گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

گفتگو با سجاد پورقناد درباره میراث رضا وهدانی (۱)

رضا وُهدانی (۱۳۱۲ -۱۳۸۲)
رضا وُهدانی (۱۳۱۲ -۱۳۸۲)

انتشار یادگارهای استاد

در بین نوازندگان تار، رضا وهدانی نامی آشنا برای آن دسته از اهالی موسیقی ایرانی است که به‌صورت دقیق و حرفه‌ای به امر ردیف نوازی و تدریس آن مشغول می باشند. اگرچه رضا وهدانی نزد اساتید بنام موسیقی همچون علینقی وزیری، علی‌اکبر شهنازی، حسین دهلوی، احمد فروتن‌راد و… به فراگیری مبانی نظری موسیقی و نوازندگی تار پرداخته ولی آنچه وی را در جامعه موسیقی مطرح نموده است، تلاش بی وقفه در مطالعه، ثبت و ضبط و نیز آموزش ردیف موسیقی ایرانی در طول عمر پربار هنری ایشان بوده است. به تازگی خانواده استاد رضا وهدانی تصمیم گرفته‌اند آثاری که از ایشان به یادگار مانده را به دست اهل هنر و موسیقی سپرده تا در دسترس علاقمندان به موسیقی ایرانی قرار گیرد. در این رابطه با سجاد پورقناد موسیقیدان، مدرس دانشگاه و پژوهشگر موسیقی گفتگویی ترتیب دادیم تا بیشتر از جزئیات این اقدام آگاه شویم:

لطفاً به صورت اجمالی توضیح دهید که چه شد که این آثار به دست شما رسید؟
در اسفند ماه سال گذشته، دوست قدیمی‌ام آقای حامد فتحی (نوازنده گیتار کلاسیک) به من گفتند که خانم پریوش داغی و فرزندشان شهنام قاصدی که از همسایگان استاد وهدانی بودند، به نمایندگی دختر استاد می‌خواهند آثار ایشان را به دست اهل موسیقی برسانند. من هم انجام وظیفه کردم و به همراه این دوستان به منزل استاد رفتیم که در آنجا با انبوهی از نت و کتاب و دست‌نوشته‌های ایشان و استادان معاصرشان روبرو شدیم که امروز در حال بررسی و دسته‌بندی این آثار هستیم. 
آیا تصمیمی که خانواده استاد در رابطه با آثار ایشان گرفته‌اند، بنا به وصیت استاد بوده یا خیر؟
اینکه دقیقا جناب وهدانی وصیت خاصی در این ارتباط داشته باشند تا جایی که من می‌دانم خیر؛ ولی خانواده ایشان بر اساس روحیات و شخصیت و نیز تلاشی که استاد در زندگی هنری خود در راه حفظ و اشاعه موسیقی ایرانی خصوصاً ردیف موسیقی داشتند، چنین تصمیمی را گرفتند.

 در ارتباط با نحوه در دسترس قراردادن آثار استاد در بین اهالی موسیقی توضیح می دهید؟
در این خصوص ما یک صفحه تلگرامی بنام rezavohdani@ راه اندازی کردیم که برخی آثار استاد را در این صفحه به اشتراک خواهیم گذاشت. همچنین یک صفحه دیگر در اینستاگرام بنام rezavohdani@ وجود دارد که برخی عکس‌ها و دست نوشته های به‌جای مانده از استاد در آن صفحه در دسترس علاقه‌مندان قرارخواهد گرفت و نیز کتاب ردیف ایشان هم در دست انتشار می باشد که در آینده نزدیک جهت فروش به بازار عرضه خواهد شد.

چه گروه و یا اشخاصی در این موضوع حاضر به همکاری با خانواده استاد شدند؟
تا اینجای کار بنده و آقای حامد فتحی و آقای شهنام قاصدی مشغول کار روی این آثار هستیم.

آیا نگهداری این آثار زیر نظر نهاد یا ارگان خاصی خواهد بود؟
خیر، ارگان و یا نهاد خاصی در این ارتباط همکاری ندارد و یک گروه متشکل از دوستداران و علاقه مندان به موسیقی ایرانی، عهده دار این مهم می باشند. احتمالاً در آینده برای انتشار بعضی از این آثار از کمک‌های سازمان‌هایی چون منظومۀ خرد بهره خواهیم برد ولی تا امروز تنها صحبتی اولیه با مدیریت منظومۀ خرد داشته‌ایم.

علی نجفی ملکی

علی نجفی ملکی متولد ۱۳۶۲ تهران
لیسانس حقوق
نوازنده نی

دیدگاه ها ۲

  • درود بر جناب پورقناد. ای کاش درباب مشابهتهای حیرت انگیز نت نویسی ردیف آقاحسینقلی توسط مرحوم وهدانی با نت نویسی که سالها بعد توسط فردی دیگر منتشر شده بود بحث و نقدی هم شود

    • درود بر شما
      شباهتها تا حدی در علائم هست نه در تقسیم بندی گوشه ها و تا حد زیادی در محتوا. همان زمان هم استاد وهدانی خواستار تشکیل یک جلسه برای بررسی این موضوع شدند که نتیجه این جلسات در اسنادی که امروز در دست دارم وجود دارد. کارشناسان موافق شباهت زیاد نبودند.
      امروز هر دو نسخه در بازار وجود دارد و می شود بررسی کرد. من در سال گذشته وقتی مشغول بررسی ردیف ها بودم ناچار شدم از هر دو ردیف استفاده کنم چراکه دقیقا یک شکل نبودند.

بیشتر بحث شده است