گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

وقتی همه خوابیم (۲)

نحوه دعوت از رهبرای میهمان در سالهای گذشته

رهبرانی که بصورت رهبر میهمان در سالهای اخیر سکان ارکستر را به دست گرفتند، نیمی بصورت تجربی رهبری ارکستر را فراگفته بودند (اگر قبول کنیم اصلا فراگیری ای در کار بوده!) این رهبران که حتی نمیتوان عنوان رهبر آماتور را هم برای آنها جایز دانست با اجرایی از آثار خود (که متاسفانه آثارشان هم از کیفیت مطلوبی بهرمند نبود) به هیچ وجه نمیتوانستند حتی برای ارتقا شناخت سبکهای موسیقی هم برای ارکستر مفید باشند. در این میان چند رهبر هم به ارکستر دعوت شدند که دارای توانایی رهبری ارکستر بودند ولی کمبود وقت فقط میتوانستند برای همان کنسرت مفید باشند.

دعوت از رهبران غیر ایرانی


در آخرین کنسرت ارکستر سمفونیک تهران، رهبری ارکستر را جوانی سی ساله و آلمانی به دست داشت که با قراردادی ارزان قیمت به ایران دعوت شده بود که البته بر خلاف بسیاری از رهبران اروپایی رهبری ارکستر سمفونیک تهران برای او شانس گرانبهایی محسوب میشد، به این دلیل که او رهبری ارکستر را به صورت آکادمیک از پنج سال پیش آغاز کرده بود و میتوانست رهبری یک ارکستر سمفونیک پایتخت را در رزومه هنری خود جای دهد و نیز، تجربه ای بیاموزد از ارکستری که جدا از فرهنگ غربی، موسیقی کلاسیک را آموخته است.


جلسه مطبوعاتی ارکستر و حواشی آن

در جلسه ای که چند روز پیش از کنسرت ارکستر سمفونیک تهران برگزار شد، در اقدامی بی سابقه چندین عضو ارکستر سمفونیک به همراه مدیر مرکز موسیقی و رهبر جوان آلمانی در تالار رودکی با خبرنگاران موسیقی سخن گفتند که لازم است گفته های مسئولان و اعضای ارکستر در این جلسه بیشتر مورد موشکافی قرار گیرد.

گفته های شرکت کنندگان این نشست بر چند محور استوار بود مانند دعوت از رهبر آلمانی با دستمزد پایین، گلایه های اعضای ارکستر از رهبر دائم قبلی، منوچهر صهبایی و همینطور قرار دادی شدن بعضی از اعضای ارکستر.

گفته های مایستر با سابقه و با اخلاق ارکستر سمفونیک در این جلسه در مورد منوچهر صهبایی بدون شک عجولانه و از روی عصبانیت بود ولی لازم است به دلیل منتشر شدن آن در بسیاری از رسانه ها کمی به آن بپردازیم. مایستر ارکستر سمفونیک تهران با ارجحیت دادن اخلاق به مسائل فنی در رهبری، دادن سکان ارکستر به دست این رهبر را نادرست دانست، همینطور ادعای این رهبر را در داشتن مدارک تحصیلی اینگونه رد کرد که: “منوچهر صهبایی چیزی که ادعا می کرد نبود که می گفت ۲تا دکترا و یک پروفسورا دارد. ” در مورد بخشی که مربوط به برخورد رهبر با نوازندگان است نمیشود در محیطی غیر از محیط ارکستر بحث استدلالی انجام داد چراکه از کم و کیف ماجرا کسی غیر از اعضای ارکستر و رهبر باخبر نیستند و کشیده شدن این بحث به جلسه مطبوعاتی هم به همین دلیل مناسب نبود ولی مسئله رد مدارک تحصیلی این نوازنده و رهبر ارکستر بدون ارائه سند قابل اتکا اشتباه بزرگتری بود که توسط مقام دوم ارکستر سمفونیک تهران عنوان شد.

اولا پروفسوری یا همان پروفسورا (!) مدرک نیست که مانند دکترا یا فوق دکترا دریافت شود، منوچهر صهبایی به این دلیل پروفسور خوانده میشود که پروفسور یا استاد دانشگاه موسیقی در رشته رهبری و نوازندگی ابوا در اتریش است (با استناد به سایت همان دانشگاه) و بسیاری از استادانی که در این دانشگاه ها با تیتر پروفسوری تدریس میکنند نه تنها دکتری یا فوق دکتری نگذارنده اند، مدرکی معادل فوق لیسانس دارند. (لازم به ذکر است فقط معدود رشته هایی در شاخه موسیقی دارای مقطع دکترا هستند)

همینطور دو مدرک دکترا و مدارک دیگر ایشان قابل پیگیری و اثبات است و در وب سایتهای معتبر غربی هم به ثبت رسیده که انکار آنها میتواند عواقب حقوقی داشته باشد. بدون شک این نوع برخورد احساسی از طرف نوازنده ای با سابقه حسن خلق مثل مایستر ارکستر سمفونیک تهران دور از درایت بود.

سجاد پورقناد

سجاد پورقناد

سجاد پورقناد متولد ۱۳۶۰ تهران
نوازنده تار و سه تار، خواننده آواز اپراتیک و سردبیر مجله گفتگوی هارمونیک
لیسانس تار از کنسرواتوار تهران و فوق لیسانس اتنوموزیکولوژی از دانشکده فارابی دانشگاه هنر تهران

۱ نظر

بیشتر بحث شده است