
گسترش رپ فارسی به طور زیرزمینی و از طریق اینترنت، به ویژه با توجه به این که قسمت عمدهای از آثار زیرزمینی سرشار از فحش و ناسزا بود، باعث شد که دفتر موسیقی وزارت ارشاد در مورد اعطای مجوز به آثار این سبک سختگیرانه عمل کند. مدتی پس از این که قطعهای در سبک «رپ-پاپ» فارسی در عنوانبندی مجموعهٔ تلویزیونی «خانه به دوش» از یکی از شبکههای تلویزیونی ایران پخش شد، دفتر موسیقی وزارت ارشاد در نامهای به سازمان صدا و سیما از پخش ترانهای با این سبک از رسانهای مانند تلویزیون گلایه کرد. تاثیرات موسیقی رپ (اغلب به طور منفی) بر ذائقه شنیداری افراد جامعه و نگاه آنها به مساِیل روزمره از دریچه موسیقی با نگاهی عام یکی از کارکردهای سبک رپ در فضای موسیقی ایران است. همچنین تاثیرگذاری بالای موسیقی به نوبه خود و به خصوص این سبک بر افراد باعث شده است که گرایش نوجوانان به این نوع موسیقی برای تخلیه روانی خود و از سویی الگو برداری از خوانندگان و پدیدآورندگان این سبکها در ویدیوهای پخش شده در رسانه ها ، الگوهای زندگی آنها از جمله لباس پوشیدن و حرف زدن و تکیه کلامهای رایج در موسیقی کلامی یا همان رپ را تغییر دهد.
از آنجایی که این نوع موسیقی دارای پیچیدگی های خاصی نیست و قابلیت درک برای پایین ترین سطح افراد جامعه را نیز دارد و حرف خود را بسیار رک و صریح به مخاطب می رساند توانسته است بسیار پرطرفدارو تاثیرگذار جلوه کند.
نتیجه:
بطور کلی نمی توان سبک رپ را دارای محتوای موسیقایی و ارزش هنری موسیقایی دانست. زیرا همانطور که در این مقاله گفته شد در این سبک عناصر موسیقی بطور حداقل استفاده شده اند و کارکرد هنری موسیقی به کارکرد اجتماعی آن در این سبک تغییر هویت می دهد. از سویی همسو شدن این نوع موسیقی با خواسته ها، نیازها، مسایل و مشکلات اقشار مختلف اجتماع و تاثیرات آن بر ذایقه شنیداری و بیان خواسته ها از طریق موسیقی می توان این سبک موسیقی را مورد توجه جامعه شناسان و متخصصان فعال در حوزه های روانشناختی و بررسی پدیده های اجتماعی دانست.
منابع:
مجله همشهری جوان
سایت گفتگوی هارمونیک
روزنامه جوان