گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

رموز ویولن (۴)

صفحه رو: صفحه رو بر خلاف سایر اجزای اصلی (صفحه زیر، کلافها و دسته) از چوب کاج انتخاب میشود. باید توجه داشت که این چوب با دقت و نکته سنجی خاص تری انتخاب و بکار برده شود زیرا صفحه روی ساز به دلیل موقعیت و وضعیت مهمی که دارد ویژگی های بیشتری را باید در درون خود داشته باشد.


صفحه رو آنقدر اهمیت دارد که اکثر ویولون سازها آنرا نسبت به صفحه زیر ترجیه می دهند.

عواملی همچون رگه ها که باید فشردگی لازم را داشته باشند، تقریبا در هر سانتی متر ۶ یا ۷ عدد، اما وجود عاملی به نام فر در صفحه رو همانند صفحه زیر گزارش نشده است.

امکان وجود موجهایی مبهم در برخی از صفحات رو انکار نا پذیر است، وجود شخصیت مستقلی به نام فر همچون صفحه زیر درمقایسه با صفحات روی ویولون، رایج و متداول نیست.

فاصله ای معادل ۱ سانتی متر

صفحه رو را نیز یک تکه نمی سازند و یا اینکه در الویت انتخاب برای سازنده نیست.

معمولا صفحه رو را بصورت دو تکه آماده می کنند، زیرا باید تقارن نهایی در ساختارهای بیولوژیکی آن پدیدار شود، با توجه به این موضوع که وظایف سمت چپ صفحه رو با سمت دیگر سمت راست تفاوت دارد، اما در درجه نهایی تنظیمات، هماهنگی و همسانی در دو قسمت، از اصول آماده سازی صفحه است.

آن طور که میدانیم در حین کار خطاهایی از طرف سازنده به صورت سهوی و یاعمدی بوجود می آید، شاید این وظیفه ذهن بیدار است که بتواند حقایق را در یابد، البته این توضیح خالی از لطف نیست که تشخیص، آستانه درک، و مرز میان درست و نادرست است و برای یافتن و عملکرد صحیح، باید علم و تجربه را با آموختن و ممارست فراوان بدست آورد.

در واقع سازنده ویولون باید چوب را به خوبی بشناسد و در دوره آموزشی خود اصول علم را در یابد، ریاضیات، هندسه، فیزیک، شیمی و علوم مربوط به متالوژی و چوب شناسی، لازمه دانستنی های یک ویلن ساز است به همراهی چنین عواملی است که می شود سازی ساخت که آنرا ویلون نامید.

در تمامی این بخشها که توضیح داده شد، باید در نظر داشت که در مورد چوب افرا و چوب کاج و حتی سایر چوبها که به مصرف ادوات موسیقی می انجامد، مقدار و میزان خشکی چوب از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

اولا که باید چوب در فصل و زمانی معین قطع شود تا حدامکان شیره کمتری در درون درخت وجود داشته باشد.

از چوبهای چرب (روغنی) و صمغ دار در گونه و تیره سوزنی برگان نباید برای صفحه رو استفاده کرد.

هرچند چوب درخت کاج بخاطر خاصیت و راثتی خود و ساختار طبیعیش در درون خود صمغ و شیره دارد اما تا حد ممکن امکان باید این مقدار کم و اندک باشد.

معمولا چوبهای کاجی که دارای صمغ و روغن زیاد هستند در هنگام تراش و برش بوی معطر بسیار تندی از آنها متصاعد می شود.

(در مورد سازهای ایرانی مثل تا رو سه تار که از چوب توت استفاده می شود عمل خروج شیره چوب و استخراج آن بصورت سنتی و تجربی بوسیله حرارات و یا جریان آب انجام می شود اما در مورد خانواده ویولون این اعمال انجام نشده و قابلیت اجرایی چندانی ندارد)

رضا ضیائی

رضا ضیائی

متولد ۱۳۵۴
سازنده خانواده ویولن

Maestro liutaio (master violinmaker) Approved by professional master violinmaker in Italy-Cremona Making: violin, viola, cello & bass

دیدگاه ها ۳

  • عالی بود…ولی خیلی کلی بود..اگه هر مرحله را دقیق تر توضیح می دادین بهتر بود…در حدی که بشه واقعا بشه یه ویولن بسازم…!!!!

  • با سلام
    از اینکه به ساختار فنی ساز ها توجه دارید جا دارد مراتب تقدیر خود اعلام داشته با ذکر یک نکته که به اصول زیاد توجه شود تا دانش و شناخت هم کامل گردد.
    با تقدیم ادب و احترام
    مصطفی ملکی مدرس هنر های سنتی چوبی

  • سلام،من دارای ۲۴سال هستم وعلاقه شدیدی به ساز روح نواز ویلن دارم آیا به نظر شما برای یادگیری این ساز سنگین وبدقلق کمی دیر نیست ،لطفا هرچه مطالب مفید درزمینه این ساز دارید برایم ایمیل کنید .سپاسگزارم

بیشتر بحث شده است