گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

درباره دایره المعارف سازهای ایران

شماره سوم از کتاب دایره المعارف سازهای ایران نوشته و تحقیق محمدرضا درویشی، به همت انتشارات ماهور به انتشار رسید. کتاب دایره المعارف سازهای ایران پژوهشی ممتاز در حوزه‌ی موسیقی نواحی ایران است که مؤلف آن حدود نیمی از عمر خود را صرف تألیف و تدوین آن کرده است. نخستین جلد این اثر (چاپ اول ۱۳۸۰) به شرح و شناسایی کاملِ سازهای زهیِ مضرابی و آرشه‌ایِ نواحی مختلف ایران می‌پردازد و جلد دومِ آن (چاپ اول ۱۳۸۴) سازهای پوست‌صدا و خودصدا را معرفی می‌کند. اکنون، پس از گذشت بیش از بیست سال از تاریخ انتشار این اثر، جلد سوم این مجموعه که درباره‌ی سازهای هواصدای زبانه‌دار است، منتشر شده است.

روند تألیف و تدوین و انتشار جلد سوم، به لحاظ تنوع بسیار گسترده‌ی سازهای هواصدا، و کاربرد و پیچیدگی‌های تکنیک‌های نوازندگیِ این سازها، در مقایسه با سازهای زه‌صدا، پوست‌صدا و خودصدا، بسیار وقت‌گیر و چالشی بوده‌است. تعداد پرشمارِ جدول‌ها، نت‌ها، طرح‌ها و به‌ویژه عکس‌های غالباً شبیه‌به‌همِ سازها، و جای‌گذاری آن‌ها در کتاب نیازمند دقت و حوصله و صرف وقتِ بسیار زیاد بوده‌است.

درویشی درباره این سه کتاب می‌گوید: مستندات من در این پژوهش برجسته‌ترین، قدیمی‌ترین و سالخورده‌ترین موسیقی‌دانان نواحی مختلف ایران بوده‌اند. این افراد راویان راستین فرهنگ ایران‌زمین و انتقال دهنده میراث گران‌بهای موسیقی و ادبیات شفاهی قوم‌های ایرانی به دوران ما محسوب می‌شوند. متأسفانه بسیاری از این راویان اکنون در میان ما نیستند و با درگذشت آن‌ها بخش قابل توجهی از میراث فرهنگی ایران نیز از میان رفته است.

نخستین جلد این دایره المعارف به شرح و شناسایی کامل سازهای زهی نواحی ایران در بخش‌های جداگانه می‌پردازد. در بخش اول شانزده ساز زهی زخمه‌ای و در بخش دوم شانزده ساز زهی آرشه‌ای مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند. مؤلف در بررسی هر ساز، جنبه‌های گوناگونی را مورد توجه قرار داده که عبارتند از: تشریح موقعیت و جایگاه ساز در فرهنگ بومی آن؛ بررسی ویژگی‌های ظاهری ساز؛ جنس و مواد به‌کاررفته در ساختمان آن؛ اندازه‌های متعارف هر ساز و قطعات آن و نام قسمت‌های مختلف آن در زبان یا گویش‌های هر منطقه؛ نظام کوک و دستان بندی ساز؛ تکنیک‌های اجرایی و موارد استفاده از هر ساز در فرهنگ بومی آن.
جلد دوم دایرهالمعارف سازهای ایران وسیع‌ترین پژوهش انجام  شده بر روی سازهای خودصدا و پوست‌صدای یک کشور است. بررسی تمام سازها در هرکدام از دو خانواده‌ی خودصدا و پوست‌صدا در نواحی ایران، دقت در جزئیات و ارائه‌ی بیش از یک هزار عکس، ده‌ها طرح گرافیکی، ده‌ها نمودار و نقشه و… از سازهای این دو خانواده از جمله ویژگی‌های این کتاب محسوب می‌شود. ویژگی دیگر این کتاب ارائه‌ی یک نظام تازه در طبقه بندی سازهاست. محور اصلی این نظام نگاه از پایین به بالاست. بر این اساس، ابتدا تمامی سازهای هم‌خانواده مورد شناسایی قرار گرفته و طبقه بندی بر اساس خصوصیات واقعا موجود و حتا جدید سازها صورت گرفته است، نه  اینکه سازهای موجود به زور در قالب رده‌بندی‌های شناخته  شده قرار گرفته باشند.
گفتگوی هارمونیک

گفتگوی هارمونیک

مجله آنلاین «گفتگوی هارمونیک» در سال ۱۳۸۲، به عنوان اولین وبلاگ تخصصی و مستقل موسیقی آغاز به کار کرد. وب سایت «گفتگوی هارمونیک»، امروز قدیمی ترین مجله آنلاین موسیقی فارسی محسوب می شود که به صورت روزانه به روزرسانی می شود.

۱ نظر

بیشتر بحث شده است