با لطف و همیاری شما دوستان “گفتگوی هارمونیک” به پنجمین سال فعالیت خود رسید. “گفتگوی هارمونیک” در این پنج سال با به روز شدن بدون توقف توانست، بیش از ۱۸۲۵ صفحه مطلب تولید کند. همچنین در تالار گفتگوی سایت بیش از ۲۵۰۰۰ صفحه توسط دوستداران موسیقی به ثبت رسید. در مدت فعالیت ژورنال گفتگوی هارمونیک، ۵۱۳ صفحه به شاخه “موسیقی کلاسیک ایرانی”، ۴۷۱ صفحه به شاخه “موسیقی کلاسیک غربی”، ۱۷۷ صفحه به شاخه “موسیقی جز و بلوز”، ۹۷ صفحه به شاخه “موسیقی راک”، ۷۰ صفحه به شاخه ” فیزیک و مهندسی موسیقی”، ۵۴ صفحه به شاخه “موسیقی فیلم”، ۵۳ صفحه به شاخه “موسیقی ملل”، ۱۵۳ صفحه به شاخه “موسیقی معاصر”، ۶۱ صفحه به شاخه “مبانی نظری موسیقی کلاسیک”، ۷۵ صفحه به شاخه “مبانی نظری موسیقی جز”، ۷۶ صفحه به شاخه “مصاحبه و گفتگو”، ۳۰۲ صفحه به شاخه “مطالب عمومی”، ۱۲۸ صفحه به شاخه “اخبار موسیقی جهان”، ۱۹۶ صفحه به شاخه “دانستنی های موسیقی” و ۲۲۸ صفحه به شاخه “ساز و نوازندگی” تعلق داشت.
اگر فرض بگیریم هر بیننده، برای خواندن هر صفحه ۵ دقیقه وقت نیاز داشته باشد، برای خواندن کل مقالات سایت ۱۵۲ ساعت زمان نیاز دارد (البته اعلام این رقم صرفا جهت بدست آوردن چشم اندازی از حجم کار انجام شده در این سایت است و قطعا زمان خوانده شدن یک مطلب تخصصی موسیقی بیش از زمان تصور شده است)
بیشترین بازدید کننده سایت در طول یک ماه سایت ۲۰۲۹۲۷ نفر و در روز ۳۰۴۷۸ نفر و نیز صفحه دیده شده در روز ۱۳۵۲۸۷ صفحه بوده است که با توجه به نوع نوشته های سایت در زمینه موسیقی موفقیت قابل توجهی است.
“گفتگوی هارمونیک” در طول فعالیت خود، تلاش زیادی برای به دست آوردن استاندارد هایی در زمینه های مختلف موسیقی کرده است که در سال اخیر این تلاشها با پیوستن رضا ضیائی، سازنده و کارشناس ادوات موسیقی، روند رو به رشدی را طی میکند؛ با برنامه هایی که قرار است در سال آینده با همکاری ایشان و تیم کارگاه شان انجام شود، امیدواریم شاهد برنامه های آموزشی در فضای غیر مجازی نیز باشیم.
در سال گذشته به غیر از رضا ضیایی، نویسندگان دیگری به جمع نویسندگان سایت پیوستند، سامان ضرابی نوازنده و مدرس سنتور و هنرمند و منتقد نام آشنا، پیمان سلطانی، همکاران جدید سایت هستند. در این میان دوستان زیادی به عنوان نویسنده افتخاری و غیر ثابت سایت، مطالبی را در اختیار سایت قرار دادند که این روش در طول ۵ سال فعالیت سایت همیشه پابرجا بوده است و امروز نیز از انتشار نوشته ها و پایان نامه های دوستان در سایت، استقبال میکنیم.
در میان مطالبی که امسال بر روی سایت گذاشته شد، سلسله مقالاتی با مبحث بررسی معضل خواننده سالاری مورد توجه بسیار زیاد قرار گرفت که در این سلسله مقالات دور از تعارف های مرسوم بی پرده به این مشکل پرداخته شد که در آینده نیز این سلسله مقالات ادامه خواهد داشت. “گفتگوی هارمونیک” در زمینه های مختلف دیگر نیز سعی در مطرح کردن موضوعاتی خواهد بود که به دلایل مختلف، از جمله مصلحت اندیشی های محافظه کارانه، به بحث گذاشته نشده است.
گفتگوی هارمونیک طول فعالیت خود، مصاحبه و گفتگوهایی با بیش از ۳۰ نفر از اهالی موسیقی داشته است که در آینده نیز این روند ادامه خواهد داشت. در سالهای گذشته ما در مورد ۱۳ ارکستر و تالار کنسرت مشهور جهان نوشته ایم که در آینده نیز به تالار ها و ارکسترهای دیگری میپردازیم.
به روز نگه داشتن یک سایت آن هم فقط با مقالات موسیقی، کاری بسیار مشکل است، به همین خاطر در طول فعالیت سایت مقالات از نظر کیفیت سطوح مختلفی داشته است ولی ما سعی داریم، کیفیت مطالب سایت را در حد مطلوبی نگه داشته تا کیفیت فدای کمیت بالا نشود. حمایت شما دوستداران موسیقی باعث ترغیب ما به فعالیت بیشتر و بهتر است.
آخرین ارسالها
- محمدرضا امیرقاسمی «شبی برای پیانوی ایرانی» را به روی صحنه می برد
- نگرشی به تجدد طلبی در هنر و فرهنگ ایرانِ قرن بیستم (XIX)
- «شیوهی نوازندگی» در موسیقی ما چه معنایی دارد؟ (I)
- جمال الدین منبری پس از سالها سکوت به روی صحنه می رود
- موسیقی فیلم در خدمت سینما یا نظام ستارهسازی؟ (II)
- مروری بر «کنسرت کوارتت کلنکه» سی و سومین جشنوارهی موسیقی فجر
- پهلوگرفته بر ساحل اقیانوس موسیقی ایران (X)
- نگاهی به غلبه موسیقی پاپ بر موسیقی کلاسیک در کنسرت «ارکستر سازهای ملیِ» جدید
- پویان آزاده: قصد ضبط «چهارگاه برای پیانو و ارکستر» را دارم
- موسیقی فیلم در خدمت سینما یا نظام ستارهسازی؟ (I)
- فرهنگ اسلامی و پیدایش موسیقی چند صدائی در اروپا (IV)
- ستایش؟
از روزهای گذشته…

فلسفۀ سازهای ابداعی (I)
این روز ها در آشفته بازار موسیقی ایران خبر های گوناگون و متعددی می شنویم. خبر هایی داغ از گروه های “بزرگ”، کنسرت های “بزرگ”، ابداع، اکتشاف، انواع تلفیق، نوآوری و… یکی از ملال آورترین خبر های تکراری این روز ها، خبر ابداع ساز های جدید است. ساز هایی با اشکال گوناگون و در ظاهر متفاوت از لحاظ ساختار و صدا. تنور این آشفته بازار بی صاحب آنقدر داغ است که از هر صنفی در آن می توان یافت. از خواننده و آوازه خوان گرفته تا نجار و بقال و سیرابی فروش…

فریادی میهن پرستانه! (II)
پس از آن تم رود را که حالتی آوازگونه و پیوسته دارد، در تونالیته می مینور میشنویم که به وسیله ویولون ها اجرا شده و سازهای بم زهی آنها را همراهی میکنند. این تم که حرکتی کمانی دارد، همچون انسانی که باری سنگین به دوش میکشد آغاز شده و جریان میابد. گویی هنگام گذر از شهر تمامی خاطرات خوب و بد گذشته برایش زنده شده و آنها را به یاد می آورد. نوایی حزن انگیز که حسی از امید در آن قابل شنیدن است.

ارسلان کامکار: کار کردن با یک رهبر خسته کننده است
متاسفانه در زمان فریدون ناصری که تا ده سال به عنوان رهبر ارکستر فعالیت میکرد، خیلی خسته شده بودیم؛ چرا که کار کردن با یک نفر برای انسان خسته کننده میشود. همچنین در آن زمان برنامهریزی سالانه نداشتهایم و بدون برنامهریزی کنسرت برگزار میکردیم و بیهدف تمرین میکردیم. همچنین کیفیت نوازندهها و کمیت نوازندهها نیز زیاد جالب نبود؛ به گونهای که در آن زمان پنج نفر ویلن یک داشتیم اما الان ۱۶ نفر ویلن یک!همچنین شاید آن زمان ویلن آلتو سه نفر بودند اما اکنون این روند مانند چشمه جوشان است نوازندهها میآیند و میروند.

نگاهی به موسیقی قوالی در هند و پاکستان (I)
کافی است به نزدیکترین فروشگاه محصولات فرهنگی بروید تا در بخش موسیقی ملل “world music” آن بتوانید حداقل یکی از آثار نصرت فاتح علی خان را ببینید. این هنرمند بزرگ، انقلابی در موسیقی قوالی پاکستان ایجاد کرد و آن را به جهانیان شناساند. البته پیش از او هم عده ای در این زمینه تلاش کرده بودند،اما محبوبیت وشهرت خاص او به دلیل تکنیک منحصربه فرد آوازش است. تلاش او برای ادغام موسیقی غربی مانند تکنو با قوالی باعث خلق آثار خارق العاده ای شد.

نقدی بر «قطعهای در ماهور» (VI)
اولین آکورد ii 9 e است در حالتی که گویا سوم و هفتم آکورد حذف شده، این آکورد که به هیچ وجه آکورد معمول و متداولی نیست (مخصوصا با حذف سوم) به آکورد بعدی که معکوس دوم آکورد دومینانت است متصل می شود، در پیشروی (Progression) طبیعی (یا حرکت هارمونیک) میدانیم که آکورد فونکسیون دو در حالت هفت (ii 7) به دومینانت باز، به صورت چهار صدا یعنی هفت (V c) متصل میشود ولی توضیح اینکه آکورد ii 9 در حالتی که سومش حذف شده و همینطور در حالت معکوس چهارم است و میخواهد به دومینات در حالت معکوس دوم وصل شود چگونه منطقی دارد جای سئوال است. پس از این وصل، آکورد بعدی در فونکسیون یک و حالت معکوس دوم میآید.

گاه های گمشده (VI)
در مورد افتادگی و سقوط تدریجی در درآمد ماهور (که به عنوان برداشت نیز شناخته می شود) باید گفت که این سقوط تدریجی که با یک الگوی تقریبا ثابت اجرا می شود، به شکل موثری شروع دستگاه ماهور را برای گوش تداعی می کند. مرتضی حنانه این سقوط را به عنوان «انگاره ماهور» معرفی کرده است. این انگاره به شکل زیر می باشد.

بیانِ جنسیت در موسیقی
در مورد تولید یا خلق اثری موسیقایی با روحیات و خصوصیات زنانه چه نشانه هایی می تواند مخاطب را از بحران و سردرگمی در این باره که زنانگی در اثر هنری صرفا یک داده ی محض نیست، برهاند. آیا در این مورد می توان به فهم “شهودی” اتکا کرد؟ آیا می توان با متغیرها و توهم متغیرهای معنایی و عوامل ناشی از هویت “بیان زنانه” کنار آمد؟ به این معنا که روابط درونی و بیرونی مقوله ی زنانگیِ موسیقایی را کاوید؟

بیانیهی هیات داوران دومین جشنوارهی وبسایتها و وبلاگهای موسیقی ایران
افزون شدن شمار وبسایتهای مرتبط با موسیقی و گسترش نسبی کمیت آنها اشارهای بود بر درستی راهی که اکنون در آستانهی به سرانجام رسیدن دومین پیمایش آن هستیم. اکنون فضای مجازی با شتابی فزاینده در حال تسخیر بسیاری از حوزههای نشر محتوای سنتی و آفریدن حوزههایی است که هیچ معادلی در جهان نشر سنتی نداشتهاند و اگر هم برخی حوزهها را تا به امروز مِلک طِلق خود نساختهاند نه از سر مانعی فنی یا ذاتی بلکه بیشتر از آن رو است که هنوز رسمیتی، چنان که باید به بیشتر تولیدات فکری این جهان تودرتوی مجازی داده نمیشود و فعالیت در این حوزه همچنان –اغلب- از سر علاقهی صرف است و بس.

میشل کامیلو
میشل کامیلو (Michel Camilo) را میتوان یکی از فعالترین نوازندگان پیانو در سبک جز دانست. نوازنده ای که همواره به دنبال کسب تجربیات جدید در دنیای موسیقی و همکاری با نوازندگان دیگر سبک ها میباشد. وی در ۴ آوریل سال ۱۹۵۴ درSanto Domingo،Dominican Republic بدنیا آمد. او را به عنوان یک نوازنده پیانو در سبکهای لاتین، جز، کلاسیک می شناسند و همچنین تکنیک فوق العاده او نیز به کارهایش را متمایز از سایرین نموده است و این جز با دانش بالا در زمینه موسیقی و سبکهای مختلف بدست نیامده است.

سیستم فواصل تقسیم مساوی طول (II)
فارابی * در کتاب “موسیقی کبیر” ، تنبور بغدادی را از انواع معروف سازهای گروه تنبور ذکر می کند. به گفته او این ساز را در شهرهای عراق و حوالی آن و نیز مغرب و جنوب آن می نواختند. تنبور بغدادی کاسه کوچکتر از تنبور خراسان داشته و ۲ سیم بر آن می بستند. برای پرده بندی آن نیز طول بین شیطانک و خرک را تقسیم بر ۸ کرده و پرده ای بر آن جا می بستند.
13 دیدگاه
ای سجاد ! شاد باش
ای هارمونی تالک ! دیر زی
همتتان پایدار
تولدت مبارک
آقایان و خانمان زحمت کش به خصوص سجاد پورقناد عزیز خسته نباشید امیدوارم همینگونه سالیان دراز بشتابید و نو آور این عرصه باشید، فقط تنها جای خالی مسئله ای که در این نوشته حس میشد برنامه های سال ِ آینده یتان است که به جز یک نیم خط کوتاه بیشتر به آن بها ندادید، به نظر من تعیین اهداف یک خط مسیر بهتری به فعالیت ها میدهد و همه در آن شرایط از نویسنده تا خواننده به سوی یک قله ی مشخصی میشتباند و پیشاپیش خواهند دانست قرار است چه اتفاقاتی بیافتد و چه انتظاراتی داشته باشند.
مثلا به نظر من شاید الان که سطح مقالات به این حد رسیده بشه سطح بندی های ریز تری تو هر شاخه کرد و بیشتر به زیر شاخه ها پرداخت، در مورد ِ آموزش ها میشه مثلا سطح مبتدی و متوسط و حرفه ای را به وجود آورد و سایت را بیشتر پر بار کرد تا همه ی اقشار استفاده ی بهینه تری بتونن از مطالب بکنن.
با آرزوی موفقیت برای شما
تبریک می گم
سایت بسیار خوبی دارید من نزدیک به دو ساله که پیگیر مطالب شما هستم امیدوارم این روند برای همیشه ادامه داشته باشه
تبریک فراوان به دوستان گرداننده ی سایت گفتگوی هارمونیک. خسته نباشید. من که به شخصه بعد از آشنایی با سایت شما کلی اطلاعات موسیقایی ام فرق کرد و نکته های جالبی از مطالب آموختم. گرچه چند وقتی ست آن نکته ها کم شده. منظورم مطالبی درباره ی سبکها و سازهای کاربردی در سبکهای راک ،جز و بلوز است. پیروز و پاینده باشید.
تبریکات صمیمانه حقیر را پذیرا باشید . امید است سالیان سال در خدمت موسیقی این مرز و بوم باشید .
با احترام
محمد جواد صحافی
زحمات شما عزیزان حقیقتا جای تشکر و قدردانی دارد. به راستی قدمی بزرگ در راه اعتلای هنر موسیقی فارسی زبانان برداشته اید. امیدوارم به مانند گذشته موفق و پیروز باشید.
ba arze tabrik. agar emkan darad por bazdid tarin safahat ra ham zekr konid. mamnoon
پاینده باشید.امیدوارم همیشه نفستون همینطور گرم و دلنشین باشه.
با تبریک فراوان، امیدوارم همیشه پاینده باشید.
تین هارمونی تاک هر چی می کشه از دست این سجاد پور قناد می کشه
سجاد بیرون کنند درست می شود
behtarino sazandetarin site music farsizabane