گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

در یک گذر کوتاه:

یک ساز زهی بدون کاربرد آرشه عملا به شکلی کامل و در خور توانایی های قطعی ساز قابل استفاده نیست. همچنین،آرشه نیز بدون وجود ساززهی مربوطه بی مفهوم خواهد بود؛ این دو در تعامل کمی و کیفی با یکدیگر بوده و تاثیر گذار بر هم، از سویی دیگر باید به این نکته توجه داشت هیچ مدرکی دال بر این موضوع وجود ندارد که سازهای زهی صرف همواره بر سازهایی که استفاده آرشه در آن اجتناب ناپذیر است، تقدم و برتری داشته اند. سازهای زهی مدتها قبل از خانواده ویلن پدید آمده اند و در طول زمان با توجه به تغییرات متنوع در حیطه موسیقی و توانایی های بشری دچار تحولات و پیشرفتهایی شده اند.

توجه به نظریه ای مربوط می شود که اخیرا (از سال ۱۹۵۰) شکل گرفته و به این نکته می پردازد که آرشه از اهمیت تعیین کننده ای در کیفیت صدای یک ساز برخوردار بوده و ویژگی ها در آرشه های مختلف دارای تفاوت های چشمگیری هستند که البته شناخت آن نیز ملزم به دانش و تجربه فراوان است.

از جمله همین موارد در بخش هزینه منجر به افزایش قیمت آرشه های مختلف بوده است. تا اواخر قرن ۱۹ آرشه به عنوان یک وسیله جانبی با درجه اهمیت ثانویه محسوب می شده و آنچنان که به ویلن ها پرداخته می شد در مورد آرشه موضوع چندان جدی تلقی نمی شده است،با این وجود اکثر هنرمندان برجسته آن زمان، همچون Joachim، ysaye از بهترین آرشه های موجود که ساخت Tourte و همکاران وی بود استفاده می کردند.

به عنوان نمونه کارگاه Hill و پسران که کار ساخت آرشه را از اواخر قرن ۱۹ آغازکردند، آرشه سازان صاحب فن و تخصصی نظیر S.Allen و W.C.Retford را جهت این کار استخدام نمودند، که آرشه های ساخت این شرکت به همراه یک جعبه مخصوص به خریداران سازهای مرغوب ارائه می شد.

در دوران مذکور، یعنی حوالی سال ۱۹۰۰، بازار خریداران ویلن با عرضه زیاد و قیمت های پایین مواجه بود و در نتیجه علاقه کمتری برای خریدآرشه های جدیدی که از کیفتهای مرغوبتری بر خوردار بودند نشان داده می شد.

بعدها، شرکت تولیدیHill & Sons توانست آرشه های خود را با قیمت بالاتری عرضه کند و بهترین آرشه های این شرکت در فاصله سال های ۱۹۴۰-۱۸۹۰ تولید شد، که امروزه از جمله بیشترین تقاضا را به خود اختصاص می دهد.

ساخت وتولید آرشه توسط شرکت Hill و پسران، پس ازسال ۱۹۶۰، تدریجا متوقف و درسال ۱۹۹۲، شرکت به طور کلی فعالیت خود را متوقف کرد.

جالب توجه است که در همین دوره زمانی کشور فرانسه تبدیل به مرکز ساخت و عرضه آرشه های مرغوب شده و به تولید آرشه هایی بدست اشخاص معتبر و متخصص این کار پرداخت؛ ایتالیا نقش کوچکی در تولید آرشه های مدرن داشت وآلمان نیز نقش مهمی درتولید انبوه آرشه های متوسط و یا درجه سه وتنها یک یا دو نوع آرشه منحصربه فرد درجه یک تولید نمودو دراین بین انگلستان سازندگان معتبر محدودی را به خود اختصاص می داد.


فهرست برخی از منابع:

BOWS FOR MUSICAL INSTRUMENTS OF THE VIOLIN FAMILY.WILLIAM LEWIS &SONS, CHICAGO 1959

SADLER,R,:W. E HILL & SONS (1880-1992) A TRIBUTE. EALING STRINGS, LONDON, 1996

BOYDEN, D.D.: THE HISTORY OF VIOLIN PLAYING FROM ITS ORIGINS TO 1761. OXFORD UNIVERSITY PRESS

رضا ضیائی

رضا ضیائی

متولد ۱۳۵۴
سازنده خانواده ویولن

Maestro liutaio (master violinmaker) Approved by professional master violinmaker in Italy-Cremona Making: violin, viola, cello & bass

دیدگاه ها ۱۰

  • با سلام
    از اینکه شما هم با شعار تغییر همراهی می فرمایید بسیار خوشحال هستم .
    فقط جهت اطلاع خوانندگان باید عرض کنم که ساز زهی تار یا گیتار بدون کاربرد آرشه استفاده میشود که این موضوع را در اولین جمله تان اصلاح خواهید نمود و همین نکته می تواند گویای بسیاری از نکات تاریخی باشد .

  • با سلام
    *[این موضوع که باید همیشه با تغییرات مطلوب و پایدار هماهنگ بود، امری است انکار ناپذیر، که باید همه بر آن سر فرود آوریم]*
    اماکمی آنسو تر، مقداری صبرنیز می تواند مانع قضاوت شتابزده شود.
    *ارائه این مطلب در امتداد سری مقالات قبل درباب آرشه می باشد که در آینده نیز به فراخور موضوع و بخشهای مختلف، عناوین تغییر خواهند کرد و این شیوه کار است .
    *در اینجامنظوراز سازهای زهی ،گروه سازهای زهی آرشه ای می باشد و سازهای زهی غیر آرشه ای با نام سازهای زهی صرف، نام گذاری شده است.(تشکرازتوضیح دوستانه شما)

    به هر حال با هرذهنیتی که دارید،دانستن نوع و کیفیت حرکت ما، واضح و آشکار است.

    با سپاس از نظر شما

  • سلام و عرض ادب به استاد ضیایی
    مثل همیشه باید بگم (perfetto )
    اما ای کاش یکی از این آرشه های خوب گیر ما بیاد ، یکبار استادم گفت :آرشه موتور نوازندگیه و تا خوب کار نکنه این ماشین راه نمیفته.
    اما به این مارک های تقلبی که در بازار ما هست نمیشه اعتماد کرد،مگر اینکه امتحانشون کنی تا از بین صد تا یکیش اتفاقی خوب دربیاد که فروشندگان محترم اجازه همچین کاری نمیدن.

  • سلام و خسته نباشید.می خواستم در مورد مارک های آرشه موجود در ایران و از نوع مرغوب آنهاومحدوده ی قیمت های آنها راهنمایی ام کنید.خیلی ممنون.

  • سلام و خسته نباشید.ببخشید می خواستم در مورد کیفیت آرشه های از جنس کربن راهنمایی ام کنید.من واقعا برای خرید دچار دو راهی شدم.که آیا آرشه های چوبی در رنج قیمتی ۸۰ الی ۱۰۰ تومان کیفیتشان بهتره یا کربن(چینی).

  • سلام من می خام تازه از سطح ابتدایی ویولن رو یاد بگیرم می تونی یه کتابی بهم معرفی کنی که به صورت خود اموز یاد بگیرم ترجیا دانلودی باشه چون تا حالا هر چی دانلود کردم به درد نخور بوده

  • جناب م.م شما به هیچ وجه نمی تونین ویولن رو کاملا درست به صورت خود آموز یاد بگیرید
    من کسانی را می شناسم که این کار رو انجام دادند و با افتخار هم اعلام می کنند که شاگرد cd هستند و لی نوازندگیشون افتضاهه.

  • سلام و خسته نباشید.می خواستم در مورد مارک های آرشه موجود در ایران و از نوع مرغوب آنهاومحدوده ی قیمت های آنها راهنمایی ام کنید.خیلی ممنون.

بیشتر بحث شده است