آرتور روبنشتاین (Arthur Rubinstein) را یکی از برترین نوازندگان ویرتئوز پیانو در قرن ۲۰ میشناسند. نوازنده آمریکایی – لهستانی که ۲۸ ژانویه سال ۱۸۸۷ و در خانواده ای یهودی بدنیا آمد. وی هیچ نسبتی با نوازنده و پیانیست معاصر آنتون روبنشتاین و یا هلنا روبنشتاین ندارد.
در دوران کودکی همانند دیگر کودکان نتوانست شروع به تکلم نماید و این امر تا سه سالگی ادامه داشت تا اینکه توانست شروع به حرف زدن نماید و این اتفاق را همگان نشانی از کم هوش بودن او میدانستند!
اما جالب است بدانید که از دو سالگی شروع به یادگیری پیانو نمود. در سن ۴ سالگی بود که برای ویولونیست مشهور آلمانی یواخیم (Joseph Joachim) پیانو نواخت و باعث شد تا وی شیفته استعداد و مهارتش بشود. در حقیقت این اتفاق باعث شد تا یواخیم روبنشتاین را که کودکی بیش نبود زیر نظر خود قرار دهد و این اتفاق تاثیر زیادی در پیشرفت های آتی روبنشتاین داشت.
در سن ده سالگی برای ادامه یادگیری موسیقی به برلین رفت و چند سال بعد اولین حضورش در آلمان و لهستان همراه با ارکستر فیلارمونیک رقم خود.
در سال ۱۹۰۴ به پاریس رفت جایی که با اشتیاق زیاد به ادامه فعالیت هایش در زمینه موسیقی ادامه داد.
در پاریس با آهنگسازانی همچون پائول دوکاس (Paul Dukas)، موریس راول (Maurice Ravel) و نوازنده ویولون ژاک تیبو (Jacques Thibaud) ملاقات نمود و این آشناییها تاثیر بسزایی در مطرح شدن وی نیز داشت.
در سال ۱۹۰۶ در تالار کارنگی هال نیویورک اجرا نمود و پس از آن بود که اجراهای متعددی را در کشورهای مختلفی چون استرالیا، ایتالیا و روسیه برگزار نمود.
قسمتی از اجرای قطعه لیبستروم (Liebestraum) ساخته فرانتز لیست توسط آرتور روبنشتین را ببینید
اما در امریکا از وی استقبال چندانی نشد و پس از بازگشت به آلمان دچار افسردگی شدیدی شد تا حدی که یکبار سعی نمود خود را بکشد اما پس از ناکامی در این امر دوباره روحیه خود را بدست آورد و با انگیزه بیشتر به تمرین و نوازندگی پرداخت.
بشنوید قسمتی از موومان سوم کنسرتو پیانوی شماره ۴ بتهوون را با اجرای روبنشتاین
در خلال جنگ جهانی اول وی در لندن اقامت نمود و اوژن ایرایی (Eugène Ysaÿe) نوازنده مشهور ویولون را همراهی مینمود. در طی سالهای ۱۹۱۶ الی ۱۹۱۷ در کنسرتهایی در اسپانیا و آمریکایی جنوبی اجراهای بدیعی را از قطعات آهنگسازانی چون:
انریکه گرانادوس (Enrique Granados)، ایزاک آلبنیز (Isaac Albéniz)، مانوئل دی فالا (Manuel de Falla)، هیتور ویلا لوبوس (Heitor Villa-Lobos) به روی صحنه برد.
قطعه رودپوئما (Rudepoêma)، سه موومان از پتروشکا (Trois mouvements de Petrouchka) اثر استراوینسکی به او هدیه شده که نشان از اعتبار بالایش در میان موسیقیدانان بود. در طی آن سالها روبنشتاین، قطعات خود را نیز ضبط می نمود که می توان به انتشار آلبوم هایش توسط کمپانی AMPICO اشاره نمود که در حال حاضر نیز وجود دارند.
بشنوید اجرایی از مومان سوم کنسرتو پیانوی شماره ۵ بتهوون را با اجرای روبنشتاین
روبنشتاین را یکی از ماهر ترین نوازندگان بر روی صحنه می دانند؛ او کسی است که اجرای کنسرتو پیانوهایش بسیار مورد تمجید و تحسین منتقدین قرار گرفته است. وی همچنین در ارکسترهای مجلسی نیز فعالیت چشمگیری داشت که می توان به همکاری وی با برخی از برترین نوازندگان چون:
هایفتز (Jascha Heifetz)، پیاتیگورسکی (Gregor Piatigorsky)، شیرینگ (Henryk Szeryng) و کوارتت گوارنری (Guarneri) اشاره نمود.
در طی سالها نوازندگی و اجرا توانست جوایز متعددی را بدست آورد که برخی از مهمترین آنها به این شرح اند:
جایزه سونینگ ۱۹۷۱; دانمارک (Sonning Award 1971; Denmark)
جایزه گرمی برای بهترین اجرای موسیقی مجلسی (Grammy Award for Best Chamber Music Performance)
جایزه گرمی برای بهترین اجرای تکنوازی بدون ارکستر (Grammy Award for Best Instrumental Soloist Performance without orchestra)
جایزه یک عمر دستاورد گرمی (Grammy Lifetime Achievement Award 1994)
آرتور روبنشتاین، دارای رپرتوار گسترده ای از قطعات دوره های مختلف بود. تقریبا تمامی آثار شوپن را اجرا و ضبط نموده است. وی اجرای آثار آهنگسازان مدرن آن زمان را چون دبوسی و دوکاس را نیز در کارنامه هنری خود دارد.
بشنوید قسمتی از نوکتورن شماره ۷ شوپن را با اجرای روبنشتاین
اما آهنگساز محبوبش برامس بود که در صحبتی که با اسکریابین (Alexander Scriabin) داشت این نکته را بیان نمود که برامس محبوبترین آهنگساز در نزد او است.
آین جمله یعنی چی ؟ “در دوران کودکی همانند دیگر کودکان نتوانست شروع به تکلم نماید “
راستی اون فیلمی که گذاشتین آهنگش ماله شوپن نیست مال لیسته 😀
و یه چیزه دیگه آنتون روبنشتاین مال قرن ۱۹ هستش کجاش معاصره ؟ شاید منظورتون این بوده که با آرتور معاصر بوده !
خودمونیم مقالتون سوتی بودا :))
واییییییییی دیونه شدم ایشون یکی از برترین نوازندگان ویرتئوز پیانو در قرن ۲۰ بوده نه ۲۱ !!!!!!
امیدوارم در صورت تایید، ایرادات مقاله برطرف گردد.همینطور مقاله آندریاس شیف مورد بازنگری قرار گیرد نه اینکه با بی تفاوتی از کنار مطالب رد شوید.
سلام. دوستان کمی دقت بیشتری کنند اول تاریخ تولد سپس فوت ایشان را نگاهی بیندازند! بعد در مورد قرن ۲۰ یا ۲۱ بحث کنند ! ۲ = در ضمن آقای امیر صعی کنند ابتدا مقاله را با دقت بیشتری مطالعه کنند :آنتون روبنشتاین :November 28, 1829 – November 20, 1894
آرتور روبنشتاین :January 28, 1887 – December 20, 1982)
شاید تقصیر آرتور روبنشتاین بوده که زیاد عمر کرده و شما رو به تکاپو انداخته است! بجای دیوانه شدن بهتر است بیشتر مطاعه کنید!
آقای فتحی حق با دوست ما امیر آقا است. دوره درخشش آرتور روبنشتاین در قرن گذشته یعنی قرن بیستم است.
سلام – از مطالب جالب و جدیدی که در اختبار ما میگذارید ممنون اگه میشه بعضی از خبرهای جدیدرانیز به ایمیلم بفرستید ممنون
شمابرای اینکه معنی نبوغ و درک موسیقیایی رو بفهمید سوناتهای بتهوون(مخصوصآ مهتاب)رو با اجرای روبینشتاین گوش کنید،بعد مقایسه کنید با غولها یی مثه هوروویتز یاریختر تا بفهمید حس یعنی چی.(البته معلومه دیکه،هایفتز با اونکه کارش درسته کار میکنه دیگه!!)
قسمت بعدی مقاله منتشر نشده؟ این نوشته چند قسمته؟
قسمت دوم این مطلب به زودی روی سایت قرار می گیرد.