گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

میلانی: سالهاست رهبر دائم نداریم

دانشجویان دانشگاه هایی علمی کاربردی از بابک میلانی به عنوان یکی از بهترین و جدی ترین استادان یاد میکنند؛ تحولاتی که میلانی با نوع نگاه خود در سیستم آموزشی دانشگاه های علمی کاربردی بوجود آورده، روش دید و تحلیل دانشجویان را مورد تغییراتی خاص قرار داده است. میلانی خواننده سابق گروه کر فرهنگسرای بهمن بوده و امروز در مقام رهبر این گروه کر است و به سنت دیگر کر های فرهنگسراهای تهران، در جشنواره موسیقی فجر شرکت دارد.

در ادامه گفتگویی را میخوانید با این موسیقیدان و استاد دانشگاه:

تاریخ تشکیل گروه کر فرهنگسرای بهمن به چند سال پیش برمیگردد؟

این گروه در سال ۱۳۷۸ به رهبری آقای مهدی قاسمی فعالیت خود را آغاز کرد، بعدا این گروه تغییر نام پیدا کرد به “گروه کر شهر تهران” که بعدا به دلایلی ایشان از فرهنگسرای بهمن جدا شدند و افراد دیگری تحت عنوان کر فرهنگسرای بهمن به رهبری این کر پرداختند. این گروهی که امروز میبینید در حدود سال ۱۳۸۵ فعالیت خود را آغاز کرده ولی مسئولان فرهنگسرای بهمن قدمت این کر را از ۱۲ سال اعلام میکنند.

البته چون اعضای این گروه دیگر آن اعضای قبلی نیستند دیگر آن گروه نیست ولی از نظر نام، بله این گروه دوازده ساله است.

شما آن زمان خواننده این کر بودید، در چه ژانری میخواندید؟
من خواننده باس در گروه کر شهر تهران بودم.


همان دوره شما تحصیل میکردید؟

نه من در سال ۱۳۸۵ مشغول خواندن کارشناسی ارشد آهنگسازی شدم و دو سال بعد فارغ التحصیل شدم.

سابقه آموزش اولیه موسیقی شما به چه زمانی بازمیگردد؟
من موسیقی را از سال ۱۳۶۷ با ساز سه تار شروع کردم با آقای مسعود شعاری در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی و از همان موقع تئوری موسیقی و سلفژ را شروع کردم و بعدا هارمونی و کنترپوان و فرم را اول به صورت مطالعه شخصی شروع کردم و در ادامه با آقای کامبیز روشن روان کار کردم. استادان من کامبیز روشن روان، نادر مشایخی، کیاوش صاحب نسق، محسن حجاریان، تقی ضرابی، آنا یئورگیان بودند.

بعدا به صورت شخصی کار کردم روی برخوردهای هارمونیک و کنترپوانتیک در موسیقی ایرانی و خیلی دغدغه داشتم و علاقه داشتم در این زمینه کار کنم.
دغدغه اصلی من همیشه آهنگسازی بوده و علاقه زیادی به نوازندگی نداشتم و بیشتر دوست داشتم در زمینه موسیقی ایرانی آهنگسازی کنم.


رهبری را با استاد خاصی کار کردید؟
نه، رهبری را با مطالعات شخصی ام کار کردم و با توجه به تجربیاتی که در کرهای مختلف داشتم توانستم هدایت این کر را به عهده بگیرم. شروع کار من در زمینه رهبری از سال ۱۳۸۴ بود ولی این اولین بار است که در جشنواره ای رهبری میکنم.

با چه کرهایی کار کردید؟
با گروه کر زیتون کار کردم و همکاری داشته ام به عنوان مربی آواز و سلفژ در کرهایی مثل کر شهر تهران، یک گروه کوچک خوبی هم بود که متاسفانه فعالیتش متوقف شد ولی کر بسیار خوبی بود که من رهبری میکردم. در کر فرهنگسرای بهمن هم از تیرماه همین امسال رهبری میکنم.

در کر ارکستر سمفونیک تهران هم خوانده اید؟
بله، به صورت قراردادی با رهبری علی رهبری و منوچهر صهبایی کار کرده ام و کنسرت داده ام تا سال ۸۵.

آقای صهبایی در آن زمان رهبر دائم نبودند؟
در واقع اگر بخواهیم دقیق بگوییم همه رهبرانی که این سالها آمده اند را نمیتوانیم رهبر دائم بدانیم چون همه قرار دادی بودند. رهبر دائم رهبری است که سالها با یک ارکستر سر و کله بزند و کار کند، اینها مدتی می آیند با قرار دادی که میبندند و یا میمانند یا دعوایشان میشود و زودتر قهر میکنند و میروند!

سجاد پورقناد

سجاد پورقناد

سجاد پورقناد متولد ۱۳۶۰ تهران
نوازنده تار و سه تار، خواننده آواز اپراتیک و سردبیر مجله گفتگوی هارمونیک
لیسانس تار از کنسرواتوار تهران و فوق لیسانس اتنوموزیکولوژی از دانشکده فارابی دانشگاه هنر تهران

دیدگاه ها ۶

  • شروع کار گروه کر و ارکستر سمفونیک فرهنگسرای بهمن به سال ۱۳۷۰ بر میگردد!
    فرهنگسرای بهمن که در سال ۱۳۷۰ زیر نظر بهروز غریب پورآغاز به‌کار به کار کرد، در حقیقت نخستین فرهنگسرای تهران بود که در جنوب پایتخت در مکان سابق کشتارگاه تهران برپا شد و در منطقه ۱۶ شهرداری تهران واقع گردید.
    اجرای تئاتر ،سینما و کنسرتهای موسیقی کلاسیک و ایرانی، مسابقات ملی و بین‌المللی ورزشی، برپایی کلاسها و نمایشگاه‌های هنری، موسیقی کودک و ارف ،و… از جمله فعالیتهای انجام شده در این فرهنگسرا بود.
    مدیر هنری کر و ارکستر بر هوشنگ کامکار بود و در اولین سال فعالیت ارکستر رهبری ارکستر بر عهده ابراهیم نظری بود که پس از ایشون توماس کریستین داوید و سپس شریف لطفی بر سکوی رهبری ارکستر ایستادند. فریدون ناصری و منوچهر صحبایی نیز از رهبران میهمان اکستر بودند.
    رهبر گروه کر ، از بدو تاسیس گروه تا زمان انحلال کر و ارکستر ، مهدی شمس نیکنام بود که اینجانب به عنوان آسیستان ایشون ، پیانیست کر و پیانیست ارکستر در آنجا به همکاری مشغول بودم .
    بعد از انحلال کر و ارکستر ، پس از وقفه ای طولانی ،گروه کر دیگری به رهبری مهدی قاسمی ولی با نام قبلی “کر فرهنگسرای بهمن” شروع به کار و فعالیت کرد…
    موفق باشید.

  • جناب خلعتبری عزیز نظرمحترمتونو خوندم.ممنون از اطلاعات دقیق و موشکافانه شما.البته من تا حدودی از پیشینه این گروه با خبر بودم و یکی دو تا از اجراها رو هم اومده بودم.(ناگفته نماند که اجراهای خوبی هم بود.)در زمان مصاحبه , بیشتر روی فعالیت سالهای آخر این گروه تمرکزکردم , به همین دلیل دچار یک فراموشی لحظه ای شدم.در ضمن ,اسفند ماه ۸۹ در رپرتوار اجرامون,قطعه کراس چرمی رو اجرا کردیم,تنظیم زیبائی بود.در بالای قطعه نام آلفرد ماردویان و هومن خلعتبری به چشم میخورد.بچه ها این کار رو با علاقه وافر و هیجان زیاد تمرین میکردند.به هر حال ممنون.امیدوارم هر جا که هستید سلامت و موفق باشید.

  • جناب میلانی تفکر و نگرش شما در باره موسیقی باعث افتخاره ایران و ایرانی می باشد امیدوارم روزی را شاهد باشیم که جوهر موسیقیایی شما رنگ کم رنگ موسیقی ما را پر رنگ تر کند.پیروز باشید.

بیشتر بحث شده است