گرافیک
طراحی گرافیک، هنر و حرفۀ انتخاب و چیدمان عناصر بصری (مانند تایپوگرافی، تصاویر، نمادها و رنگها) برای انتقال پیام به مخاطب است. گاهی اوقات طراحیِ گرافیک را «ارتباطات بصری» مینامند. بخش مهمی از وظیفۀ طراح، ترکیب عناصر بصری و کلامی در یک کلِ منظم و مؤثر است (Meggs, 2023). «گرافیک نوین امروزه آنقدر گسترش پیدا کرده است که خود به شاخههای مختلفی تقسیم شده است و هر کدام ازین شاخهها توانستهاند در جهت رفع حوائج بصری و ارتباطی انسان امروزی به کمک او بیایند و علاوه بر اطلاع رسانی در امور مختلف به حس زیبایی شناسی او نیز کمک نمایند.» (حسینی، ۱۳۸۶، ۱۲)
بنابراین، گرافیک مفهومی چند وجهی و گسترده دارد و در مختصات مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، با توجه به موضوع این تحقیق، فقط بخش «گرافیک رایانه» مورد نظر ماست؛ طرحهای گرافیکی روی دف ارتباط مستقیم با طراحی دیجیتالی، چاپ و پرینت دارد؛ این حوزه شامل طراحی و ایجاد تصاویر دیجیتالی با استفاده از رایانهها و نرمافزارهای ویژۀ آن مانند فتوشاپ (۵)، کورلدراو (۶)، ایلوستریتور (۷) و غیره است.
در بین دفهای چاپی یا پرینت شده که بر روی پوست مصنوعی اجرا میشوند، طرحهای گرافیکی زیادی دیده میشود؛ هرچند بسیاری از این طراحیها را میتوان براساس مضامینشان، دستهبندی کرد ولی باید توجه داشت که تعداد زیادی از این طرحها به دلیل نداشتن اسلوب شناخته شده در هیچ سبکی قابل ردهبندی نمیباشند.
طرحهای پرینت شده بر روی پوستهای مصنوعی دف معمولاً تصاویرِ کپی شده از وبسایتها در فضای مجازی هستند که شاملِ ترکیب و تلفیقِ نقاشیهایی از سبکهای مختلف (مثل مینیاتور، «نقاشی نوین ایرانی» (۸)، رئال و…)، نقاشیها و طرحهای مربوط به تاریخ (نمادهای ایران باستان) و مذهبیِ ایران و دیگر کشورها، افکتها افکتافکتبدون و یا آثار عکاسی و طرحهای موجود در فضای مجازی است. (۹)
پینوشت
۵- Adobe Photoshop
۶- CorelDRAW
۷- Adobe Illustrator
۸- «نقاشی ایرانی نوین» (معاصر) در راستا و در ادامۀ نقاشی ایرانی سنتی، دارای اشتراکات و افتراقات خاص خود با سایر مکاتب گذشته و دارای اهمیت بنیادین است. البته در تبارشناسی و اصطلاحشناسی نقاشی ایرانی در دوره معاصر، واژه نارسای «مینیاتور» به اشتباه در جامعه هنری نهادینه شده و بر کژفهمی بسیاری از مخاطبان این آثار افزوده است. استفادههای نادرست و نابجای این واژه در مورد آثار برخی از نگارگران دوره معاصر به ویژه در مورد آثار محمود فرشچیان، در محافل و نشریات عمومی و حتی با حیرت در میان استادان هنر و مجامع دانشگاهی همچنان رایج است.» (رضائینبرد ۱۳۹۵، ۲۴).
۹- که البته بدون اجازه و احترام به حقوق مولفان آنها استفاده شدهاند و نقضِ حقوق مولف (کپی رایت) در آنها قابل مشاهده است و باید گفت، اصولاً در پرینت تصاویر روی دف، مسئله نقضِ حقوق مولف امری عادی و رایج است.
۱ نظر