این مستر کلاس که با اجراهای کوتاه و جامع از پیش درآمد، آواز، چهار مضراب، تصنیف و رنگ همراه بود تکنیک نوازنده چیره دست نی آقای جهانگیری (که در ضمن در پروژه جاده ابریشم به اتفاق هنرمند جهانی یو-یو-ما فعالیت میکند) چشمگیر بود و انعطاف پذیری دو اجرا کننده در ارائه فرم های متفاوت از یک جمله به صورت بداهه و ارائه سؤال و جواب های متداول در موسیقی سنّتی توجّه حاضرین را جلب نموده و بسیاری از حاضرین نوای نی را یک نوای سحرآمیز و فضای موسیقی سنّتی و آواز ایرانی را یک جو پیچیده و در عین حال عمیق و پرمحتوا توصیف نمودند.

این دو نوازنده در این برنامه ضمن توضیح در مورد ساختار موسیقی سنّتی ایران به اجرای گوشه هایی از دستگاه شور که با ارائه مثالهای مکتوب از قابلیت های موسیقی سنّتی ایرانی همراه بود پرداختند؛ نیز به سئوالات دانشجویان پاسخ دادند.

سیامک جهانگیری ضمن توضیحاتی در باره ساز نی و تکنیک های نوازندگی و بهروز جمالی در تشریح ساز تمبک، به ارائه توضیحاتی درباری الگو های ریتمیک که در موسیقی سنّتی به کار میروند ‍پرداخت و گوشه هایی از مقدمه ردیف آوازی در دستگاه شور را به همراهی نی خواند.

این نخستین برنامه اجرای موسیقی سنّتی ایرانی در جولّیارد بود که یکی از معتبرترین مراکز موسیقی دنیا به شمار میرود و
با توجّه به این نکته که هر دو نفر از چهره های جوان تر موسیقی سنّتی هستند، ارائه مستر کلاس در این سطح توسط این افراد دریچه دیگری برای نگرش جدی تر موسیقی دانان طراز اوّل دنیا به روی زیبایی و عمق موسیقی سنّتی ایرانی می گشاید و یقینا به اعتبار بخشیدن به وجه بین المللی موسیقی سنّتی که معمولاً محکوم به نشانه عقب ماندگی و تحجّر میشود، می افزید.

در پایان این دو هنرمند به سؤالات مطرح شده از طرف حاضرین پاسخ دادند و یکی از دانشجویان قطعه ای برای فلوت را که بر اساس تجسّم موسیقی ایرانی نوشته بود به اجرا گذاشت. لازم به ذکر است در ادامه این کلاس روز جمعه این هفته، کیهان کلهر در برنامه مشابهی به سخنرانی و اجرای برنامه خواهند پرداخت.

جهت اطلاعات بیشتر در مورد این برنامه میتوانید به این خبر و سایت هنرمندان این مجموعه مراجعه کنید:

وب سایت دانشگاه جولیارد

وب سایت بهزاد رنجبران

صفحه اختصاصی سیامک جهانگیری در سایت “جاده ابریشم”

وب سایت بهروز جمالی

گفتگوی هارمونیک

گفتگوی هارمونیک

مجله آنلاین «گفتگوی هارمونیک» در سال ۱۳۸۲، به عنوان اولین وبلاگ تخصصی و مستقل موسیقی آغاز به کار کرد. وب سایت «گفتگوی هارمونیک»، امروز قدیمی ترین مجله آنلاین موسیقی فارسی محسوب می شود که به صورت روزانه به روزرسانی می شود.

دیدگاه ها ۳

بیشتر بحث شده است