کتاب موسیقی کُرال ایران، به قلم حمید عسکری رابری (عضو هیات علمی دانشکده موسیقی دانشگاه هنر) توسط انتشارات آبان به زیور طبع آراسته شد. این اثر شامل پیشگفتار، مقدمه، فهرست مطالب، چهار فصل، جمعبندی، سخن پایانی، منابع و نمایه است.
در فصل اول، «تاریخچۀ موسیقی کُرال ایران» بررسی شده است؛ فهرستی از آثار کُرال آهنگسازان ایرانی تدوین شده و فعالیت گروههای کُر ایرانی مطالعه گردیده است. در این فصل همچنین، جریانسازان موسیقی کُرال کشور معرفی شدهاند.
در فصل دوم «مسائل و چالشهای موسیقی کُرال ایران» تحلیل شدهند؛ مسائلی نظیر بافت موسیقایی، پیوند شعر و موسیقی، تنظیم کُرال آوازهای محلی و چالشهای نظیر پیچیدگیهای نگارش آثار کُرال و غرابت شیوۀ آواز کلاسیک.
در فصل سوم «گسترش موسیقی کُرال در ایران»، به ضرورتهای اجتماعی، موسیقایی و ادبی گسترش موسیقی کُرال در ایران پرداخته شده، همچنین موانع، و راههای گسترش موسیقی کُرال ایران شناسایی و دستهبندی شدهاند.
محدودیت منابع مکتوب در زمینۀ موسیقی کُرال ایران باعث شده که پژوهشگر از روش میدانی بهره گیرد و برای انجام تحلیلهای دقیقتر، از پرسشنامهای شامل ۲۷ گزاره استفاده کند که ۱۷۰ نفر از اعضای جامعۀ موسیقی به آن پاسخ دادهاند. همچنین مصاحبههایی با ۲۲ نفر از آهنگسازان، رهبران کُر و پژوهشگران ایرانی پیرامون موسیقی کُرال انجام شده که عمدتاً در تحلیلهای فصول دوم و سوم کتاب بسیار سودمند واقع شدهاند. بهجهت اهمیت دیدگاهها، متن کامل مصاحبههای مذکور نیز در فصل چهارم کتاب، تحت عنوان «مصاحبه با آهنگسازان، رهبران کُر و پژوهشگران» قرار گرفته است.
کتاب «موسیقی کُرال ایران» برای رهبران و خوانندگان گروههای کُر، بهویژه در جهت گزینش و تفسیر قطعات کُرال مفید است، برای آهنگسازان سودمند است، بهعنوان منبع درس آواز جمعی (گروهی) هنرستان موسیقی و مراکز دانشگاهی قابل استفاده است، برای علاقهمندان موسیقی معاصر ایران خواندنی است.
شایان ذکر است که ارمنی، کتاب را به هموطنان عزیز ارمنی تقدیم کرده است و از این طریق نقش برجستۀ موسیقیدانان ارمنی در موسیقی کُرال ایران را ارج نهاده است.
حمید عسکری رابری متولد سال ۱۳۵۰ خورشیدی در شهرستان رابر است. او آهنگساز، رهبر کر و عضو هیئت علمی و استادیار دانشکده موسیقی دانشگاه هنر تهران است. او کارشناسی فلسفه از دانشگاه تهران، کارشناسی ارشد رهبری کُر از کنسرواتوار دولتی کومیتاس ارمنستان، کارشناسی ارشد و آسپیرانتورا (معادل دکترای) آهنگسازی از کنسرواتوار دولتی کومیتاس ایروان ارمنستان و دکترای هنر گرایش موسیقی شناسی از انستیتوی هنرهای زیبای آکادمی ملی علوم ارمنستان است.
عجیب است که دکترعسگری در این کتاب با کسی به نام امیرآهنگ مصاحبه کرده اند حتما نمیدانستند که او کیست . برای اطلاع علاقمندان به کر باید بگویم که من مدتی در یک گروه کر که در فرهنگسرای بهمن بود و بعدا از آنجا به طرز خاصی اخراج شد شرکت داشتم . امیرآهنگ نه توانایی خواندن دو نت سالم را داشت نه اصلا می توانست حتی درست صحبت کند . جدا از اینکه یک لهجه لاتی داشت در گفتن صحیح حرف هم مشکل اساسی داشت . بعد از اخراج از فرهنگسرای بهمن یک گروه سرود تشکیل داد تا در بیست و دوم بهمن در خیابان سرود بخوانند . بعدا دیدم اسم این گروه را گذاشته بزرگترین گروه کر ایران !!! خوشبختانه در همین کتاب مصاحبه ای کرده که مشخص است چقدر هم بی سواد و در عین حال پر ادعا است . تحصیلاتش تا دیپلم بوده ولی در حد دیپلم هم سواد ندارد فقط همین بخش کتاب را بخوانید: “عناصری مانند ریتم، ملودی، هارمونی، بافت” ریتم و ملودی را خارج از هم می داند و مشخص است که نمی داند ملودی خودش ریتم هم دارد بعد گفته هارمونی و بافت و نمی داند هارمونی خودش یکی از زیر مجموعه های بافت است !
کاش دکتر عسگری بیشتر دقت می کردند و اصلا با افرادی که تحصیلات آکادمیک ندارند مصاحبه نمی کردند البته می دانم که به ایشان هم به دروغ گفته رهبر بزرگترین گروه کر ایران بوده است !!