گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

آنتونیو استرادیواری – کاستندایک ۱۶۹۹

آنتونیو استرادیواری – کاستندایک ۱۶۹۹ (ANTONIO STRADIVARI KUSTENDYKE 1699)

FINAL

در این مرحله، اتصال صفحه زیر به کلافها، آماده سازی صفحه رو، اجرای دریچه های اف و نصب و تراش باس بار، خروج قالب از داخل کلافها و آماده سازی فضای داخل به جهت اتصال صفحه رو، آماده سازی دسته به همراه فینگر برد و محاسبات نصب آن به بدنه تا مرحله اتصال و همچنین رنگ ساز مورد نظر می باشد. در مرحله اتصال صفحه زیر به کلافها از ابزار مخصوصی به جهت نصب یکنواخت سطح چسبنده در صفحه زیر با مقطع کلافها استفاده کردیم، با توجه به نوع چسب مصرف شده در این قسمت، امکان حرکت کردن و جابجایی صفحه رو از لبه ها وجود داشت که این مسئله می توانست فاصله لبه صفحات را با دیواره های محیطی از دقت خارج کند، ابزار مربوطه تمامی اشکالات احتمالی را مهار کرده و اتصال به خوبی انجام شد.

به طور کلی اجرای اتصالات یکی از مهمترین ارکان سازگری است که در این ساز، ویژگیهایی از قبیل ایجاد اعتدال و توازی نوسان بر اساس چگونگی کیفیت اتصالات اعمال شده است.

در قسمت صفحه رو بعد از مراحل تراش و در مراحل حساس تر، انجام آزمایشات صوتی و طرح دریچه های f، به این نتیجه رسیدیم که در الگوی اصلی، دریچه ها از تقارن و دقت ایده آل برخوردار نیستند که بخشی از این اشکالات مربوط به گذشت زمان و قدمت تاریخی ساز و آسیبب های ناشی از نگهداری و احیانا تعمیرات سطحی بوده و بخشی دیگر به علت ابزارهای محدود و مشکلاتی از این دست می باشد، در نتیجه دریچه ها تحت زاویه صحیح و با حجم خروجی مناسب و تبادل بهینه ارتعاشات صوتی، طراحی- انتقال و ایجاد شد، در ادامه کار مقدار جرم کاسته شده محاسبه شده و تاثیر آن در فرم آکوستیکی کنترل شد.

در مرحله انتخاب چوب برای باس بار و هماهنگی آن با صفحه رو و همچنین محدوده اتصال آن به سطح داخلی صفحه رو، از نکات بسیار مهمی بود که می بایست با مهارت بالایی انجام می شد، زیرا که هر گونه سهل انگاری در این بخش می تواند منجر به تغییرات جبران ناپذیری در نوع ارتعاشات سیمهای ر و سل و همچنین تاثیرات آن بر سیمهای می و لا شود.

بعد از این توضیح با استفاده از چوب مورد نظر (باس بار) و تطبیق قطعی آن با سطح مربوطه، برای ایجاد پتانسیل مکانیکی و دستیابی به ارتعاش قوی و زنده، تغییراتی را باید در نحوه اتصال اعمال می نمودیم که با کنترل پی درپی در راستای محور اتصال طولی به این هدف رسیدیم، در مرحله بعد از اتصال، شکل و فرم تراش بسیار مهم بود که با در نظر گرفتن ارتفاع مناسب در ناحیه مرکزی به منظور ایجاد مقاومت لازم و کوک دقیق صفحه، این بخش به اتمام رسید. لازم به ذکر است که باس بار مربوطه امکان ارتعاش فعالتری را به تناسب باس بارهای دیگر داشته و در عین حال استحکام و ایستایی قابل توجهی به واسطه تکنیک اجرایی در آن اعمال شده است.

در بخش جداسازی قالب از کلافها و تنظیم فضای داخلی محفظه رزنانس، نهایت تلاش به جهت فراهم شدن فضای مناسب در محدوده استاندارد صورت گرفت، از جمله این عوامل اصلاح بلوکها تا حد امکان و کاهش وزن اضافه آنها بود که این موضوع در جهت تحریک پذیر بودن بیشتر ساز و بازتاب صحیح موثر است.

در مرحله اتصال صفحه رو به کلافها نیز همانند صفحه زیر انجام شد با این تفاوت که میزان نیروی وارده برای اتصال کمتر بود، زیرا که جنس صفحه رو از استحکام کمتری در برابر فشردگی برخوردار است و در صورت فشار بیش از حد، چوب دچار تغییر فرم شده و نظم تراکم خود را از دست خواهد داد.

آماده سازی دسته بواسطه نیروهای وارده بر آن امری حائز اهمیت است که در اکثر سازها به آن توجه چندانی نمی شود و یا اینکه از چوبهای فشرده ای که از نقاط نامناسب تنه درخت است، استفاده می شود، اما آنچه مهم است، دسته ساز به مرور زمان به علت فشارهای ثابت رو به افزایشی که بر آن قالب است، دچار تغییراتی درابعاد خواهد شد و در برخی از موارد دچار دگرگونی که باید چوب و کیفیت آن با توجه به طول زمان مناسب در ساز در نظر گرفته شود. همچنین در بخش فرم و چگونگی تراش، نوع مقاومت توام با زیبایی در آن اعمال شده است که در نهایت با توجه به مشخصات اتصال در محل مربوطه با چسب مخصوص نصب شد.

در مرحله وارنیش، با استفاده از رنگهای طبیعی و همچنین روغنهای طبیعی کار را ادامه داده و روال ساخت را کامل کردیم. در این قسمت با کاربرد و ترکیب صمغ های مختلف به همراه روغن در جهت ایجاد سطحی یکنواخت و هماهنگ با چوب اقدام نموده و با در نظر گرفتن ارتقاء سطح کیفی صدا در ساز مربوطه و دفع رطوبت مازاد در چوب از طریق واکنشهای شیمیایی حاصل از مواد ترکیب شده طبیعی کار را به پایان رساندیم.

توضیح اینکه این ساز به سفارش خاص یک ویولنیست پس از طی مراحل تحقیقاتی، خلق گردید.

       
 
       
 
       
 
       
 
       
 
       
 
رضا ضیائی

رضا ضیائی

متولد ۱۳۵۴
سازنده خانواده ویولن

Maestro liutaio (master violinmaker) Approved by professional master violinmaker in Italy-Cremona Making: violin, viola, cello & bass

دیدگاه ها ۹

  • سلام آقای ضیایی. این ساز چه مدت طول کشید تا ساخته بشه؟ چطوری میشه صدای این ساز رو با استراد اصلی سنجید و تفاوتش رو فهمید؟ و نظر خود شما در رابطه با مقایسه صدای این دو چیه؟ وسوال آخر اینکه برای سفارش سازی با مشخصاتی به این شکل چقدر باید هزینه کرد؟ متشکرم

  • اگر امروز کیفیت برتر و ایده ال را با بنز و از این قبیل می سنجند به این علت هست که فکرو شعور درست و سنجیده در پس آن نهفته است.

  • سلام آقای سیامک
    ساخت این ساز بین ۸ تا ۹ ماه طول کشید.
    پاسخ سوال دوم و سوم شما:
    دستگاه های مجهز به سیستم تحلیل و آنالیز پارامترهای مختلف صدا، قادر به انجام این کار خواهند بود،هر چند که گوش سالم و دقیق می تواند تا حد قابل قبولی تشخیص بدهد.
    نظر من نسبت به صدای هر دو ساز مطلوب است البته با توجه به ویژگیهای خاص هر دو .
    وپاسخ سوال آخر اینکه در صورت تمایل از طریق ایمیل می توانید با من تماس برقرار کنید.

  • از توضیحات شما ممنونم. لطفا کمی در مورد “ویژگی های خاص” صدای هر یک از این دو ساز که شاید به نوعی نقاط تفاوت صدایی آن دو هم هست توضیح بدین و اینکه همانطور که در قسمت های اول ودوم این مقاله اشاره کردین صدای سازتون رو با پولیگناک مقایسه میکنید یا با کاستندایک؟ چون اونجوری که گفتین قالب انتخابی کاستندایکه ولی نمونه صوتی از پولیگناک هست و ظاهرا اینجا کمی قضیه بخاطر تفاوت الگویی و صدایی این دو استراد با همدیگه واز طرف دیگه با ساز شما، برای من مبهم میشه.مرسی

  • سلام آقای سیامک
    در توضیح قبلی من نظرم رو در رابطه با صدای هر دو ساز مطلوب اعلام کردم و نوشتم برای شما با توجه به ویژگیهای خاص هر دو.
    منظور من از عنوان ویژگیهای خاص هر دو ،کلیه موارد مختلف در هر دو ساز بود نه فقط صدای این دو ساز.
    اما اگر به سراغ همان سوال شما برویم”ویژگیهای خاص”: باید بگویم مولفه هایی همچون اعتدال و هماهنگی در تعویض سیمها -قدرت و درخشندگی اصوات-شدت و شتاب صوتی در هر دو ساز قابل تشخیص هست با این تفاوت که ساز اورجینال با توجه به طول عمر قابل توجهی که دارد، از لطافت بیشتری برخوردار است و ساز جدید کمی شارپ و پر هیجان است و ضمنا در سیمهای ر و سل ساپورت بیشتری رادر آن می شنویم.
    پاسخ سوال ۲:این ساز در مسیر رسیدن به کیفیت صدایی همچون کنتس پلیگناک برنامه ریزی و ساخته شد،اما دلیل انتخاب کاستندایک این بود که از نظر مهندسی ساختار با استانداردهای امروز تطابق بیشتری داشت.
    توضیخ اینکه با توجه به این موضوع که هر ساز کیفیتهای خاص خودش را دارد و شاید عمل قیاس خیلی منصفانه نباشد ،اما در نهایت چون کنتس پلیگناک مورد نظر بوده است ، ساز جدید رامی توان در کنار آن مورد بررسی قرار داد.

  • دوستان عزیزم به شما توصیه میکنم که یکبار هم که شده صدای این ساز رو از نزدیک بشنوید و اگه تونستید باهاش بنوازید و پرواز کنید ،بگم مرسدس بنزه ،نه بالاتره ،بگم یه بوگاتی ۸ سیلندره بازم بیشتره ، یه آپاچیه …تنها میتونم بگم یه استرادیواریوس مجیکه…

بیشتر بحث شده است