گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

به بهانه کنسرت اخیر ارکستر ملی ایران؛ «پایکوبی» (۲)

همایون رحیمیان رهبر ارکستر ملی (عکاس: صادق ذباح - خبرگزاری میزان)

این انتخاب شایسته پنجره‌ای دیگر به روی مخاطبان ارکستر ملی گشود و فضا را برای شنیده شدن آثار سمفونیکی فراهم کرد که با اینکه سرچشمه‌ای از موسیقی دستگاهی ایران داشتند، الزامی برای رعایت تمام خصوصیت‌ها و الزامات آن نداشتند. در این برنامه «طلوع» (یا چهارگاه) یکی از قطعات قدیمی و با ارزش همایون رحیمیان اجرا شد که در این برنامه بخش آواز سولوی آن به ساز ابوا داده شده بود و در این کنسرت آرین قیطاسی به خوبی از اجرای آن برآمد. سه قطعه دیگری که در این فضا به اجرا رسید، هر سه به صورت ناقص اجرا شد که جا دارد در فرصت‌های دیگری این آثار به صورت کامل به اجرا درآید.

«رقص مضراب‌ها» بخشی از سوئیت پنج قسمتی «تابلوهای ایرانی» اثر حشمت سنجری بود که پیشتر به صورت کامل در کنسرتی به رهبری نیما کشاورزی اجرا شده بود.

«پایکوبی» بخش سوم از سوئیت «دنا» به صورت مجزا در این برنامه اجرا شد. این اثر با آهنگسازی محمدرضا تفضلی آهنگساز و استاد خوش‌نام دانشگاه هنر و تهران به سفارش ارکستر ملی ساخته شده بود ولی اجرای آن به تاخیر افتاده بود. تفضلی در این اثر تسلط بی‌چون و چرای خود را به مقوله فرم آشکار کرده بود، او بدون اینکه کمترین احساس ملال در بسط و گسترش‌هایش احساس شود، اثر را با حفظ جذابیت تا انتها پیش ‌برد و در نهایت دقایقی از طرف مخاطبان مورد تشویق قرار گرفت.

«خاطرات کودکی» اثری از فرهاد پوپل بود که تنها قسمت ابتدایی آن در این برنامه به عنوان مقدمه این کنسرت به اجرا درآمد، آغازی باشکوه و پرجاذبه برای شب متفاوت ارکستر ملی ایران. این اثر پیش از این اجرا، هفت بار توسط ارکسترهای متفاوتی در امریکا و کانادا اجرا شده است. البته این اثر در شمار آثار برگزیده طرح اجرای آهنگسازان جوان ارکستر ملی بود و قرار بود پیش از همه‌گیری کرونا اجرا شود ولی اجرای آن به‌طور کامل هنوز اتفاق نیفتاده است. پوپل آهنگساز جوانی است که در دو سال اخیر آثارش به صورت گسترده‌ای در اروپا و امریکا اجرا می‌شود و لازم است در وطن او نیز آثارش بیشتر اجرا شود.

این کنسرت ارکستر ملی شامل بخش‌های دیگری همچون اجرای جابر اطاعتی آهنگساز و نوازنده با سابقه با ساز گارمون بود. توجه به موسیقی اقوام مختلف ایران باید سرلوحه فعالیت‌ها و انتخاب کارگان در ارکستری با عنوان ملی باشد.

هر چند بهتر بود در این برنامه به ارتباط بیشتر قطعات اجرایی توجه بیشتری می‌شد ولی مسائل و مشکلات پیچیده این ارکستر بزرگ با نوازندگانی جوان، باعث می‌شود فعلاً از چنین ظرافت‌هایی صرف نظر کنیم.
روزنامه اعتماد

سجاد پورقناد

سجاد پورقناد

سجاد پورقناد متولد ۱۳۶۰ تهران
نوازنده تار و سه تار، خواننده آواز اپراتیک و سردبیر مجله گفتگوی هارمونیک
لیسانس تار از کنسرواتوار تهران و فوق لیسانس اتنوموزیکولوژی از دانشکده فارابی دانشگاه هنر تهران

۱ نظر

بیشتر بحث شده است