جمعه ۱۰ مهر ۱۳۸۸ ،
رضا ضیایی
از آنجا كه همه پيش نيازها و مقدمات مراحل اوليه ساخت اين ويلن خاص فراهم گرديد، توانستيم با موفقيت و با اقتباس از ويلن اصلي كه به سال ساخت 1699 ميلادي و بدست آنتونيو استراديواري ثبت گرديده است، به طرح و الگوي بنيادين اين ويلن با استفاده از دانش امروزي دستيابي پيدا كرده و در نهايت قالب و مدل ساختماني آن را به جهت شروع مرحله اول آماده نمائيم.
همانطور كه در دو شماره قبل به نكات مورد نظر درباره اين ويلن اشاره شد، لازم به ذكر است كه نهايتا اين ويلن با توجه به بدنه اي كشيده تر در راستاي طول و عرض هايي كمتر و همچنين قوسهاي خاص كه نشان از حجم قابل توجه هواي داخلي بدنه(محفظه رزنانس) مي باشد، در رده ويلن هايي قرار مي گيرد كه داراي حجم صوتي فراتر از يك ويلن معمول داشته و در نتيجه اين مزيت و يا توقع فراتر از يك ويلن معمول، گمان هايي را به همراه خواهد داشت كه در صورت عدم تصميم گيري صحيح براي چگونگي ساخت آن مي تواند كيفيت كار را به بيراهه كشانده و نتيجه اي معكوس را به همراه آورد.
با توجه به مشخصات طولي و عرضي اين ساز، با مسائل ديگري از جمله مقاومت و استحكام نيز مواجه بوديم، كه اين موضوع هم مهمتر از ديگرويلن ها بود زيرا كه طول بيشتر در اين ساز با در نظر گرفتن استاندارد جايگاه ويلن، آسيب پذيري و كنش پذيري به مراتب بيشتر را ايجاب مي كرد.
براي حل اين مهم نيز راه كارهاي متعددي در پيش رو بود كه بخشي از آنها مطلوب كامل بود ولي موجبات كاهش كيفيت در بخشهاي ديگر را باعث مي شد و در بخشي ديگر كه قسمتهاي ديگر ساز دچار مشكل نمي شد، موارد ساختاري لازم دستخوش اشكالات و نابساماني مي گشت، از اين نظر، با طرح روشهاي متعدد پيش رو، نهايتا به ايستايي مطلوب با حفظ تماميت كيفيت صوتي در اين ويلن رسيده و با سنجش و مقايسه با دانش امروز به نتيجه گيري و در آخر به مراحل عمليات ساخت هدايت شديم.
در اين بين تجربيات بسياري كسب شد و نقاط قوت و ضعف ساز اصلي مورد اقتباس، تا حد دانش و تحقيقات ما به دستاوردي تبديل شد تا در مسير ساخت ويلن kustendyke كه براي بار دوم ساخته مي شد، با كيفيتي بهتر توليد گردد، آنچنان كه براي ساليان طولاني كيفيتي درخشان را از هر لحاظ به نمايش گذارد.
براي شروع در بخش انتخاب چوب براي صفحات زير، رو و كلافها و همچنين دسته و ساير بخش هاي ديگر، از بين بهترين انواع چوبهاي موجود، از متراكم ترين آنها تا بافتهاي متوسط و سست تر، اختلاف نظر هايي وجود داشت كه در اين بخش نيز بر اساس سازاصلي و برابر با آن انتخاب صورت پذيرد و يا اينكه با توجه به ويلن اورجينال و شرايط جديدي كه آن نيز بسيار حائز اهميت است، معدلي را از خروجي نهايي داشته ها برگزينيم، كه نهايتا با توجه به كيفيت چوب در ساز اورجينال ومجموع مصالح بدست آمده چوبهايي با كيفيت كم نظير انتخاب شد.
لازم به توضيح است كه با در نظر گرفتن همه تصميمات، تا رسيدن به مراحل اجرايي هر بخش، چنانچه به يافته هاي صحيح تري دست يابيم كه با مجموعه ساختار تطابق بهتري از هر لحاظ داشته باشد، آن را اعمال كرده و جداي از هر گونه تعصب و پافشاري غير منطقي به نتيجه بهتر مي انديشيم.
اما بعد از آماده شدن قالب به جهت اتصال ساير بخشهاي مربوطه، اقدام به جهت آماده سازي بلوكها نموده و آنها را براي كارگذاري در مكانهاي مربوطه تنظيم مي نمائيم. براي اين منظور در اين بخش از بهترين نوع چوبهاي متراكم براي استفاده در اين قسمت بهره جسته ايم.
انتخاب چوبهاي مذكور هم به لحاظ قدمت و كهنگي و هم به جهت برش صحيح در راستاي قرار گيري طرح منحني هاي گوشه ها درناحيه كمر و منتهي اليه كمانهاي بالايي و پائيني از اهميت خاصي برخوردار است، هر گونه بي توجهي در اين مراحل باعث اشكالات متعددي در بخشهاي مرتبط بعدي خواهد شد.
نماي بلوكهاي متقارن و برش بوسيله ابزار برنده، همانطور كه در تصوير مي بينيم برشهاي يكنواخت از قسمت بالا به پائين و بدون انحراف كه ناشي از انتخاب صحيح جهت برش چوب و اتصال درست مي باشد. در تمام چهار قسمت اصلي گوشه ها به همين شكل عمل شده است.
در شماره هاي آينده نمونه هاي تصويري از قسمتهاي مختلف ساخت اين ويلن خاص را با توضيحاتي در حد نياز تنظيم و ارائه خواهيم نمود باشد كه از اين طريق بتوانيم اجزاي تشكيل دهنده ويلن kustendyke را با دقت و ظرافت بيشتري معرفي نمائيم.
مهر ۱۵م, ۱۳۸۸ at ۱۱:۰۷ ب.ظ
آقای ضیایی
آیا شما به اصل این ساز دسترسی دارید یا نقشه های آن را در اختیار دارید ؟
مهر ۱۷م, ۱۳۸۸ at ۸:۵۹ ب.ظ
با سلام
دوست عزیز:
در رابطه با ساز اصل،امکان دسترسی برای ما وجود نداشت. امادر حد لازم برای استفاده در بخشهای مختلف ساز مربوطه ،اطلاعات و جزئیات گرافیکی و عددی در اختیار داریم.
مهر ۱۷م, ۱۳۸۸ at ۱۱:۱۳ ب.ظ
آقای ضیایی
من به نظرم می آید که نمی توان با صرف اطلاعات و جزئیات گرافیکی و عددی بتوان بطور صحیح و درست ، کپی سالمی از ویلن ساخت . چه نیاز و ضرورتی شما را به انجام چنین کاری وا می دارد ؟
مهر ۲۱م, ۱۳۸۸ at ۵:۰۳ ب.ظ
با سلام
دوست عزیز
به نظر شما احترام می گذارم اما:
به نظر من که از این قبیل سازها را در دست ساخت دارم،تجربه علمی و عملی ساخت ویلن با توجه به دسترسی امکانات عنوان شده کاریست صحیح وامکان پذیر.
در این میان باید به شما متذکر شوم،در اکثریت کارگاههای حرفه ای ساخت و روشهای مختلف تولید ویلن،استفاده از دانش -الگوها -ابعاد و ارقام و… امری است حیاتی و مهم، که شناسه اصلی ساز ساخته شده را تضمین می کند.
ضرورت و نیاز ساخت این ساز موضوعی است، شخصی و همچنین تخصصی و حرفه ای ،که از حیطه سوال شما خارج است .
با سپاس
دی ۴م, ۱۳۸۸ at ۲:۵۱ ق.ظ
doste aziz shoma sazande hastid?
age injoriye be weblogam sari bezanid va khoshhal misham betonam bahaton ertebat dashte basham
دی ۱۰م, ۱۳۸۸ at ۱۲:۱۱ ق.ظ
hamkar aziz montazere javabama
دی ۱۳م, ۱۳۸۸ at ۱:۳۱ ق.ظ
salam
bale man sazandeie saz hastam, zemnan adresi az webloge shoma nemibinam , ashenaii ba shoma baese khoshhalist.
دی ۱۴م, ۱۳۸۸ at ۸:۲۶ ب.ظ
http://www.mahemmati.blogfa.com
khoshhal misham bahaton tamas dashte basham.rasti inam idi
m.ali_hemmati