گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

حنانه: هارمونی مدال ایرانی باید از بطن این موسیقی درآید

امیرعلی حنانه

عده دیگری هم اعتقاد دارند، نقش هارمونی در اصالت موسیقی ایران بی معناست و هارمونی تونال که بر اساس قوانین فیزیک و اکوستیک پایه گذاری شده پدیده علمی و جهانیست و در یک اثر ایرانی، اصالت را در استفاده از ملودی های مدال ایران (اعم از دستگاهی) و اجرای آن توسط ارکستر سمفونیک با ترکیبی از سازهای عمدتا مضرابی ایرانی که به این ارکستر اضافه شده اند، به عنوان موسیقی ملی ایران و توسط ارکستر ملی جوابگوی این موسیقی می دانند نظر شما در این رابطه چیست؟
خوب آقای آهنگ، به نظرم شما می خواهید من را یک نفره با هزاران هنرمندی که به این صورت کار می کنند، به جان هم بیاندازید! اول باید بگویم که هارمونی به خودی خود علم بازی اصوات است، به همین سبب هر جا که بازی صورت بگیرد، در آنجا قوانین فیزیکی حاکم است، پس هارمونی که من کار می کنم نیز دارای قوانین فیزیکی خاص خودش است و منطق خود را دارد.

دوم، آنان آزادند هر کاری که می خواهند بکنند ولی آنها هم پیشرفت بزرگی نکردند و آثارشان خالی و فاقد زیبایی شناسی است، نکند گوش آنها فواصل دیگری جز فواصل «تیرس» را نمی پذیرد؟!
این در حالیست که در جهان امروز استقلال نت ها، به هنرمند اجازه می دهد، آکورد خود را با منطقی که پشت آن وجود دارد، هر جور که بخواهد بسازد ولی بد صدا نشود.

این در حالیست که هارمونی تونال بکار رفته در آثار این اساتید، لطمه زیادی به موسیقی ملی ایران می زند و باعث می شود اصالت مد ایرانی لطمه ببیند. نباید سازهای ایرانی را در کنار سازهای ارکستر سمفونیک چیدمان کرد زیرا تلفیقی در اینجا صورت نمی گیرد، تلفیق جایگاه بالاتری دارد. موسیقی مدال ایران را اگر با موسیقی سیاهان آفریقا بتوان بدون دخالت سازها برای یک ارکستر یا یک گروه الکترونیک تنظیم کرد، در اینجا تلفیق صورت گرفته است.

نه سازهای ما و نه سازهای آنان بلکه ساز سومی که مال ما نیست در اینجا مفهوم تلفیق مشخص می شود. نه، عزیزان اینان نمی توانند ادعا کنند که تلفیقی صورت داده اند و موسیقی ملی ایرانی را دارند نشان می دهند، چنین کاری مانند آن می ماند که وسیله سنتی ایرانی را مانند درشکه را در کنار اتومبیل بی- ام- و متجددی قرار بدهیم و بگوییم تلفیق صورت داده ایم، به به ببینید چه قشنگ است! حاصل این تلفیق چیست؟ هیچی، پس در تلفیق باید چیز سومی بوجود بیاید.

ما می توانیم موسیقی مدال ایران را بر مبنای هارمونی مدالی که از بطن مدهای خودمان استخرج شده تنظیم کنیم و رنگ آمیزی جدیدی در اینجا به وجود آوریم و در اینجا می توانیم از آرانژمان ارکسترال یا الکترونیک که مختص به جهان امروز است را برای کارمان استفاده کنیم. پس طرحی که با رنگ آمیزی مطابق منطقه خودش طراحی شده باشد، زیباتر از طرحی است که در آن رنگ های مناطق دیگر دخالت دارند و در آن تضادها به وضوح مشخص است. جهان امروز، جهان استقلال نت ها و دنیای اصوات است.

گفتگوی هارمونیک

گفتگوی هارمونیک

مجله آنلاین «گفتگوی هارمونیک» در سال ۱۳۸۲، به عنوان اولین وبلاگ تخصصی و مستقل موسیقی آغاز به کار کرد. وب سایت «گفتگوی هارمونیک»، امروز قدیمی ترین مجله آنلاین موسیقی فارسی محسوب می شود که به صورت روزانه به روزرسانی می شود.

دیدگاه ها ۴

  • be nazare man az jahati hagh ba aghaye hanane ast va ishan dorost miguyand masalan harmony zoj ke az ostade alighad aghaye hanane ast mantegh khase khod ra darad ke faghat jkasani mitavanand nazar dahand ke motekhases hastand vali az jahati ham musighi irani az jahati ke aghaye hadidi ham be an eshare kard dar masire pishraft seire nozuli darad ke in baraye makhob nist az tanha asatide be nam ke musighi iran vaghean madyune anhast aghayan fakhredini fereidune naseri bva ostad morteza hananeh ast vagarna musighi iran bad az in asatid seire nozuli dashte dar hali ke musighi classic va gharbi har ruz dar hale takamol ast va musighi ma ba inke dar khake khodeman ast tarafdarane mahdudi darad dar hali ke musighi haye zir zamini be marateb tarafdaranash bishtar ast

  • حالا وقت آن رسده که در این زمینه تحقیق و فرهنگ سازی بشود و ببینیم چرا جوان ایرانی به موسیقی زیر زمینی رو می آورد.نکته جالبی است شاید به دلیل رکود و نبود آستتیک کفی است که باید در موسیقی ایران باشد و جوان ایرانی ناخودآگاه برای فرار از این رکود که در موسیقی سنتی ما وجود دارد به موسیقی زیر زمینی کشیده میشود.پس ما نیازمند موسیقی جدیدی هستیم که هم ایرانی باشد هم در آن شکوفایی جای رکود را بگیرد.صداهای جدید را میشود ساخت و نیاز به ساختن ساز نیست باید فکر اساسی کرد.من در این زمینه کار کرده ام که در آینده در مورد آن سخن خواهم گفت.

  • آیا در مورد هارمونی زوج کتابی به طبع رسیده است ؟یک نفر علاقمند موسیقی جدی و هنری که بخواهد یاد بگیرد باید نزد فرزند یا شاگردان استاد حنانه برود؟من میخواستم در مورد شیوه استاد فخرالدینی اطلاع پیدا کنم و کتاب هارمونی ایرانی ایشان را تهیه کردم.مستدل و کامل نظراتشان منعکس بود.دز مورد هارمونی زوج کتابی چاپ شده ؟

  • جناب آقای عابدینی در این زمینه شما بروید نزد جناب آقای امیر آهنگ و یا امیر علی حنانه شاگردی کنید.
    در حال حاضر فقط این دو نفر هستند که هارمونی زوج را بلدند و کس دیگری بلد نیست

بیشتر بحث شده است