ذکیر حسین یا ذاکر حسین (Zakir Hussain) یکی از مشهورترین نوازندگان طبلا (ساز کوبه ای هندی) در دنیا می باشد که مهارت و استادی او موجب شده، ریتم نوازی هایش قلب تپنده هر نوع موسیقی باشد. وی اجراهای متعددی را با نوازندگان غربی و سازهای مختلف انجام داده است که برخی از ضبط های وی نیز توانسته جوایزی را در زمینه موسیقی تلفیقی و جهانی از آن خود نماید.
وی در تاریخ ۹ مارس سال ۱۹۵۱ در هندوستان بدنیا آمد، همانند بسیاری دیگر از نوازندگان برجسته هند موسیقی را بصورت سینه به سینه از پدر خود فرا گرفت. استاد الا راخا یکی از طبلا نوازان متبحر در منطقه او بود، وی به عنوان پدر و استاد ذکیر حسین فرزندش را با اصول بنیادین در نوازندگی آشنا نمود؛ موسیقی ای سرشار از پیچیدگی های خاص خود و دنیایی از ریتم…
نگاه ویژه موزیسین های غرب به موسیقی هند موجب این شد تا بسیاری از نوازندگان و گروههای مختلف با هدف تلفیق و کسب تجربه هایی جدید به همکاری با نوازندگان هندی بپردازند؛ شاید راوی شانکار یکی از برجسته ترین این نوازندگان باشد.
ذکیر حسین نیز به سبب نواختن سازی کوبه ای مورد توجه بسیاری از گروهها قرار گرفت شاید مهمترین فعالیتش همکاری با گروه بیتلز بود که باعث شد وی به دنیای موسیقی معرفی شود. اما موسیقی جز سبکی بود که او می توانست توانایی های خود را بدور از هیاهوی تبلیغاتی بدست آورد. وی در سال ۱۹۷۱ همراه با گروه شانتی در ضبط آلبوم همکاری نمود و در سال ۱۹۷۵ یکی از با ارزشترین کارهای وی همراه با جان مک لافلین نوازنده شهیر جز شکل گرفت.
گروه شاکتی به همراه مک لافلین و ذکیر حسین و دیگر اعضای گروه کنسرتهای متعددی را اجرا نمودند که این همکاری به مدت سه سال به طول انجامید و بعد از آن گروه منحل شد و ذکیر حسین با عنوان خود دست به کنسرتهای متعدد دیگری زد.
بشنوید قسمتی از نوازندگی و ریتم خوانی ذاکر حسین را
در همان سالها ذکیر تحصیلات خود را نیز کامل نمود؛ سال ۱۹۷۰ زمانی بود که او در آمریکا اقامت نمود و در همان سال در بیش از ۱۵۰ کنسرت حضور داشت که در نوع خود بینظیر بود!
در سال ۱۹۸۷ وی اولین آلبوم تکنوازی خود را با عنوان “Making Music” به دنیای موسیقی عرضه نمود. اثری که از آن به عنوان تاثیر گذارترین آلبوم ضبط شده ای که میتوان تاثیر متقابل شرق و غرب را کاملا احساس نمود، یاد میکنند.
تاثیر وی در انتقال فرهنگ هند نیز کاملا محسوس بود و به دلیل فعالیتهایش در سال ۱۹۸۸ بعنوان جوانترین پرکاشنیست توانست جایزه “Padma Shri” (جایزه ای از سوی دولت هند برای نخبگان فرهنگی – هنری – علمی) را بدست آورد.
در سال ۱۹۹۰ وی جایزه “Indo-American Award” را بخاطر ایجاد رابطه فرهنگی آمریکا و هند دریافت نمود.
در سال ۱۹۹۱ بعنوان جوانترین موزیسین از سوی دولت هند و به دستور مستقیم رئیس جمهور هند نام وی در آکادمی هنری هند ثبت شد.
بشنوید قسمتی از نوازندگی ذاکر حسین را
در سال ۱۹۹۲ آلبوم “Planet Drum” که توسط ذکیر حسن و “Mickey Hart” تهیه و ضبط شده بود نامزد جایزه گرمی برترین آلبوم در بخش موسیقی جهانی (World Music) شد. وی در آن زمان تشکیل گروهی با عنوان آلبومش داد و جدا از وظیفه رهبری گروه خود به عنوان نوازنده نیز فعالیت مینمود که تورهای متعددی را در بین سالهای ۱۹۹۷ الی ۱۹۹۷ اجرا نمود. در این کنسرتها از نوازندگان مختلفی چون “John McLaughlin”, “Shankar” و “T.H. Vinayakram” نیز به عنوان نوازنده میهمان استفاده می نمود.
در سال ۱۹۹۶ وی آهنگ آغازین مسابقات المپیک آتلانتا را به سفارش هیات برگزاری، ساخت و همچین در سال ۱۹۹۸ نیز برای فستیوال جز سن فرانسیسکو نیز آثاری را آهنگسازی نمود تا اینکه در تابستان سال ۱۹۹۹ گروه شاکتی بار دیگر احیا شد.
گروهی که نوازندگان آن همگی جزو برترین ها در ساز و سبک خود بودند و با تجربه ای بالا موسیقی را اجرا مینمودند که شایسته تحسین و تشویق بود.
بشنوید قسمتی از نوازندگی ذاکر حسین را
از جمله دیگر گروه ها و نوازندگانی که وی با آنان همکاری نمود میتوان به :
George Harrison, Ali Akbar Khan, Ravi Shankar, Aashish Khan,Vasant Rai, Imrat Khan, Joe Henderson, Van Morrison, Jack Bruce, Tito Puente, Pharoah Sanders, Billy Cobham, Charles Lloyd, the Hong Kong Symphony و the New Orleans Symphony
اشاره نمود.
من به طبله شما بسیار علاقه دارم
I Love zaker hosein
hello i am shobair i can plzy tabla i .i am from afghanistan but here is not a good teacher that teach us .and i like tabla .i like u zaker hosen .
kash kamel budand
ممنون از لطف شما عالی بود. انشاالله همیشه موفق و مؤید باشید. جنس صدای طبلارو خیلی دوست دارم ، بخاطرهمین هم دارم این سازو تهیه می کنم تا نواختنشو تجربه کنم.
خیلی زیبا و قشنگ بود.
love you zaker usein this is afghan sound
lofan amozesh tabla ra begozarid.mamnon
واقعا با استعداد هستن.
من از آلبوم « ناگفته» حافظ ناظری با ایشون آشنا شدم.
با آرزوی موفقیت روز افزون…